Observera att vissa länkar på vår webbplats kan vara affiliatelänkar, vilket innebär att vi får provision på ditt köp. Det låter oss fortsätta skriva artiklar som är gratis att läsa!

Bästa Vindskydd för Häst 2024 – Stort Test av Vindskydd

Att skydda din häst från sol, vind och stormar kan vara så enkelt som att ge honom tillgång till ett vindskydd. Vissa hävdar att skydd för hästen är lika viktigt för korrekt hästvård som vatten och foder. Ändå ligger skydd ofta långt ner på listan över överväganden när man bygger en ny anläggning eller förnyar en gammal för en hästhage. Oskyddad exponering för vind och sol under alla årstider kan göra en hästs liv surt, men ännu viktigare, kan äventyra hälsan hos våra hästvänner. Det är därför man bör införskaffa ett högkvalitativt vindskydd för hästen.

Men hur vet man vilket vindskydd som är bäst, och vad bör man tänka på när man köper ett? Oavsett om du ska köpa ett begagnat vindskydd, bygga ett själv eller köpa ett färdigt så behöver du tänka på vissa saker. Vidare i artikeln kommer vi gå igenom de bästa vindskydden för hästar just nu och ge dig en köpguide som hjälper dig att ta rätt beslut när du investerar i ett vindskydd.

Låt oss börja med att ge en snabb överblick över de vindskydd för hästen som är bäst i test 2024:

Bild Produkt Detaljer    
backpac Vindskydd 6 X 6 med öppningsbar front
(BÄST I TEST)
Cirkapris: 34 245 kr
Storlek:
6x6x3,7 m
PVC:
610 gram/m²
Framsida:
Stängd
Tålighet:
Mycket hög
Se billigaste pris
backpac Vindskydd 6 X 6 med öppen front Cirkapris: 30 495 kr
Storlek:
6x6x3,7 m
PVC:
610 gram/m²
Framsida:
Öppen
Tålighet:
Hög
Se billigaste pris
cordlessblower Kellfri Vindskydd 6×6 Cirkapris: 25 900 kr
Storlek:
6x6x4 m
PVC:
600 gram/m²
Framsida:
Öppen
Tålighet:
Hög
Se billigaste pris
cordlessblower Vindskydd tälthall för häst 12 x 9,15 meter
(BÄSTA STORA)
Cirkapris: 54 620 kr
Storlek:
12×9,15×4,5 m
PVC:
610 gram/m²
Framsida:
Stängd
Tålighet:
Mycket hög
Se billigaste pris
cordlessblower Lyfco Vindskydd häst 4x4m
(BÄSTA BILLIGA)
Cirkapris: 14 988 kr
Storlek:
4x4x3,15 m
PVC:
500 gram/m²
Framsida:
Öppen
Tålighet:
Medelhög
Se billigaste pris

Topp 5 bästa vindskydd för häst 2024

1. Vindskydd 6 X 6 med öppningsbar front – Bäst i Test!

Vindskydd 6 X 6 med öppningsbar front - Bäst i Test

Det vindskydd för häst som är bäst i test 2024 är det här högkvalitativa och stiliga skyddet med en öppningsbar framsida. Vindskyddet passar alla slags djur i hagen, men vi testade det på våra hästar och det fungerade helt perfekt.

Storleken på 6x6x3,7 meter gör att den är mycket mångsidig och passar alla sorters hästar, oavsett storlek. När ligghallen inte används som skydd för hästarna, så kan den också användas för tillfällig förvaring av maskiner och redskap.

Kvaliteten på ramen är mycket hög och det gröna PVC-materialet är både vattentätt och UV-resistent, vilket gör att det klarar Sveriges alla årstider. På sommaren ger ligghallen ett bra skydd mot både insekter och sol, och under vintern kan hästarna söka skydd från väder och vind.

Med sin robusta byggnation och sin praktiska samt stilfulla grind så är det här en solklar vinnare hos oss. Vindskyddet kostar inte heller skjortan, vilket gör det en väl värd investering för dig som vill ge hästen bästa möjliga vård. Helt klart det vindskydd som är bäst i test 2024!

Fördelar

 • Rymlig
 • Mycket stabil
 • Klarar alla Sveriges årstider

Nackdelar

 • Tar cirka 4 timmar för 4 personer att montera

2. Vindskydd 6 X 6 med öppen front

Vindskydd 6 X 6 med öppen front

Precis som vår testvinnare ovan, så är det här ett vindskydd som är 6x6x3,7 meter. Skillnaden mellan dessa två är att den här ligghallen har en helt öppen front, medan den andra har en öppningsbar front. Vilken av dessa du tycker passar bäst för dig och dina hästar, ja det är något som du får avgöra. I vilket fall som helst är det här dock vår favorit bland vindskydd för hästar om du behöver en helt öppen front.

