Observera att vissa länkar på vår webbplats kan vara affiliatelänkar, vilket innebär att vi får provision på ditt köp. Det låter oss fortsätta skriva artiklar som är gratis att läsa!

Bästa Sadeltvål 2023 – Stort Test av Sadeltvål

Sadlar, såväl som andra läderprylar, är en riktig investering, så att använda de bästa sadeltvålarna och läderbalsamen för att få dem att se ut och kännas nya är helt värt det.

Sadeltvål, klibbrengöringsmedel och balsam finns i en mängd olika former, inklusive hårda tvålar, krämer och sprayer. De har dock alla ett liknande utbud av fördelar, som i slutändan förlänger livslängden på din sadel. Sadeltvål och tygrengöringsmedel bryter ner smuts och fett, medan läderprodukter och balsam ger näring åt lädret och gör att det känns smidigt. Vissa produkter har dubbelverkan och både återfuktar och renar.

Det är viktigt att rengöra din sadel regelbundet eftersom ett läder i gott skick inte bara är bekvämare för din häst, utan är mycket säkrare och mindre benägna att gå sönder. Sadelrengöring är också ett bra tillfälle att kontrollera att alla sömmar och metallarbeten fortfarande är i gott skick.

Men hur vet man vilka sadeltvålar som är bäst? Det finns en uppsjö av tvålar på marknaden, så det kan förstås vara svårt att veta vilken som passar just din sadel. Men i denna artikel ska vi gå igenom de sadeltvålar som är bäst i test, och varför de är det.

Snabb översikt över bästa sadeltvålarna 2023

BildProdukt 
backpacFiebings sadeltvål
(BÄST I TEST)
Till billigaste butik
backpacLippo LeatherCareTill billigaste butik
cordlessblowerB & E Sadel- och lädertvål + GlycerinTill billigaste butik
cordlessblowerSadeltvål Fiebing Flytande
(BÄSTA FLYTANDE)
Till billigaste butik

Vad är sadeltvål?

Sadeltvål är en nödvändighet för alla som äger produkter med läder. Den rengör, vårdar och skyddar lädret från slitage och skador. När den används rutinmässigt hjälper den till att bibehålla lädrets utseende.

Vanligtvis är sadeltvål gjord av lanolin och bivax. Lanolin är ett vax som utsöndras av ullbärande djur. Kommer från talgkörtlarna, produceras lanolin efter att djur, som får, klipps. Denna unika ingrediens ger de nödvändiga fuktgivande läderbehoven.

Vissa tvålar kan också vara gjorda av glycerin eller prydlig fotolja. Glycerin finns i både stång- och flytande form och gör att lädret behåller ordentlig fukt. Neatsfoot oil, som kommer från ister, är idealisk för att ge välbehövlig återfuktning till torra sadlar.

Fördelar med rengöring av läder

Att använda sadeltvål gör att lädret förblir smidigt samtidigt som det rensar bort all smuts och förhindrar att det torkar ut. Utan det kan läder bli styvt och svårt att använda. Tvål ger lädret precis rätt mängd fukt, vilket hjälper det från att spricka när det utsätts för timmar av UV-ljus från solen.

I vissa fall kan mögel till och med börja växa på orenat läder. Förutom regelbunden rengöring hjälper förvaring av dina tyg i tränspåsar och sadelöverdrag att hålla dem rena.

Läder som har försummats på grund av bristande rengöring kan vara farligt att använda. Torkat och sprucket läder kan gå sönder mycket lättare än välskött läder. Om din sadel går sönder medan du rider kan det resultera i skada.

Topp 4 bästa sadeltvålar 2023

1. Fiebings sadeltvål – Bäst i Test!

Fiebings sadeltvål - Bäst i Test

Låt oss börja med ett varumärke som sätter guldstandarden. Fiebings sadeltvål gynnas av ranchägare, arbetare som bär arbetsstövlar och läderälskare. Ursprungligen formulerad för sadlar, är denna mångsidiga produkt också lämplig för skor, handskar och andra föremål. Med hög poäng i användarvänlighet behöver jag bara en liten mängd för att hålla lädret rent och smidigt. Men det jag älskar mest med den här produkten är dess behagliga doft.

Denna läderrengöring kan tränga djupt in i porerna och kan återuppliva mina uttorkade, trötta läderprodukter och förhindra sprickbildning. Observera att tillverkaren rekommenderar att du applicerar prydnadsfotsolja eller läderbalsam efteråt för bästa resultat. Erfarenhetsmässigt tar inte hela processen för lång tid. Tack vare denna äkta sadeltvål är mina hästsadlar och tillbehör välbevarade, vilket gör att de håller i flera år utan skador.

Fördelar

 • Kan få skinnytorna att glänsa
 • Perfekt för rengöring och underhåll av läder
 • Snabb och enkel applicering
 • Lämplig för mörka nyanser
 • Avger en god doft

Nackdelar

 • Torkar ut efter en tid

2. Lippo LeatherCare

Lippo LeatherCare

Över hela Sverige härskar Lippo-sadelsåpa! Kanske beror det delvis på att denna produkt kan användas till allt som har med läder att göra, kombinerat med dess fantastiska resultat den ger.

