Observera att vissa länkar på vår webbplats kan vara affiliatelänkar, vilket innebär att vi får provision på ditt köp. Det låter oss fortsätta skriva artiklar som är gratis att läsa!

Kolik hos häst: symptom, orsaker, behandling och förebyggande

Spendera tillräckligt med tid runt hästar och du kommer säkerligen att se ett anfall av kolik någon gång. Det är en ganska vanlig matsmältningsstörning hos hästar med ett brett spektrum av orsaker. Kolik kan vara ett mindre problem eller en situation som står mellan liv eller död, så varje fall av kolik bör behandlas omedelbart och som om det vore en mycket allvarlig sak, för det kan det vara. Eftersom det är ett utbrett problem bör du ha lite information som behövs för att diagnostisera, behandla och till och med förebygga kolik hos hästar.

Vad kolik är

Kolik betyder bara buksmärtor. Uppenbarligen gör detta det till ett ganska brett begrepp. Kolik kan ha många olika bakomliggande orsaker, varför du alltid bör behandla det som om det är en potentiell nödsituation. Ibland kan kolik botas med bara en dos medicin. Men andra gånger är det så illa att dödshjälp är nödvändigt.

Vad orsakar kolik hos hästar?

Eftersom kolik har så många olika potentiella orsaker hos hästar, försöker veterinärer vanligtvis inte identifiera en specifik orsak. Snarare tenderar de att kategorisera den typ av kolik som hästen lider av på ett mer allmänt sätt. Men om den första behandlingen misslyckas med att förbättra hästens tillstånd, kommer ytterligare undersökningar att göras för att leta efter en mer specifik orsak. Här är några av de vanligaste orsakerna till kolik:

Inflammation

Inflammation i mag-tarmkanalen, även känd som kolit, eller inflammation i bukhålan (peritonit), kan vara orsaken till kolik hos hästen. Dessa inflammatoriska sjukdomar orsakas ofta av infektionssjukdomar eller andra underliggande tillstånd.


Tarmvred

Om tarmarna fastnar eller roterar på sig själva, kommer det att förhindra avföring och mat från att passera och blockerar till och med blodflödet.


Infarkt

Vävnadsdöd i tarmen orsakad av dålig blodtillförsel.


Sår

När slemhinnan i mag-tarmkanalen börjar erodera kan det hämma mag-tarmfunktionen och orsaka smärta.


Hinder

Flera saker, som uttorkning och maskar, kan göra att fekalt material stelnar, vilket gör det svårare att passera genom tarmen och kan lätt orsaka blockeringar.


Gas

Det verkar otroligt enkelt, men om gas byggs upp tillräckligt kommer det att sträcka ut tarmen och orsaka obehag eller smärta.

Symptom på kolik hos hästen

Genom alla olika orsaker och typer av kolik förblir symtomen i allmänhet ganska lika. Alla följande symtom kan visas på egen hand eller i kombination med andra symtom. Den här listan täcker inte allt, men det här är några av de vanligaste symtomen du sannolikt kommer att se från en häst med kolik.

 • Depression
 • Ångest
 • Överdriven rullning
 • Ligger ner för mycket
 • Lämnar sällan avföring
 • Ingen aptit
 • Brist på törst
 • Puls över 50 slag per minut
 • Frånvaro av ljud från tarmen
 • Kollar på sin flank upprepade gånger
 • Sträcker sig som om de försöker kissa
 • Skrapar med hovarna på marken

Diagnostisera kolik

Sjuk häst

Om din häst uppvisar symtom på kolik, måste du kunna identifiera dem mycket snabbt så att du vet hur du ska gå tillväga. Kom ihåg att kolik kan vara ett fall av liv eller död, så om du tror att din häst kan ha kolik måste snabba åtgärder vidtas.

Ditt första steg är att känna till alla symtom, som vi just har diskuterat i det senaste avsnittet. Om din häst visar något av dessa symtom bör du börja vidta åtgärder. Det är upp till din veterinär att diagnostisera vilken typ av kolik din häst har och rekommendera en behandling, men du vill också kunna hjälpa din veterinär.

Du vill ha ett nödpaket redo för din häst. Ett nödvändigt föremål i detta kit är ett stetoskop, som gör att du kan lyssna på din hästs tarm och se om den gör rätt ljud. En hästs tarm ska ständigt göra ljud som låter som att det gurglar eller bubblar. Om du inte hör något ljud är det ett dåligt tecken, och något som din veterinär bör informeras om.

Förutom att bara lyssna på din hästs tarm, vill du också lära dig hur du mäter dess vitala parametrar och har den nödvändiga utrustningen för att göra det. Detta inkluderar dess temperatur, andningsfrekvens, hjärtfrekvens och färg på slemhinnor. Att veta dessa saker innan du kommer kan hjälpa din veterinär att formulera en diagnos så att du kan vidta snabbare åtgärder, vilket kan rädda din hästs liv.


Att fastställa orsaken till kolik

Hästen måste genomgå en grundläggande fysisk undersökning för att fastställa den mest sannolika orsaken till dess kolik. Om du inte redan har tagit hästens vitala tecken till din veterinär, kommer det att vara första steget. Din veterinär kan upprepa denna del även om du tog hästens vitala parametrar.

Därefter måste du gå igenom en serie detaljerade frågor som beskriver hästens senaste beteende. Detta inkluderar senaste aktiviteter, träning, mat, reaktioner och mer. Svaren på alla dessa frågor kan ge en viss inblick i vad som kan ha gått fel.

