Observera att vissa länkar på vår webbplats kan vara affiliatelänkar, vilket innebär att vi får provision på ditt köp. Det låter oss fortsätta skriva artiklar som är gratis att läsa!

De 10 största hästraserna i världen 2024

I århundraden har stora hästar fötts upp för att hjälpa människor med alla typer av jobb. Från att dra vagnar till att gå i parader och tävla i tävlingar, dessa ädla varelser har varit till stor nytta för mänskligheten.

I det här inlägget kommer vi att utforska några av de största hästraserna i världen, deras historia, samt egenskaperna som gör att de sticker ut. Det är verkligen stor skillnad på de minsta hästraserna i världen och de största, så låt oss nu gå igenom de största hästraserna!

Världens Största Hästraser

1. Shire

Shire, häst - världens största hästras
 • Höjd: 163–185 cm
 • Vikt: 900–1100 kg
 • Ursprungsland: England
 • Förväntad livslängd: 25 – 30 år

Shire är för närvarande den största hästrasen i världen, och den är känd för sin höga, muskulösa byggnad och fjäderben. Det är också en av hästarna med ett lättsamt temperament.

Denna ras är typiskt bukt, grå, svart, brun eller kastanjfärgad. Den har en intressant historia, den mest anmärkningsvärda är att dra gigantiska vagnar med öl från bryggerier till hem. Men rasen har tjänat många andra syften, inklusive jordbruk, ridning och strider på slagfält.

Även i modern tid finner bönder med små gårdar att denna ras av hästar är ett bättre och mer miljövänligt alternativ till traktorer.

Kanske är en av anledningarna till att Shirehästar används för att utföra tunga uppgifter att de historiskt rankas bland de starkaste raserna. På 1920-talet sägs två Shires ha transporterat ett last som vägde mer än 40 ton!

Men på grund av den ständigt ökande mekaniseringen av transportutrustning har människor vänt sig till de mer moderniserade transportmedlen, vilket har resulterat i att antalet Shirehästar har minskat avsevärt.

Men tack vare organisationer som American Shire Horse Association finns det hopp för denna nästan utdöda hästras. Tack vare deras arbete börjar Shirehästarna sakta göra comeback.

2. Clydesdale

Clydesdale
 • Höjd: 163-183 cm
 • Vikt: 700 – 1000 kg
 • Ursprungsland: Skottland
 • Förväntad livslängd: 20 – 25 år

Clydesdale är något mindre än Shire och är känd för sina höga steg när den går. De flesta Clydesdales har vita markeringar på fötter, ben och ansikte. Vissa hästar har till och med märken under magen. En Clydesdale kan också vara svart, grå eller kastanj i färg.

Denna hästras är skonsam men ändå energisk och gynnas för sin höga träningsförmåga och lättsamma natur. Några av de anmärkningsvärda egenskaperna inkluderar silkeslena fjäderben, en bred panna och en lång välvd hals.

På grund av sin milda och energiska natur används dessa vackra varelser på gårdar och andra områden som kräver deras förmåga. Dessutom, på grund av deras flashiga utseende som kännetecknas av de vita, fjäderklädda hovarna, används dessa hästar också för shower och parader.

3. Percheron

Percheron
 • Höjd: 150–180 cm
 • Vikt: 800-1200 kg
 • Ursprungsland: Frankrike
 • Förväntad livslängd: 25 – 30 år

Visste du att Percheronhästar en gång ansågs vara de största i världen? Det är rätt! Percherons kunde en gång i tiden bli enda upp till 193 cm i höjd.

Korsningen av Percherons med lättare hästar som araberna hade dock ett betydande inflytande på storleken och styrkan hos dessa hästar. Men det finns också en fördel med det; det bidrog också till deras eleganta utseende.

Idag används Percherons i parader, ridning, hästshower och många andra hästaktiviteter. De är också några av de mest korsade, speciellt när aveln involverar en större häst och en mindre.

Denna hästras är mest känd för sin härdighet, arbetsvilja och förmåga att motstå svåra klimat.