Blandningen av fina giftfria ingredienser, som är noggrant utvalda för att ge optimala rengöringsegenskaper, gör lädret mjukt och smidigt. Sadeltvålen kan med fördel användas tillsammans med balsam efteråt för att komplettera till en fulländad lädervårdsrutin, och ge lädret en ännu bättre behandling.

Som anges på förpackningen är formeln också säker för andra föremål, som skor, soffor, handskar, bälten – bara fantasin sätter gränserna. Priset är bra och sadeltvålen är bra – helt klart en av våra testvinnare 2023.

Fördelar

 • Kan användas till allt läder
 • Enkel applicering
 • Bra pris

Nackdelar

 • Inte den godaste lukten

3. B & E Sadel- och lädertvål + Glycerin

B & E Sadel- och lädertvål + Glycerin

Precis som namnet säger så är B & E sadeltvål verkligen inte bara för sadlar. Förutom hästsadlar så är det ett utmärkt rengöringsmedel för annan sportutrustning eller skor i läder som ofta utsätts för väder och vind. Som sådan är denna sadelrengöring populär bland läderfantaster men du behöver inte vara en för att uppskatta dess verkliga kraft. Dina plånböcker, väskor eller hattar gjorda av djurskinn kan dra nytta av det.

Genom att kombinera många effektiva ämnen kan denna glycerintvål dra ut saltfläckar, smuts och repor från mina sadlar och stövlar. Det återfuktar lädret och lämnar det smidigt och glänsande. Dessutom gillar jag att formulan är mer åt den skonsamma sidan eftersom den fungerar på mjukt och hårt läder. Det som fascinerar mig mest är att den även kan fixa repor. Det bästa av allt är att applikationen bara kräver en fuktig trasa och resultatet visar sig inom några minuter!

Fördelar

 • Kan användas till många läderprodukter
 • Tar bort smuts och fläckar
 • Snabb rengöring

Nackdelar

 • Alla nyare sadlar, framförallt i kalvskinn, tål inte glycerin lika bra

4. Sadeltvål Fiebing Flytande – Bästa flytande

Sadeltvål Fiebing Flytande - Bästa flytande

Sadeltvål Fiebing Flytande är ett bra alternativ för dem som inte tycker om rengöringsmedel i fast form. Spraya det bara på en trasa eller direkt på lädret och börja gnugga. Det gör det lättare att arbeta på större ytor som stora sadlar eller diverse lädermöbler. Dessutom behöver den inte blandas det med vatten, vilket gör att den i stort sett alltid är redo att användas!

I en så enkel process är jag imponerad av att denna sadeltvål från Fiebing kan rengöra, återfukta och få tyget att glänsa. Överraskande nog håller glansen längre jämfört med de jag rengjort med andra lädertvålmärken. Ännu bättre, det tar effektivt bort lukten som kan sitta fast i läderprodukter såsom skor. Allt detta kan åstadkommas med bara ett tunt lager tvål. Helt klart den bästa flytande sadeltvålen på marknaden just nu!

Fördelar

 • Mycket enkel att applicera
 • Bra för stora ytor
 • Ger bra glans

Nackdelar

 • Kan behövas användas ganska mycket

Saker att tänka på vid köp av sadeltvål

Ibland är det inte tillräckligt att läsa en recension för att vi ska känna oss säkra på vårt beslut. Ingen vill förstöra sin dyrbara lädersadel genom att rengöra den med fel sadeltvål! Så, luta dig tillbaka, koppla av och läs vad du bör tänka på när du ska köpa en sadeltvål.

Form

Tekniskt sett är sadeltvålarna som förvaras i plåtburkar en blandning av tvål, kräm och i vissa fall vax. Vanligtvis är den här formen bra för lädersadlar och skor eftersom den ger dig mer kontroll över mängden du ska applicera och rikta in dig på specifika områden. För lädertillbehör eller soffor är sadeltvålen mycket lättare att använda.

Å andra sidan gör flytande glycerin-sadeltvål i sprayflaskor att du kan fördela rengöringsmedlet jämnare på icke-plana ytor. Observera att detta inte är strikta regler eftersom du kan använda både fast och flytande tvål på allt som ingredienserna är lämpliga för materialet.

Milda eller starka rengöringsmedel

Innan du köper något, bestäm vilka föremål du tänker använda det med. Ska du bara ha det till din hästsadel, eller ska du ha det även till annan hästutrustning, eller kanske till skor och bälten? Även om dina ridstövlar är gjorda av högkvalitativt läder, är chansen stor att dina stövlar blir smutsiga, särskilt när du rider i terräng eller i dåligt väder. Som sådan kommer dina stövlar att kräva en starkare formel. Om du behöver använda ett kraftfullt rengöringsmedel, kontrollera färgbeständigheten i ett dolt område innan du applicerar det för att förhindra missfärgning.

