Observera att vissa länkar på vår webbplats kan vara affiliatelänkar, vilket innebär att vi får provision på ditt köp. Det låter oss fortsätta skriva artiklar som är gratis att läsa!

Världens 5 minsta hästar och hästraser 2022

Härdad, stark och anpassad till alla miljöer. Den primitiva hästen var liten och smidig, och dagens ponnyraser har mycket att tacka för det. Många ponnyraser kommer från de inhemska hästarna från Europa och Asien och har förändrats väldigt lite genom tiderna.

Oavsett om de, precis som de största hästraserna, hjälper till i gruvor, drar last, bär sadel eller finns som sällskapsdjur och husdjur har ponnyer garanterat sin plats i det mänskliga samhället.

Vad som exakt gör en häst till en ponny är upp till diskussion. Gränsen mellan ponny och stor häst är konstgjord, och i tävlingssammanhang är den vid mankhöjden 148 cm.

Ändå finns det flera små hästraser som mognar på denna höjd och till och med mindre, och som ändå förtjänar namnet ”häst” snarare än ponny. Exempel på detta är islandshästen och fjordhäst, som båda betraktas som hästar trots att de är i ponnystorlek. Distinktionen drar sedan till temperament och användning samt hästens allmänna utseende.

Tummelisa, världens minsta häst

Tumbelina, världens minsta häst

Miniatyrhästar är till sin natur ganska små. Thumbelina, eller tummelisa som hon också kallas, lyckas bli ännu mindre. Med en mankhöjd på 43 cm fick detta lilla sto ett Guinness världsrekord för den minsta hästen vid liv. Hon dog år 2018, men står fortfarande kvar som världens minsta häst som vi har kunnat åskåda levandes.

Hennes extremt lilla kroppsbyggnad beror på ett fysiskt tillstånd som kallas dvärgväxt. Liksom hos andra arter gör dvärgväxt henne exceptionellt liten, även bland andra av hennes ras, även om det har ett pris.

Dvärgväxt hos hästar orsakar ofta konformationsproblem, såsom kortare ben än normalt, deformerade skallar och bredare bål. Detta kan orsaka pågående komplikationer på hästar och kan vara ganska försvagande.

Detta gör dock inte Thumbelina mindre speciell eller aktiv. Lyckligtvis, trots vissa konformationsproblem och hennes ringa storlek, är hon i någorlunda hälsosamt skick och relativt frisk. Thumbelina åker på turnéer runt om i USA och har till och med träffat Big Jake, världens största häst.

Einstein, världens minsta hingst

Thumbelina är ganska liten, men hon är inte utan konkurrenter: Einstein, en annan miniatyrhäst från New Hampshire, föddes ännu mindre än Tummelina.

Till skillnad från henne har Einstein dock ingen dvärgväxt och är en helt frisk miniatyrhäst. Med tiden blev han längre än henne, men är fortfarande den minsta hingsten i världen.

När han föddes med en mankhöjd på endast 35 cm var han liten till och med jämfört med sina föräldrar, båda normalstora miniatyrhästar. Som två månader gammalt föl fick Einstein en ryggmärgsskada behandlad av en hundveterinär, eftersom han var för liten för att en hästveterinär skulle kunna operera honom. Även som vuxen är han ungefär lika stor som en Golden Retriever.

De 5 minsta hästraserna i världen

1. Falabella

Falabella - världens minsta hästras

Falabella är världens minsta hästras. Falabella räknas ofta till miniatyrhästregistren och är mellan 63 och 86 cm cm hög, vilket gör den mindre än de flesta miniatyrhästar.

Trots sin storlek har denna lilla hästras dock ”hästproportioner” snarare än ”ponnyproportioner”. De har ofta ett utseende som påminner om de gamla raserna Shetland och Welsh Pony. Denna argentinska ras, som går tillbaka till 1800-talet, har ett starkt inflytande från de iberiska hästarna i regionen, särskilt Criollo.

Falabella är tålig och anpassningsbar och lever i alla miljöer, ibland mycket bättre än en fullstor häst. De är förvånansvärt följsamma och milda, även när de lever under rustika förhållanden.

Visste du? Falabellaponnyer har sjutton ryggkotor i stället för arton, och minst ett par revben mindre.

2. Miniatyrhäst

Miniatyrhäst - världens näst minsta hästras

Miniatyrhästen lever upp till sitt namn och är en av de minsta hästraserna i världen. Miniatyrhästen har en mankhöjd på ungefär 86-97 cm och mycket populär runt om i världen.

Även om de är små har dessa ponnyer en ganska lång historia. Miniatyrhästar har funnits sedan 1600-talet, där de intog sin plats som husdjur för adeln och de rika, och på 1700-talet hjälpte de till i kolgruvorna.

Miniatyrhästar är tåliga och starka och överlever ofta sina fullstora motsvarigheter, och blir ofta 35 år gamla.

Deras storlek har ett pris, eftersom den orsakar svårigheter vid avel och kan leda till över- och underbett (på grund av deras små käkar i förhållande till samma antal tänder). En annan risk är överutfodring. Detta är en allvarlig risk, eftersom det i kombination med tandproblem kan orsaka kolik – varje hästägares mardröm.

