Observera att vissa länkar på vår webbplats kan vara affiliatelänkar, vilket innebär att vi får provision på ditt köp. Det låter oss fortsätta skriva artiklar som är gratis att läsa!

Hur mycket vatten dricker en häst?

Hur mycket vatten behöver din häst dricka varje dag för att hålla sig frisk och hur mycket ökar vattenbehovet i varma förhållanden eller när hästen arbetar?

Det är viktigt att se till att alla hästar får tillräckligt med vatten för att vara i optimal hälsa och välbefinnande. Vissa hästar är mer mottagliga för att bli uttorkade och har ett större behov av vatten.

En typisk, idisslande häst på 500 kg behöver minst 25 liter vatten per dag.

I varmt väder kan hästar behöva 55 liter per dag och de kan behöva mellan 40 och 70 liter per dag när de tränar.

Även om du ger din häst ständig tillgång till färskt och rent vatten dricker hästar inte alltid tillräckligt med vatten för att undvika uttorkning.

Vattenintaget bör särskilt uppmuntras medvetet hos tränande hästar, lakterande ston, hästar med mag-tarmproblem och under både varmt och kallt väder.

I den här artikeln diskuteras varför ett tillräckligt vattenintag är viktigt, faktorer som kan påverka vattenintaget, hur man bedömer uttorkning och hur man uppmuntrar vattenkonsumtion hos hästar.

Betydelsen av vatten för hästar

Mat, motion och mycket kärlek och omsorg är alla viktiga faktorer för en lycklig och frisk häst. Men utan tillräckligt med vatten kan din hästs välbefinnande snabbt försämras. Bara 48 timmar räcker för att tecken på allvarlig uttorkning ska visa sig.

Hur mycket vatten din häst dricker beror på faktorer som klimatet, fuktinnehållet i fodret, motion och till och med hästens ålder. Om det är första gången du tar hand om en häst kan den här artikeln hjälpa dig att lära dig hur mycket vatten din häst behöver för att inte bli uttorkad.

Hur mycket vatten dricker en häst?

Du bör ge din häst rent och friskt vatten varje dag för att undvika komplikationer som kolik och uttorkning, som kan leda till döden. En häst som svälter ihjäl men får tillräckligt med vatten kan överleva i upp till 25 dagar, men bara i sju dagar om du inte ger den tillräckligt med vatten.

I genomsnitt dricker en häst mellan 20 och 40 liter vatten per dag. Denna mängd kan dock vara mer eller mindre beroende på många faktorer – vi kommer att prata om det om en stund.

Du kanske undrar varför hästar dricker så mycket vatten. Det finns två huvudorsaker till detta: naturen hos hästens matsmältningssystem och svettning. Hästar äter vanligtvis en fiberrik kost, som kräver mycket vatten för att brytas ner, förflyttas genom matsmältningssystemet och distribueras till resten av kroppen. Om en häst inte får tillräckligt med vatten kan det fiberrika höet eller gräset blockera matsmältningssystemet, vilket leder till kolik. Kolik sätter hästens hälsa på spel och kräver omedelbar läkarvård.

En annan anledning till att hästar dricker så mycket vatten är att de svettas mycket. Precis som människor svettas hästar för att hålla sig svala och reglera sin kroppstemperatur. På grund av detta måste din häst dricka mer vatten än den släpper ut genom svettning. Kom ihåg att hästar arbetar hårt, oavsett om det är på gården eller på tävlingar, och som sådana behöver de vatten för att återhämta sig, återfå sin uthållighet och låta hjärtfrekvensen återgå till det normala. Se till att din häst har tillgång till dricksvatten under hela dagen när du deltar i uthållighetslopp.

Tecken på uttorkning hos en häst

Nya hästägare vet oftast inte hur mycket vatten deras djur dricker om du inte fyller på hinkar manuellt och matar din häst. Det hjälper till att upptäcka tidiga tecken på uttorkning. Kontrollera om hästen har:

  • En torr mun och hud.
  • Insjunkna ögon.
  • Överdriven produktion av tjockt saliv.
  • Letargi och depression.

Din veterinär kan utföra ett blodprov för att kontrollera proteinnivåerna. En hög nivå av proteiner i blodet är en indikation på uttorkning. Redan innan du tar med din ponny till veterinären kan du utföra ditt enkla uttorkningstest. Börja med att nypa ihop en del av hästens hud. Huden ska fjädras tillbaka till sitt normala läge.

Men om det tar tid för huden att fjädras tillbaka eller om den stannar kvar i det klämda läget är djuret allvarligt uttorkat och behöver omedelbar veterinärhjälp.

Häst som dricker vatten

Faktorer som kan påverka konsumtionen av vatten

Som nämnts tidigare konsumerar en häst i allmänhet mellan 20 och 40 liter vatten. Men den kan behöva mer eller mindre av denna mängd beroende på några faktorer som vi nu ska titta på.

Temperatur och klimatförhållanden

Precis som vi människor dricker hästar mer vatten när det är varmt och behöver kanske inte så mycket av det när vädret är svalare. Men detta är bara en generell regel. Det är vanligt att vissa hästar dricker stora mängder vatten på vintern.

Din hund löper störst risk för uttorkning i ett varmt och fuktigt klimat. Värme får hästen att svettas för att reglera sin kroppstemperatur. Men överdriven svettning kan få din hund i chock om du inte ger den tillräckligt med vatten för att kompensera. Både hage- och arbetshästar kan bli uttorkade om de lämnas utan vatten under extrema temperaturer.

Det är därför vi starkt rekommenderar att du håller ett öga på din egen häst, och på kort tid kommer du att få en känsla av hur mycket vatten den dricker när det är varmt och när temperaturen sjunker.