Vindskyddet är riktigt robust och ramen består av galvaniserat stål. Det gröna skyddet i PVC-material ger ett väderbeständigt skydd som också skyddar hästarna mot UV-strålning, vilket förbättrar hästarnas hälsa. Ligghallen är mycket tåligt mot vindar, och även vid kraftiga stormar så är skyddet orört, förutsatt att du monterat fast det korrekt.

Summan av kardemumman är att det här vindskyddet är utmärkt för hästar som behöver en öppen front. Detta kan skapa mer frihet för såväl hästar som hästägare, men ger hästägaren inte lika mycket kontroll över om hästarna ska vara inne i skyddet eller ute. Skyddet är dock prisvärt och överlag mycket bra, så vi kan inte göra annat än att starkt rekommendera det.

Fördelar

 • Rymmer såväl hästar som maskiner och redskap
 • Öppen front ger hästarna mycket frihet
 • UV-skydd och vattentätt

Nackdelar

 • Ger dig inte samma kontroll över var hästarna ska befinna sig

3. Kellfri Vindskydd 6×6

Kellfri Vindskydd 6x6

Ett annat otroligt bra val av vindskydd är detta från Kellfri. Skyddet har en storlek på 6x6x4 meter vilket gör att det är något högre än våra alternativ ovan. Det har inte heller någon grind, utan en öppen framsida, vilket ger god rörelsefrihet för dina älskade hästar.

Precis som våra andra bäst-i-test-vinnare så har vindskyddet ett välvt tak. Detta har många fördelar, vilket vi ser som positivt. Några av dessa är att vinden inte kan ta tag i skyddet då det har en rund form, regnet studsar bort från taket och samlas ej samt att snön rasar ner inte lägger någon tyngd på taket. På så sätt fungerar detta vindskydd under alla årets årstider – såväl sommar som vinter.

Det här vindskyddet har också ett skydd i PVC-material, och dess bågar är gjorda av stål samtidigt som jordankarna är galvaniserade för att tåla högsta möjliga belastning. Detta gör att skyddet skyddar hästarna från både UV-strålning och väder och vind.

Med tanke på priset så tycker vi att man får rejält med värde för pengarna här. För den prismedvetne så är det svårt att hitta något bättre val av vindskydd. Om du därför tänkt vrida och vända på varenda krona när köper ett vindskydd för hästarna, så är det här ett perfekt val!

Fördelar

 • Prisvärd
 • En höjd på hela 4 meter
 • Bra rörelsefrihet för hästarna
 • Ger både UV- och väderskydd

Nackdelar

 • Lite lägre gram/m² PVC jämfört med våra favoriter ovan (något sämre skydd)

4. Vindskydd tälthall för häst 12 x 9,15 meter – Bästa stora

Vindskydd tälthall för häst 12 x 9,15 meter - Bästa stora

För dig som vill ha ett riktigt stort vindskydd för dina hästar så blir det inte bättre än såhär. Det här skyddet är otroligt rymligt och gör att alla dina hästar, inklusive eventuella andra djur, kan få ett bra skydd mot väder och vind.

Med sin storlek på 12×9,15×4,5 meter så är det nästan som att befinna sig i ett hus. Tack vare dess skylight/takfönster som släpper in ljus inne i tältet, så får man gott om dagsljus vilket livar upp tillvaron för hästarna. Precis som många andra ligghallar så är ramen tillverkad av galvaniserat stål, samtidigt som den har en kraftig grön PVC presenning för att omsluta ramen.

Tälthallen har ett välvt tak och såväl regn som snö studsar bort från taket, vilket minskar risken för överbelastning och gör konstruktionen mycket stabilare. Tack vare sin stora storlek så är hallen också mycket praktisk för att förvara maskiner och utrustning, eller halm under vintern för att bevara dess kvalitet.

Den enda nackdelen vi har hittat är att man behöver köpa till ett grindsystem som bör sättas in i tältet för att skydda PVC-duken. Det rekommenderas även att klä grindarna med skivor för att skydda de mot skador, vilket ger lite extra kostnader utöver själva tältet. Utöver det är det här ett riktigt rymligt och högkvalitativt vindskydd som kommer göra dina djur mycket nöjda!