Miniatyrhästar är idag populära som husdjur och följeslagare till andra, större hästar och andra boskap, men de har snabbt fått en nisch som guide- och assistanshästar för blinda och handikappade. Eftersom de lever längre är de verkligen ett bra val, även om de har vissa begränsningar.

Trots sin storlek är miniatyrhästar hästar och har alla instinkter och problem som en normalstor häst har. Detta kan orsaka svårigheter för ledardjur, till exempel när det gäller att kliva ombord på taxibilar och bo på hotell.

De är dock inte bara husdjur: det finns tävlingar för miniatyrhästar för uppvisning i hand, hoppning och vagnkörning. Dessa kan innefatta vägar eller till och med slädar, i lag eller ensamma.

Miniatyrhästar varierar mycket runt om i världen, i form och allmänt utseende. Det är inte riktigt en ras, så mycket som det är ett register för ponnyer i ett höjdintervall.

Detta kan omfatta specifika raser som Falabellas och Shetlands och en enorm mångfald av former och färger från land till land. Det råder till och med viss oenighet om huruvida dessa små djur är hästar eller ponnyer!

3. Shetlandsponny

Shetlandsponny - världens tredje minsta hästras

Små ponnyer fanns på Shetlandsöarna i Skottland redan under bronsåldern. Dessa djur korsades med nordiska och keltiska hästar och klarade av det hårda klimatet och förhållandena på öarna i århundraden.

Eftersom de var en blandning av gamla tuffa hästraser var de utomordentligt starka och motståndskraftiga hästar som kunde utföra jordbruksarbete, dra vagnar med torv och kol och arbeta i gruvor. Det var dock först 1890 som Shetland Pony Studbook Society uppstod för att förbättra kvaliteten och standardisera rasen.

I dag behåller shetlandsponnyn alla sina styrkor. Shetlandsponnyn anses ofta vara världens starkaste hästras, eftersom den kan bära enorma vikter i förhållande till sin storlek – ibland dubbelt så mycket som sin egen vikt. Detta gör den proportionellt sett starkare än många draghästar, trots att den är en av de minsta hästraserna i världen.

Shetlandshästar är idag populära som ridponnyer för barn och som körhästar. Racing är förvånansvärt nog också populärt inom rasen, även om det är mindre vanligt. De är modiga men mjuka och mycket intelligenta – vilket ibland kan göra dem till fräcka och temperamentsfulla djur.

Shetlands har två standardstorlekar, med en maximal höjd på 104 cm, där ponnyer under 86 cm registreras som Minishetland och ponnyer över den höjden som Standard.

Visste du? Shetlandsponnyer betar på sjögräs under vintern på grund av brist på foder.

4. Kinesisk guoxia

Kinesisk guoxia - världens fjärde minsta hästras

Guoxia är en av de få kända raserna som är infödda i Kina och den minsta hästrasen i landet, och är extremt sällsynt.

Deras namn betyder ungefär ”under fruktträdet”, vilket troligen beror på att de användes i fruktträdgårdar. Ponnyerna stod under fruktträden när bönderna plockade frukterna och lade dem i korgar som ponnyerna bar. Denna ras ansågs vara utdöd fram till 1981 då några ponnyer dök upp igen.

Guoxiaponnyn är en mycket primitiv typ, med litet huvud och öron, rak rygg och kort hals. De är bruna, gråa och skimmel. De kommer från länen Jingxi, Debao och Tyanyang i Kina. Liksom andra små ponnyer är de särskilt bra för ridning och körning för barn. De är tysta och passar bra i steniga miljöer.

Visste du? Det finns statyer som tros visa Guoxia-hästar från 2000 år sedan.

5. Nomaponny

Nomaponny - världens femte minsta hästras

Nomaponny finns med i vår lista över japanska hästraser och är extremt sällsynt. Namnet hänvisar till ett av deras ursprungliga hem, i Noma County i Aichi Prefecture i Japan.

Även om denna lilla hästras är flera hundra år gammal och kommer från mongoliska hästar från 1600-talet, fanns det vid ett tillfälle så få som sex ponnyer kvar, även om antalet sakta ökade med tiden.

Genom avelsprogram i början av 1900-talet, med målet att skapa bättre krigshästar, infördes fullblodsblod till de japanska hästarna, inklusive noma, och under en tid var det olagligt att föda upp småhästar. Detta ledde till att Noma nästan dog ut, eftersom vuxna nomaponnys har en mankhöjd runt 102 cm.

Tack och lov vidtog en avelsförening som grundades 1978 åtgärder för att bevara dem, med relativt stor framgång. De är mycket rena, eftersom folket från Noma inte korsar sig med andra hästar, och växer nu långsamt i antal.

Läs också:

Vi strävar alltid efter att identifiera de mest prisvärda produkterna inom varje segment; du kan läsa mer om vår recensionsprocess här.

Lämna en kommentar

blogglista.se DMCA.com Protection Status