Observera att vissa länkar på vår webbplats kan vara affiliatelänkar, vilket innebär att vi får provision på ditt köp. Det låter oss fortsätta skriva artiklar som är gratis att läsa!

Hur mycket får man väga på en häst?

Även om hästar är stora, kraftfulla djur har de gränser. Eventuell överbelastning kan bidra till skador och minska deras prestationsförmåga.

Oavsett om du ser fram emot att uppleva ridning för första gången eller om du är en hästentusiast, är en av de viktigaste frågorna du kan ställa hur mycket vikt en häst kan bära. Låt oss ta en titt.

Hur mycket vikt en häst kan bära

Nyckeln till en säker och bekväm ridning är att se om hästens muskler är ömma. Du bör komma ihåg att dessa djur börjar känna betydande påfrestningar och smärta när de bär en person som väger mer än 20% av deras egna vikt.

Därför är 20% den maximala viktkapaciteten för hästar, vilket inkluderar ryttare och sadel. Kom ihåg att en genomsnittlig western-sadel väger cirka 22,7 kg, medan en engelsk sadel väger cirka 9 kg.

Tänk på att dessa beräkningar endast är korrekta för hästar med normal vikt, medan reglerna är annorlunda för underviktiga och överviktiga djur. Dessutom kan hästar som är kortare och tjockare bära mer än en genomsnittlig häst, så de lämpar sig bättre för tyngre ryttare.

En annan sak är hästens ålder. Låt aldrig en ung eller gammal häst bära för mycket vikt för att undvika skador. Kom ihåg att hästen bär dig lättare än så kallad dödvikt. Anledningen är en bättre balans av levande varelser för hästens rygg än vanlig last.

Rätt storlek på hästen för ryttaren

Det viktigaste för en säker ridning är att hästens storlek står i proportion till din storlek. Om du till exempel är för lång i förhållande till hästen, kommer du att ha svårt att hålla balansen under hela ridturen.

Å andra sidan kommer du att ha svårt att använda dina ben effektivt om du är för kort för hästen. Om du till exempel olämpligt lindar benen runt hästens kropp kan det ställa till problem för hästen.

Hästens bredd och storlek kommer att vara lämplig för att du ska kunna rida på ett säkert sätt endast när du lindar benen runt hästens sidor på rätt sätt. På så sätt kan du utan ansträngning styra hästen med hjälp av stigbyglarna.

Viktgränser för att rida häst

Som redan nämnts så representerar 20% den maximala procentandelen av en persons och utrustnings vikt som är bekväm för en häst att bära. I de flesta fall bör en ryttare inte väga mer än 15% av hästens vikt.

Hästens viktViktkapacitet – 15%Viktkapacitet – 20%
317,5 kg47,5 kg63,5 kg
363 kg54,5 kg72,5 kg
408 kg61 kg81,5 kg
453,5 kg68 kg91 kg
499 kg75 kg99,5 kg
544 kg81,5 kg109 kg
590 kg88,5 kg118 kg
635 kg95 kg127 kg
680 kg102 kg136 kg
726 kg109 kg145 kg
771 kg115,5 kg154 kg
816,5 kg122,5 kg163 kg
862 kg129 kg172 kg
907 kg136 kg181,5 kg

Hur som helst, om du vill avgöra vilken häst som kan bära dig utan problem, bör du använda en online-kalkylator för att kontrollera det.

Tjej som rider på häst

Hitta den ideala hästen för just din ridning

De vanligaste egenskaperna som tas i beaktande när man köper en häst för ridning inkluderar:

Ras

Det är viktigt att fokusera på raser eftersom vissa av dem är smalare som arabhästarna, medan vissa är tjockare, som haflinger. Du bör välja det som är det bästa alternativet för dig och dina ridkunskaper.

Form

Hästens form eller struktur är viktig att tänka på då den inkluderar dess proportioner. När du köper en häst bör du ha dess exakta syfte i åtanke eftersom det avgör den maximala vikten hästen kan bära utan att skada sig.