Din veterinär kommer troligen att vilja utföra en rektoskopi härnäst. Innan du gör det kommer din häst förmodligen att få mediciner för att göra den mer bekväm genom att lindra dess smärta och eventuellt till och med lugna den. En rektoskopi gör att din veterinär kan inspektera delar av mag-tarmkanalen för en mer grundlig bedömning.

Ett annat alternativ som kan användas i stället för eller i samband med en rektoskopi är en nasogastrisk sond; en lång sond gjord av plast som går in i din hästs mage genom dess näsa och matstrupe. Med NG-sonden kan veterinären se om det finns någon vätska eller gas i magen, ta bort den och till och med administrera behandlingar som mineralolja eller andra smörjmedel.

I vissa sällsynta fall kan veterinärer till och med göra en bukknacka som kallas bukprov. Detta gör att de kan samla upp vätska som har samlats i hästens bukhåla och analysera den.


Behandling

veterinär och häst
Bild från: lgctr, Shutterstock

Uppenbarligen, med de många olika typer av kolik och så många bakomliggande orsaker, måste det finnas ett brett utbud av behandlingar. Varje typ av kolik kommer att ha olika behandlingssätt, vilket är det som kan göra kolik så svår att hantera.

I nästan alla fall ges smärtstillande medel för att minska smärtan som hästen upplever. Denna buksmärta kan vara intensiv, men mediciner som xylazin kan hjälpa.

NG-sonder kan användas för att ta bort vätskor och gaser som har byggts upp i magen. Detta minskar trycket eftersom hästar sällan kräks. För hästar i chock eller som är allvarligt uttorkade kan intravenösa vätskor behövas.

För hästar med en impaktion, kommer smörjmedel att administreras för att hjälpa till att lossa avföringen så att de kan börja röra sig igen. Detta görs ofta med mineralolja eller annat smörjmedel. Laxermedel kan också användas. Generellt sett måste du avstå från att mata hästen tills den har avföring; en indikation på att hästens system återgår till det normala.

Om tarmen vrids eller vänds kan operation bli nödvändig. I sådana fall innebär tidigare ingripande en större chans till ett bättre resultat. Om interventionen sker för sent, kanske operationsresultaten inte är lika positiva.

Även om de flesta fall av kolik kan botas, är det inte alltid så. I värsta fall krävs dödshjälp.

Eftervård för kolikhäst

Kärlek till häst

Efter att ett anfall av kolik har behandlats kommer din häst att behöva ta det lugnt ett tag. Du måste följa din veterinärs råd noggrant. De bör ge dig råd om vilka mediciner din häst behöver ta och hur ofta. Dessutom bör de kunna informera dig om rätt utfodringsnivåer och hur du återgår till aktiviteter.

Se till att hålla ett öga på din tillfrisknande häst för eventuella tecken på buksmärtor. Detta kan innebära att koliken har återvänt eller aldrig botats helt. Det är en bra idé att fortsätta kontrollera om det finns regelbundna tarmljud, hjärtfrekvens och andningsfrekvens, för att säkerställa att din hästs vitala parametrar förblir på hälsosamma nivåer.


Hur man förhindrar kolik

Även om det finns många orsaker till kolik, kan vissa grundläggande förebyggande åtgärder hjälpa till att förhindra att någon typ av kolik uppstår.

Uttorkning kan lätt leda till kolik, så du vill säkerställa att din häst alltid har tillgång till så mycket rent vatten som den behöver. Detta kan kräva särskild hänsyn på vintern om du bor i en kall region. Hästar dricker vanligtvis inte iskallt vatten, vilket är en del av anledningen till varför de är mer benägna att utveckla kolik på vintern.

Din hästs kost spelar också en stor roll för deras tarmhälsa. För mycket spannmål med för lite grovfoder som hö eller gräs kan vara en orsak till kolik. Genom att utfodra din häst huvudsakligen med hö eller låta den beta och begränsa mängden spannmål eller pellets den äter kan det räcka långt för att förhindra kolik.

Om din häst inte kan mala sin mat ordentligt medan den tuggar, kan de större bitarna skapa blockeringar som kan leda till kolik. Så se till att få regelbundna tandkontroller för din häst. Om någon av dess tänder saknas eller har vassa spetsar kan det hindra din häst från att tugga ordentligt.

Inre parasiter kan också vara en orsak till kolik. Dessa varierar i olika regioner och miljöer, så du vill rådgöra med din veterinär om det bästa sättet att kontrollera dem. Regelbunden avmaskning kan också förhindra att tarmen skadas och kommer att vara ett stort avskräckande medel mot kolik.

Hästar, precis som människor, är vanedjur. Om du byter deras schema kan det orsaka onödig stress som kan leda till problem som kolik. Försök att hålla schemat konsekvent och gör bara ändringar gradvis och med försiktighet.

Slutsats

Kolik är ett paraplybegrepp som helt enkelt betyder att din häst upplever buksmärtor. Det finns ett brett spektrum av grundorsaker och lika många symtom. Du bör försöka komma ihåg symptomen så att du alltid kan se om en häst börjar utveckla kolik. Ibland är detta tillstånd dödligt. Hästar som får snabbast ingripande har störst chans att lyckas. Så se till att du vet hur du kontrollerar din hästs vitala parametrar, kom ihåg symtomen på kolik och alltid ha numret till en veterinär till hands som kan hjälpa till om saker blir allvarliga.

Vi strävar alltid efter att identifiera de mest prisvärda produkterna inom varje segment; du kan läsa mer om vår recensionsprocess här.

Lämna en kommentar

blogglista.se DMCA.com Protection Status