Observera att vissa länkar på vår webbplats kan vara affiliatelänkar, vilket innebär att vi får provision på ditt köp. Det låter oss fortsätta skriva artiklar som är gratis att läsa!

Bästa Säkerhetsväst 2024 – Stort Test av Säkerhetsvästar

Även om du kanske inte inser det har studier visat att ridsporter har en högre skaderisk än de flesta andra populära sporter, inklusive fotboll. Konsumentverket har släppt siffror som säger att omkring 13 000 personer i Sverige varje år söker vård på akutmottagning efter skador i samband med ridning eller hästhantering på fritiden. Den vanligaste olyckan inträffar när ryttaren faller av hästen.

Svenska Ridsportsförbundet vill minska risken för skador, och har därför bland annat tagit fram en regel som säger att det är obligatoriskt med säkerhetsväst på hopptävlingar för alla ryttare upp till 19 år. Det är även obligatoriskt att bära inom fälttavlan.

Att bära säkerhetsutrustning, såsom en ridhjälm, är ett pålitligt sätt att öka ryttarens chanser att förbli säker och skadefri medan han eller hon njuter av sina aktiviteter. Här är vad du behöver veta om västar för ridning och fem toppalternativ att överväga.

Bild Produkt  
backpac Hansbo Sport Säkerhetsväst
(BÄST I TEST)
Se billigaste pris
backpac Equipage Säkerhetsväst Se billigaste pris
cordlessblower Cavalliero Airbag Spark M2 Säkerhetsväst Se billigaste pris
cordlessblower Helite Air Jacket
(BÄSTA PREMIUMVAL)
Se billigaste pris
cordlessblower Horka Flexplus Säkerhetsväst
(BÄSTA FÖR BARN)
Se billigaste pris

Vad är en säkerhetsväst?

Säkerhetsvästar, även kallade ridningsskyddsvästar eller säkerhetsvästar, är avsedda för ryttare som vill ha extra skydd för överkroppen. Säkerhetsvästar är en ridsportutrustning som kan bidra till att minska effekten på en ryttare som faller, genom att skydda ryggraden, revbenen och de inre organen.

Säkerhetsvästar krävs i hoppning och fälttävlans terrängprov. Forskning från United States Pony Club (USPC) visar att den relativa risken för skador minskar med 56% för ryttare som bär en säkerhetsväst.

Det finns två typer av västar: säkerhetsvästar fyllda med luft (upplåsbara säkerhetsvästar) och de som har kroppsskydd. Den viktigaste skillnaden mellan dem är att en upplåsbar säkerhetsväst endast skyddar när plagget blåser upp sig, medan ett kroppsskydd ger ett permanent, statiskt skydd. Forskning har visat att upplåsbara säkerhetsvästar ger ett visst skydd vid platta fall och om en häst landar på sin ryttare under ett fall. Säkerhetsvästar med kroppsskydd erbjuder ytterligare skydd mot potentiellt farliga föremål som hovar och stolpar, vilket är anledningen till att British Equestrian Trade Association (BETA) rekommenderar säkerhetsvästar med kroppsskydd.

Hur fungerar en upplåsbar säkerhets?

En upplåsbar säkerhetsväst har en tråd eller en lina som fästs vid sadeln. Om ryttaren kastas ut ur sadeln utlöser sladden eller linan västens aktiveringsanordning. Denna åtgärd punkterar i sin tur luftbehållaren, som omedelbart släpper ut luft för att blåsa upp västen innan ryttaren träffar marken.

Säkerhetsvästen bör inspekteras noggrant för att se om den är trasig efter ett fall och efter att behållaren har öppnats. Om fallet är betydande bör du be tillverkaren kontrollera säkerhetsvästen för att se till att den fortfarande fungerar korrekt. Se till att byta ut luftbehållaren efter varje fall.

Topp 5 bästa säkerhetsvästar 2024

1. Hansbo Sport Säkerhetsväst – Bäst i Test 2024!

Hansbo Sport Säkerhetsväst - Bäst i Test

Det här är den säkerhets som är bäst i test 2024. Säkerhetsvästen uppfyller alla våra krav när det gäller pris, design och komfort vilket gör att vi helt klart rekommenderar den.

Till att börja med så är västen CE-märkt. Utöver det så har den fått den högsta klassificeringen, klass 3, enligt SS-EN 13158. Västen ger alltså ett väldigt bra skydd mot skador som kan uppstå vid ridning och är således tävlingsgodkänd.