Percherons är mestadels svarta eller grå. Deras storlek beror dock på vilket land de är uppfödda. De som föds upp i Frankrike eller USA, till exempel, tenderar att vara större än liknande raser i Storbritannien.

4. Brabanthäst (även Belgiskt kallblod eller Belgisk dragare)

Brabanthäst (även Belgiskt kallblod eller Belgisk dragare)
 • Höjd: 165-175 cm
 • Vikt: 800-1000 kg
 • Ursprungsland: Belgien
 • Livslängd: 18 – 24 år

Ursprungligen känd som Flandrisk häst, är brabanthästen en av de hästar som historiskt användes för jordbruk. Idag används hästen fortfarande i lantbruksarbete och vagndragning samt i utställningar och som ridhäst.

Även om brabanthästen har befjädrade hovar som Shires och Clydesdales, har de inte en lång, elegant hals som dessa två raser har; deras hals är kort och muskulös. Och de flesta av dem är typiskt brun, roan, sorrel, eller kastanj i färg.

Brabanthästar är i allmänhet kortare än många av de hästar som anses vara större raser, men vi har fortfarande några som har visat sig växa lika stora som Shire. Den mest kända brabanthästen var Brooklyn Supreme som var upp till 1,98 meterhög och vägde mer än 1400 kg.

5. Holländskt kallblod

Holländskt utkast
 • Höjd: 160-167 cm
 • Vikt: 700-800 kg
 • Ursprungsland: Nederländerna
 • Livslängd: 15 – 20 år

Holländskt kallblod är en av de mest sällsynta hästraserna, men rankas fortfarande bland de största hästarna som vi någonsin skådat. Det är en korsning av brabanthäst och ardennern, och är en av de mest populära inom antika hästaktiviteter.

Genom åren har det holländska kallblodet utmärkt sig i lantbruksarbete, där de har använts för att dra otroligt tunga laster under långa perioder. De är väldigt intelligenta och har ett relativt lugnt uppträdande. Dessa hästar är också kända för att gå långsammare än andra dragraser.

De flesta holländska kallblod har en bukt, grå eller kastanj päls. De har också ett rakt huvud, korta ben, en bred hals och en övergripande muskulös kropp. Plus att de har de vackra fjäderklövarna lånade från sina belgiska förfäder.

6. Suffolk Punch

Suffolk Punch
 • Höjd: 160-165 cm
 • Vikt: 900-1000 kg
 • Ursprungsland: England
 • Förväntad livslängd: 25 – 30 år

Som namnet antyder härstammar Suffolk Punch från Suffolk, England, en plats känd som hem för draghästar sedan 1500-talet. Det är Storbritanniens äldsta inhemska hästras, främst uppfödd för jordbruksarbete.

Antalet Suffolkhästar minskade avsevärt i slutet av 1940-talet och dog nästan ut på 1950-talet. Denna nedåtgående kurva har fortsatt under åren och idag finns det bara ett fåtal av dessa hästar kvar, med deras status som anses vara kritisk av American Livestock Breeds Conservatory.

Suffolk Punch-hästar är alltid kastanjefärgade. Vissa har vita märken på ben och ansikte men dessa är mycket sällsynta. Benen är korta och muskulösa, med tätt ben. I allmänhet har hästen ett rundat utseende, därav dess namn, ”Suffolk Punch”.

Intelligens, foglig natur och viljan att arbeta är några av Suffolks viktigaste egenskaper. Dessutom kräver rasen relativt lite mat jämfört med andra draghästar, vilket gör den lättare att tama.

7. American Cream Draft

American Cream Draft
 • Höjd: 160-180 cm
 • Vikt: 700-800 kg
 • Ursprungsland: USA
 • Förväntad livslängd: 25 – 30 år

American Cream Draft är den enda historiska kallblodsrasen som föds upp i USA som fortfarande existerar. Den har en tilltalande krämpäls, vackra bärnstensfärgade ögon och en lysande vit man och svans. Vissa raser har vita märken.

Denna häst har den typiska dragkonfigurationen, med ett brett bröst, kort, stark rygg och ett ordentligt muskulöst bakparti. Rasen används mest som körhäst, i shower, för ridning men också lantbruksarbete.