Fördelar

 • Otroligt rymlig
 • Takfönster för att ge dagsljus
 • Hög kvalitet på ram och presenning
 • Välvt tak

Nackdelar

 • Några tillbehör kan behövas köpas till för att göra den komplett

5. Lyfco Vindskydd häst 4x4m – Bästa billiga

Lyfco Vindskydd häst 4x4m - Bästa billiga

Om du letar efter ett billigt vindskydd för hästen så är det här ett utmärkt val. Även om man får vad man betalar för, så ger det här skyddet maximalt med värde för pengarna.

Vindskyddets storlek är 4x4x3,15 meter vilket inte är så stort, men ändå tillräckligt för att rymma en häst eller två. Runt själva ramen, som är i galvaniserad stål, så finns ett PVC-brandhämmande och UV-beständigt material, som ger bra skydd mot både sol och kraftiga stormar.

Om man vill spetsa till skyddet lite så kan man även köpa till sidoskydd, vilket ger ett ännu mer heltäckande skydd för hästen. Detta tillbehör kostar inte särskilt mycket, men gör skyddet mer motståndskraftigt och bidrar till mer komfort för hästen.

En liten nackdel är att PVC-materialet har en densitet på 500g/m², vilket är lägre än de lite mer dyrare varianterna som skyddar bättre. Trots det så är det här verkligen en solklart vinnare när det gäller billiga vindskydd för hästar. Vill man ha ett vindskydd under en kort tid och inte investera så mycket pengar så är detta det absolut bästa valet!

Fördelar

 • Väldigt billig
 • Stabil ram och presenning i PVC-material
 • Sidoskydd kan köpas till

Nackdelar

 • Lite lägre PVC-densitet än övriga modeller på marknaden
 • Kan vara för liten för att samla flera hästar

Saker att tänka på vid köp av ett vindskydd för häst

Rådande vind- och stormmönster

Innan byggandet eller monteringen av ett vindskydd för hästarna börjar, fundera över den rådande vindriktningen och hur en typisk sommar- eller vinterstorm brukar bete sig. Detta är lätt att upptäcka genom att undersöka ditt områdes väderhistoria och rådfråga grannar som är bekanta med det lokala vädret. Det kan vara avgörande för om du kan ha en öppen framsida, eller om du behöver försluta skyddet så mycket du kan. Detta eftersom man bör ha öppningen i det väderstreck där det blåser minst ifrån.

Vindskydd som ger skydd från dessa riktningar är effektiva för det mesta, men inte alltid. Vindar kan snabbt förändras och det gäller därför att tänka på hur du ska kunna skydda hästen mot oväder i alla riktningar. Då är ett vindskydd som du kan försluta helt det bästa valet.

Användning av befintlig topografi och vegetation

Kullar, träd och buskar på en fastighet kan användas för att dra fördel av det skydd de kan ge. Dessa naturligt förekommande terrängförändringar ger dock sina egna problem, särskilt under vintermånaderna, när sluttningarnas ändar ackumuleras med snö och kan bli ogästvänliga för djur. Buskar och träd kan erbjuda bra skydd, men den ständiga förekomsten av boskap kommer att skada och ibland förstöra växtligheten helt och hållet. Vissa mycket tåliga sorter kommer dock att hålla sig bra, så det beror vilka typer av växter som finns på din mark. Inkorporera eventuella tåliga växter så mycket som möjligt i närheten av hägnet där hästarna kommer att finnas. Förutom vinterskydd ger växterna även effektiv avlastning under flug- och myggsäsongen.

Luftflödet i vindskyddet

Oavsett om du ska bygga eller köpa ett vindskydd för hästar måste skyddet kunna motstå starka vindar, vilket innebär att man måste vara uppmärksam på designen och materialet som används i dess konstruktion. Om det bara finns en öppning på framsidan av skyddet, kommer den att fungera som en enorm fallskärm när den står inför en stark vind. Denna kraft kan vara tillräckligt kraftfull för att lyfta och välta mycket stora och tunga konstruktioner, särskilt under en sommar- eller vinterstorm. Därför är det klokt att lämna ett stort mellanrum nära toppen av sido- och bakväggarna för att tillåta ett litet släpp av luftflödet. 

Det är inte alltid heller nödvändigt att omsluta alla tre sidorna; överväg att lämna en eller alla sidor öppna, särskilt om ditt mål helt enkelt är att ge skugga. Under starka vindar kan detta bli ett problem, men för att kunna ge hästen en plats att koppla av på under sommaren så är det perfekt.