Den har en svart design som är mycket stilren och smälter bra ihop med övriga ridkläder. Med hjälp av dragkedjan fram, snörning på vardera sida samt kardborrebanden vid axlarna så är den också väldigt enkel att ta på sig och reglera passformen på.

Västens material är polyester på utsidan och lycra på insidan. Detta gör att västen tål vatten relativt bra vilket är skönt när du rider. Jämfört med många andra säkerhetsvästar på marknaden är det här också en av de billigare. Modellen visas i damstorlekar, men eftersom den finns i många olika storlekar så går det enkelt att välja en större eller mindre storlek om man exempelvis ska köpa den till en man eller ett barn.

Med det sagt så är det här ett toppenval av ridväst som helt klart är vinnaren av vårt bäst i test 2024. Vi rekommenderar den starkt!


2. Equipage Säkerhetsväst – Bäst för junior

Equipage Säkerhetsväst

Equipage säkerhetsväst är en av de mest populära säkerhetsvästarna tack vare sin sköna passform och sitt utmärkta skydd. Den här modellen är inriktad mot juniorer, där det kan vara ännu viktigare med en trygg säkerhetsväst då man fortfarande kan vara ny i hästvärlden. Faktum är att västen har den högsta säkerhetsmarkeringen, det vill säga CE-märkning samt testad och godkänd enligt de senaste kraven för EN 13158 level 3. 

När det gäller designen på ridvästen är den väldigt funktionell. Den har en dragkedja fram som täcks av ett skydd och en snörning på vardera sida vilket optimerar passformen. Västen har många paneler vilket bidrar till att öka ventilationen men gör den också lättare att röra sig i.

Västen är tillverkad i polyester, nylon, elastan och stoppningen är i PVC nitrilskum vilket dämpar fallen mycket bra. Den ger ett mycket gott skydd, är snygg och har en funktionell design. Sammantaget gör detta att vi varmt kan rekommendera denna säkerhetsväst till juniorer som rider.


3. Cavalliero Airbag Spark M2 Säkerhetsväst

Cavalliero Airbag Spark M2 Säkerhetsväst

Denna säkerhetsväst från Cavalliero är utformad som en airbag vilket ger ett bra skydd för ryttaren när olyckan är framme. Västen är byggd med modern teknologi som gör att västen blåses upp på 0,3 sekunder när du ramlar av. När du sedan har ramlat kommer säkerhetsästen automatiskt att tömmas på luft, för bästa möjliga komfort.

Västen har två spännen fram som gör att du enkelt kan justera passformen. Det bör finnas ungefär en knytnäve marginal mellan kropp och väst mitt på bröstet för att airbagen ska fungera på korrekt sätt, vilket är bra att tänka på när du väljer storlek.

Tyvärr är denna säkerhetsväst inte tävlingsgodkänd. Den är dock CE-certifierad och passar således utmärkt för vardagsridning, vilket ger dig lite mer frihet jämfört med tävlingstillfällena.

Sammanfattningsvis är den här upplåsbara säkerhetsvästen ett smart val för dig som vill ha en snygg och komfortabel ridväst att bära under vardagsridning. Den finns i många storlekar och är enkel att passa.


4. Helite Air Jacket – Bästa premiumval

Helite Air Jacket - Bästa premiumval

Helite Air Jacket är en mycket tålig väst då den först var avsedd för MC-förare, men används nu av ryttare världen över. Den här säkerhetsvästen från Helite är en riktig premiumväst som är väldigt stilren och har en airbag som ger optimalt skydd. Helite är ett företag som är experter på airbag-teknologi, så denna väst utlöses på mindre än 100 millisekunder när du ramlar.

Västen kan användas väldigt många gånger då airbagen drivs med hjälp av en gaspatron. Två gaspatroner medföljer, och sedan kan man köpa till fler när de har förbrukats.

När säkerhetsvästen inte är uppblåst så är den mycket enkel och bekväm att bära. Den sitter som en smäck och ger en komfortabel ridning tack vare dess säkra design. Med hjälp av de tre spännena på framsidan kan man också anpassa passformen på bästa sätt. Västen är CE-certifierad och tävlingsgodkänd, och flera kända ryttare har skyddats av denna säkerhetsväst, exempelvis Oliver Townend, Laura Collett och Faith Cook.