Träning

En otillräckligt tränad häst kommer att kräva en lättare ryttare eftersom den inte är balanserad som en erfaren häst.

Kondition

En häst som aldrig har använts för regelbundet arbete och som inte har sprungit fritt under en längre tid är förmodligen i dålig form. Därför kommer den att vara mer lämplig för en lättare ryttare.

Kroppskondition

Kroppskonditionen avser hur mycket fett som finns i hästens kropp. En underviktig eller överviktig häst kräver alltid en lättare ryttare eftersom dess bärförmåga inte är på topp.

Hästens ålder

Hästens ålder är också avgörande för bärförmågan, eftersom mycket unga och gamla hästar kräver en lättare ryttare. Här är några hästraser som passar bra för olika längder på ryttaren:

Höjd på ryttareHäst- och ponnyraser
Kort ryttare, upp till 165 cmHaflinger, Appaloosa, Fjordhäst, Dales Pony, Highland Pony, Tinkerhäst, Hannoveranare
Genomsnittlig ryttare från 165 till 178 cmIrish Draught, Percheron, Fresian, Tinkerhäst, Haflinger, Fjord, Draft Cross, Cleveland Bay, Quarter Horse, Lusitano, Paint, Hannoveranare, Knabstrupper, Holsteiner, Morgan
Lång ryttare över 178 cmClydesdale, Irish Draught, Percheron, Draft Cross, Cleveland Bay, Hannoveranare, Holsteiner, Knabstrupper

Ryttarens ålder

När du ska köpa en häst till en yngre ryttare är det den optimala lösningen att välja en högre eller tjockare häst. Det kommer att vara i balans med ryttarens framtida vuxenstorlek.

Å andra sidan är en kortare häst mer lämpad för seniorer, vilket gör på- och avstigning lättare utan risk för skador.

Barrel racing med häst

Hästens syfte

En annan grundläggande fråga när man köper en häst är om den är lämplig för den disciplin som den ska användas i. Till exempel är barrel-racing eller gymkhana lämpligare för kortare hästar, medan dressyr är lämpligare för längre djur.

Dessutom kräver vissa discipliner mer arbetsbelastning av hästen. Det inkluderar faktorer som hur ofta och hur länge du rider och hur intensiv ridningen är. Ju mer intensivt arbetet är, desto mindre vikt är möjlig för hästen att bära.

Varför det är viktigt att veta hur mycket man får väga på en häst

Det finns särskilda risker med att överskrida en hästs bärförmåga. Dessa inkluderar följande:

  • Hälta, ryggsmärtor, balansproblem: Om din häst tvingas bära tunga vikter utöver sin kapacitet löper den ökad risk för hälta, ryggsmärtor och balansproblem.
  • Ömma muskler: När dess muskler måste arbeta i en ökad takt blir de ömma, vilket tyder på obehag.
  • Temperamentsproblem: När hästar ständigt pressas över sin kapacitet är det mer sannolikt att de beter sig illa och blir svåra att hantera, särskilt när nybörjare rider.
  • Kronisk smärta och ledproblem: Om hästägare inte tar hänsyn till sina hästars välbefinnande och kroppsliga begränsningar kommer deras hästar med tiden att utveckla permanenta hälsoproblem, vilket kommer att påverka deras prestationer.

Nedan finns en YouTube-video som visar vad som kan hända när man överbelastar en häst.

Sammanfattning

Den genomsnittliga ryttaren är tyngre nuförtiden, så målet är att se till att hästen inte blir överbelastad. Följaktligen blir prestandan i de aktiviteter du gör med ditt djur bättre om du respekterar dess gränser, och tar hand om dem på korrekt sätt. Det kommer att resultera i att du har en lojal partner i dina åtaganden under de kommande åren.

Vi strävar alltid efter att identifiera de mest prisvärda produkterna inom varje segment; du kan läsa mer om vår recensionsprocess här.

Lämna en kommentar

blogglista.se DMCA.com Protection Status