Bärbarhet

Ofta är det önskvärt med ett skydd som går att flytta. Det betyder att du kan flytta den till den mest effektiva platsen som ska ge maximalt skydd för dina hästar. Det kan också dra ner på sanering eftersom skyddet helt enkelt flyttas bort från gödsel när det ackumuleras. 

Alla våra val av de bästa vindskydden är portabla, vilket innebär att de kan flyttas. Monteringen tar dock lite tid så de bör inte flyttas hur ofta som helst. Tänk också på att det är viktigt att ramen sitter tillräckligt hårt fast i marken, eftersom den annars kan blåsa bort vilket riskerar att skada dina hästar om det blåser upp rejält.

Kostnad

Så länge ett vindskydd är effektivt, så tycker vi att man ska investera i det. Priset ska inte vara det mest avgörande, utan säkerheten ska vara av högsta prioritet. Med det sagt så finns det dock en hel del olika prisintervall på vindskydd för hästar, och dyrt är inte alltid bättre.

Stora vindskydd dock vara dyrare, medan små är billigare. Det beror således på vad du har tänkt använda vindskyddet till, och hur många hästar som behöver kunna få plats i det. För det största vindskyddet får man plats med både hästar och andra djur, samtidigt som det kan ge förvaringsutrymme för maskiner och utrustning när det inte används. Det minsta vindskyddet är däremot mer begränsat i användningsområden och rymmer som mest 2 hästar.

Ska man ge skydd åt hästen?

Vindskydd ger en möjlighet för hästar att få tak över huvudet när det behövs, till skillnad från hästtäcken som hästägaren måste ta av eller på. Ett bra vindskydd ger hästarna möjligheten att klara av dåligt väder och kyla utan hästtäcken, samtidigt som de gör hästen mer eller mindre opåverkad av hur vädret är. Hästtäcken är dock inte till för att skydda enbart mot vind – så om det är det primära målet så är vindskydd bättre.

Det finns dock ett undantag, och det är under flugsäsongen på våren och sommaren när myggor, flugor och andra bitande insekter är i farten. Ett lätt flugtäcke och en flughova har då flera fördelar jämfört med vindskydd och kan minska hästens ångest avsevärt.

Hur man skyddar hästen med vindskydd

Vindskydd under sommaren

Vätskebalansen är viktig för att upprätthålla god hästhälsa under de varma torra månaderna på sommaren. En bris en dag med 25°C är som en torktumlare och suger ut fukt från hästens kropp i en alarmerande takt, särskilt i områden där luftfuktigheten är låg. Förutom att hästen har fri tillgång till rent vatten, bidrar skydd mot varma vindar mycket till att bevara kroppens återfuktning. 

Eftersom solen färdas högre på himlen under sommarmånaderna är värme och bländning andra faktorer som allvarligt påverkar hästens komfort. Det finns också en mängd flugor, mygg och andra insekter som stör dem, vilket gör att de försöker leta skydd. Om de lämnas åt sig själva kommer hästarna att söka sig till en skuggig plats för att vila mellan betespassen så gott de kan. Ett vindskydd är då inte bara vänlighet mot dessa djur, det är också viktigt för deras hälsa.

Vindskydd under vintern

Hästar är starka djur och många raser kan de stå emot extrem kyla eftersom deras kroppar kan generera mycket värme. Dock så föredrar hästar, enligt en studie, att ha ett säkert område att vistas i när det blåser och blir blött. Detta sker i allmänhet under vintern då det snöar, blåser och temperaturen är låg. Så att ge hästarna ett ställe där de kan skydda sig mot väder och vind är något som kommer uppskattas mycket av dem!

Slutord

Att investera i ett vindskydd för hästen kan öka hästens hälsa, både under vintern och sommaren. Med ett så brett utbud av skydd på marknaden, så kan det vara svårt att veta vilket som är det bästa. I den här artikeln hoppas vi ha kunnat ge dig en heltäckande guide för över hur du ska tänka när du väljer vindskydd, och hur du bör använda det på bästa sätt.

***

Har du använt något vindskydd för hästen? Hur var din upplevelse med det vindskyddet, och finns det med på den här listan? Dela gärna med dig av dina erfarenheter i kommentarerna!

Vi strävar alltid efter att identifiera de mest prisvärda produkterna inom varje segment; du kan läsa mer om vår recensionsprocess här.

Lämna en kommentar

blogglista.se DMCA.com Protection Status