Precis som med Suffolk Punch anses American Cream Draft vara en kritisk ras. Antalet registrerade raser har dock ökat under åren, men de är fortfarande inte vid en punkt där de anses vara säkra.

8. Australian Draught (Australiskt kallblod)

australiensiskt utkast
 • Höjd: 160-175 cm
 • Vikt: 600-900 kg
 • Ursprungsland: Australien
 • Förväntad livslängd: 20 – 30 år

Australian Draught utvecklades genom att korsa fyra rena kallblodsraser: Shire, Clydesdale, Percheron och Suffolk Punch.

Känd för sin styrka, härdighet och måttliga temperament, användes Australian Draught historiskt för dragarbete. Men i modern tid används denna häst för utställningar, ridning och jordbruksarbete.

Som ett resultat av de många hästraser som används för att komma fram till denna ras, kan pälsen vara av olika färger inklusive vit, svart, grå, roan och brun. Blodet från brabanthästrasen har också tillförts rasen på senare tid, vilket har resulterat i fler färger och egenskaper inom rasen.

Några av de anmärkningsvärda fysiska egenskaperna inkluderar en stark och tålig kroppsbyggnad, tydliga vakna ögon, medellång nacke, välmusklade axlar, breda bröst, höfter och bakdelar, och lätta, medelfjädrade ben.

9. Boulognesare

Boulonnais, häst
 • Höjd: 165-170 cm
 • Vikt: 500-800 kg
 • Ursprungsland: Frankrike
 • Förväntad livslängd: 20 – 25 år

Boulognesare, är den elegantaste av alla hästraser av kallblodstyp. Det är en av de raser som har funnits ett tag, med sitt ursprung från den tid det inte fanns några korståg.

Vissa experter hävdar att du kan spåra denna ras tillbaka till hästarna som Julius Caesars kalvarie lämnade efter sig innan de invaderade England.

Under åren har Boulognesare-hästar korsats med andra raser som arabiskt fullblod, andalusier och Spanish Barb för att förfina dem, och de resulterande raserna har ytterligare korsats för att skapa andra draghästar.

Boulognesare är vanligtvis grå till färgen, men moderna raser har ibland en svart- eller kastanjfärgad päls. Deras huvud är kort och distinkt, med en bred panna och små, upprättstående öron. Halsen är tjock, muskulös och graciöst välvd och benen är solida och starka med rena leder.

Trots sin stora storlek är dessa hästar lätta att arbeta med. De är sociala, aktiva och energiska, vilket gör dem till underbara följeslagare.

10. Jutsk häst

Jylland, Häst,, Equus, Ferus, Caballus,, Häst, Stående, Utomhus, Inom, Höst.
 • Höjd: 150-160 cm
 • Vikt: 600-800 kg
 • Ursprungsland: Danmark
 • Förväntad livslängd: 25 – 30 år

Den jutska hästen har fått sitt namn från den berömda Jyllandshalvön och är en av de mest populära hästraserna i shower, filmer och festivaler. Den är lugn, mild, foglig och energisk, vilket gör det lättare för människor att tämja och arbeta med.

De flesta av hästarna är kastanjfärgade men det finns några som kommer i andra färger som buk, svart, grått eller roan. Vissa kan till och med ha vita märken på ben och ansikte.

Utöver dessa distinkta färger har den jutska hästen andra unika fysiska egenskaper som konvex ansiktsprofil, låg och platt manke, kort och välvd nacke, bred bröstkorg, raka axlar och kort, muskulös rygg.

De tros vara en ättling till den danska varmblodshästen Frederiksborgare och några av de gamla raserna som användes för att utveckla Suffolk Punch. Moderna raser har dock utvecklats med suffolk punch och ardennerhäst.


Har du interagerat med någon av dessa hästar? Finns det någon ras du älskar mer än den andra? Berätta för oss i kommentarerna.

Vi strävar alltid efter att identifiera de mest prisvärda produkterna inom varje segment; du kan läsa mer om vår recensionsprocess här.

Lämna en kommentar

blogglista.se DMCA.com Protection Status