Fukthalten i betesmarken

Färskt gräs kan innehålla upp till 70 procent fukt, vilket gör det till en utmärkt källa till återfuktning för hästar. I allmänhet tenderar hästar med hage att ta in mer fukt från betesmarker än arbetshästar som utfodras med hö och spannmål med låg fukthalt. Hästar som matas med hö kommer därför att behöva dricka mer vatten för att uppfylla det rekommenderade intaget.

Fukthalten i betesmark kommer att variera med säsongsmässiga förändringar. På sommaren kommer hagen att vara torr och fukthalten minskar. Gräset kommer att innehålla mer fukt i slutet av vintern och på våren. En häst kan producera löst gödsel när den konsumerar betesmark med hög fukthalt.

Mängden aktivitet och motion

Naturligtvis, ju mer din häst svettas, desto högre vattenintag kommer den att kräva. Intensiv aktivitet gör att hästen förlorar viktiga mineraler och vitaminer, inklusive kalcium, klorid, natrium, kalium och magnesium genom svettning och utsöndring av urin och avföring.

Speciellt prestationshästar svettas mycket och kommer att behöva regelbundet vattenintag för att fylla på mineral- och vitaminförlusten. Din veterinär kan också rekommendera att administrera en elektrolytlösning för hästar som svettas mycket.

Om du reser med din häst eller håller den på utställningar, se till att du har ett sätt att uppmuntra den att dricka tillräckligt med vatten. Träning kan snabbt göra att din häst drabbas av uttorkning och till och med kolik. Hästar kan ibland vägra att dricka okänt vatten, vilket kan öka risken för uttorkning.

Hästens allmänna hälsa

En frisk häst dricker det dagliga vattenintaget som krävs. Samtidigt kan ett underliggande hälsoproblem leda till att din hund vägrar att dricka vatten eller dricker väldigt lite, vilket leder till uttorkning och förvärrar problemet. Se till att du kontaktar din veterinär om din häst inte dricker tillräckligt med vatten och visar andra symtom som slöhet och uttorkning.

Laktation är inget hälsoproblem, men kan också påverka vattenintaget. Lakterande ston kan dricka dubbelt så mycket som det vanliga dagliga intaget på grund av mjölkproduktion och utfodring. Se till att ditt sto har tillgång till tillräckligt med färskt och rent vatten för optimal hälsa.

Nu vet du vilka faktorer som kan göra att din häst dricker mer eller mindre vatten vid en viss tidpunkt. Därefter rekommenderar jag några tips för att se till att din häst dricker den dagliga mängd vatten som krävs.

Häst som dricker rent vatten

Tips för att säkerställa att din häst dricker tillräckligt med vatten

Om du tar hand om en häst för första gången bör du tänka på de här tipsen för att hålla din häst glad, frisk och vätskeberikad.

Använd färskt, rent Vatten

Ett stort misstag som vissa människor gör är att tvinga sina hästar att dricka smutsigt, förorenat vatten. Vissa djur kanske klarar av att dricka smutsigt vatten, men detta kan vara farligt för hästar, som har ett mycket känsligt matsmältningssystem.

Till skillnad från hundar och katter kräks inte hästar på grund av en ventil på deras mage som förhindrar kräkning. Så om din hund dricker smutsigt vatten går vätskan direkt till matsmältningssystemet, vilket gör att hästen blir sjuk.

Det positiva är att hästar lätt kan upptäcka förorenat vatten och vägrar att dricka. Hästen kanske bara tar en klunk eller två innan den märker att vattnet är förorenat och vägrar dricka det även om den är på gränsen till uttorkning. Se därför till att det alltid finns en källa till rent vatten för din häst.

Var konsekvent med vattenkällan

Intressant nog vägrar hästar till och med ”nytt” vatten, det vill säga vatten som skiljer sig från det de är vana vid. Hästar har ett starkt lukt- och smaksinne och upptäcker lätt okänt vatten även om vattnet är rent.

Om du reser med din häst eller tar den på en tur hemifrån rekommenderar jag starkt att ta med ditt vatten så att hästen kan få bekant dricksvatten.

Alternativt kan du smaksätta ditt vatten som du har ”hemma” med en liten mängd melass några dagar innan du ger dig ut på vägen med din häst. Tillsätt melass i det nya vattnet så att hästen inte märker någon skillnad. Du kan långsamt minska mängden melass när hästen anpassar sig till den nya vattenkällan.

Identifiera ett sätt att mäta vattenintaget

Även om du vet att en häst bör dricka 20 till 40 liter vatten varje dag, hur vet du då om hunden har druckit så mycket vatten och inte mindre? Det är lätt att övervaka en häst i stallet, eftersom du kan räkna antalet hinkar som förbrukas under en dag.

Om du låter din häst beta i hagen eller använder automatisk vattenförsörjning kan det vara svårt att veta hur mycket din häst dricker. Det bästa sättet att kontrollera är att hålla ett öga på vattentråg och se till att de alltid är fyllda med färskt, rent vatten.

Kom ihåg att kontrollera tecken på uttorkning, till exempel genom att känna på hästens tandkött för att se om det är fuktigt eller genom att observera deras klämda hud.

Sammanfattning

Att äga en häst är otroligt spännande, men du måste vara beredd på att hålla din vackra häst hydratiserad dygnet runt. Som vi har sett kan hästar snabbt bli uttorkade, vilket i värsta fall kan leda till döden. Hydrering är lätt att förebygga; se till att din häst lätt kan få tillgång till rent, friskt och välbekant vatten.

Vi strävar alltid efter att identifiera de mest prisvärda produkterna inom varje segment; du kan läsa mer om vår recensionsprocess här.

Lämna en kommentar

blogglista.se DMCA.com Protection Status