En annan fördel med västen är att den finns i många olika storlekar. Den kan alltså bäras av såväl barn som vuxen beroende på vilken storlek du köper. Som pricken över i:et så har Helite också lämnat en två års garanti, vilket garanterar högsta möjliga kvalitet på produkten.

Prislappen är högre än de flesta andra säkerhetsvästar på marknaden, men man får verkligen optimalt skydd då västen specialskyddar alla riktningar – framåt, bakåt, åt sidorna och rotationsfall. Med det sagt är det här den bästa säkerhetsvästen i premiumsegmentet just nu.


5. Horka Flexplus Säkerhetsväst – Bästa för barn

Horka Flexplus Säkerhetsväst - Bästa för barn

Horka säkerhetsväst är en fräsch modell som ger ett bra skydd när du rider. Modellen är speciellt framtagen för barn och junior men kan även passa vuxna om man är lite mindre byggd.

Västen är testad och godkänd enligt EN 13158: 2018 level 3 vilket är den högsta säkerhetsstandarden. Den har små plattor i i EVA-skum vilket ger ryttaren rörelsefrihet och gör att västen anpassar sig efter kroppen och ger en bekväm känsla. På baksidan har den reflexsömmar som gör dig synlig även i mörker.

Framsidan har en dragkedja samt ett kardborreband över som skydd. På samma sätt har midjan och axlarna kardborrebandknäppning vilket är ett mycket enkelt och praktiskt sätt att spänna åt västen till önskad passform.

Säkerhetsvästen från Horka kan tvättas för hand i 30 grader. Materialet som västen består av är 60% nylon och 20% lycra vilka är utmärkta material för denna sorts väst.

Sammanfattningsvis är det här en utmärkt modell av ridväst till barn som ger mycket bra säkerhet då den har högsta markeringen av skydd och således både CE-certifierad och tävlingsgodkänd. Vi rekommenderar starkt den här västen till barn som behöver en relativt billig och bra säkerhetsväst när de rider.


Vad man ska tänka på när man köper en säkerhetsväst

Du vill försäkra dig om att din säkerhetsväst sitter bra för att se till att den kan utföra det arbete den är avsedd för. Varje ryttare har olika storlek och form. Om du köper en ridväst med kroppsskydd ska du leta efter BETA 2009 eller 2000 level 3-standard för bästa skydd.

När det gäller kroppsskydd ska alla kardborrebandsmarkeringar täckas. För både ridvästar med kroppsskydd och för de som har airbag gäller:

  • Överdelen ska nå det översta området av bröstbenet och det framträdande benet vid basen av nackens baksida.
  • Den främre delen ska vara minst två fingertoppar bredare än bröstkorgen. Du ska kunna böja dig i midjan utan att västen träffar höftbenet.
  • Västen ska sitta hela vägen runt bålen.

Det bästa sättet att kontrollera rygglängden är att sitta på en sadel. Det ska vara minst en handbredd mellan skänkeln och västens nederkant. Överväg att byta väst vart tredje till femte år för att se till att den håller sig i gott skick.

När man ska bära en säkerhetsväst

Säkerhetsvästar är en värdefull säkerhetsinvestering för alla ryttare, men i synnerhet för dem som ägnar sig åt sporter med stor påverkan som terrängkörning och jakt. Säkerhetsvästar blir alltmer populära för andra ridsporter, både i tävling och för fritidsbruk. Dessutom är det en bra idé att bära en säkerhetsväst som ny ryttare eller när man arbetar med en ung eller flyktig häst som är benägen att sparka.

Som tidigare nämnts så har Svenska Ridsportsförbundet också en regel som säger att det är obligatoriskt med säkerhetsväst på hopptävlingar för alla ryttare upp till 19 år. Inom fälttavlan är det alltid obligatoriskt att använda säkerhetsväst, oavsett ålder.

Slutsats

Det finns många säkerhetsvästar att välja mellan! Jag hoppas att den här artikeln hjälpte dig att förstå de olika egenskaperna hos några av de mest populära och avgöra vilken som kan vara bäst för dig. Om du tyckte att den här artikeln var användbar, vänligen dela den och dela med oss ​​av dina erfarenheter av att bära och köpa säkerhetsvästar för ridsport!

Vi strävar alltid efter att identifiera de mest prisvärda produkterna inom varje segment; du kan läsa mer om vår recensionsprocess här.

Lämna en kommentar

blogglista.se DMCA.com Protection Status