Typ av läder

Alla sadeltvålar är inte lämpliga för nubuck och mocka. Många bilbloggar avråder också från att använda sadeltvål på bilsäten i läder eftersom det kommer att torka ut tyget. Medan de alla är gjorda av djurhud, genomgick var och en olika processer. Som en tumregel, applicera inte läderrengöringsmedlet på nästan alla läderartiklar du har.

Naturligtvis tillverkar vissa märken sadeltvål för nubuck, mocka och bilsäten. Det enklaste sättet att veta om rengöringsmedlet är säkert för dessa material är att kontrollera om nyckelord som ”säker för nubuck och mocka” eller ”lämplig för bilsäten” anges i produktbeskrivningen.

Typ av produkter

Till skillnad från underkläder behöver du inte rengöra läderprodukter varje dag om de inte är leriga. Den lilla plåtburken är precis rätt mängd tvål du behöver för saker som sadlar, stövlar, bälten, handskar och väskor. För större föremål som soffor eller bilbarnstolar blir det lättare att använda ett block av sadeltvål eller dess flytande form som vanligtvis kommer i sprayflaskor.

Produktkompatibilitet

Läder är ett poröst material. Naturligtvis kan det fånga smuts, damm och fukt i sina porer. Detta är oundvikligt eftersom vi använder våra stövlar, sadlar och diverse tillbehör. Saken är den att även sadeltvålarna inte kan göra allt. Därför måste de ofta kombineras med läderbalsam.

Nu, här är den knepiga delen: dessa två produkter måste vara kompatibla med varandra för att göra djurets hud mjuk, smidig och polerad. Om du är osäker kan du köpa samma märke av lädertvål och balsam eller läsa recensioner av sadelläderbalsam.

Doft

Doften är kanske inte vår huvudkriterie. Lukten påverkar trots allt inte tvålens förmåga att tvätta bort smuts, även om den ger oss intrycket av renhet. Det kan dock vara irriterande att arbeta med en sadeltvål som avger en stark kemisk lukt.

Fibeings sadeltvål är det bästa alternativen för dem som vill att deras sadlar och utrustning ska lukta fräscht och rent. Människor som är känsliga för starka dofter kan välja märken som gör parfymfria tvålar.

Hur man använder sadeltvål

Helst bör du rengöra din lädersadel efter varje gång du rider för att hålla den i toppform. Men eftersom livet i ladugården kan vara hektiskt är det kanske inte alltid det händer. Du bör sikta på att rengöra ditt läder med tvål minst 2-4 gånger i månaden.

När du rengör läder, applicera tvålen på en ren trasa eller svamp. Gnid alla läderdelar på din sadel i en cirkulär rörelse. Du måste applicera sadelsåpan regelbundet på din svamp eller trasa. När du har rengjort allt läder, ta en ren trasa för att torka bort eventuellt överskott.

För tvål, ta en fuktig svamp eller trasa och gnugga in den i stången innan du använder den på ditt läder. Även om många sadeltvålar är färdiga att använda, måste vissa spädas ut i vatten innan de används.

Efter användning bör du applicera ett läderbalsam. Läderbalsam hjälper lädret att behålla fukten från sadeltvålen och hjälper till att förhindra att det torkar ut.

Vanliga frågor om sadeltvål

Är sadeltvål dåligt för läder?

Svaret ligger i ingredienserna och om de är lämpliga för den typ av läder du har. Experter rekommenderar att man kombinerar pH-balanserad sadeltvål med läderbalsam. De flesta läderrengöringsmedel och balsam säljs separat men vissa tillverkare formulerar 2-i-1-lösningar.

Se upp för sadeltvål med högt alkaliskt innehåll; de kan orsaka skador och missfärgning. Du måste också se till att du inte överdriver din rengöring. Utöver det måste lädervaran ha ordentlig förvaring. För mycket fukt eller värme drar olja från huden, vilket gör att lädertyget blir stelt eller spricker.

Vad är skillnaden mellan gul och vit sadeltvål?

Kvalitetsmässigt är det ingen skillnad mellan vita och gula sadeltvålar. Båda är kapabla att rengöra och återfukta läderprodukter. Men vitt är mer lämpligt för ljusare lädertyger medan gult är vanligare för lite mörkare nyanser.

Kan sadeltvål användas på mocka?

Som tidigare nämnts i köpguiden så tillverkar tillverkare sadeltvålar för specifika typer av läder. Mitt råd är att kolla etiketten för att se om läderrengöringen är lämplig för mocka. Anta inte att produkten kan användas för mocka även om etiketten säger ”för alla typer av läder” eller ”allrengöringsmedel”.

Ska man skölja av lädertvål?

När du applicerar sadeltvål på ett lädertyg kommer du att märka att det tunnas ut eller försvinner. Efter att ha täckt hela ytan, se till att torka bort resterna med en torr, ren trasa.

Slutsats

Rengöring av läder involverar konst och vetenskap. För att bevara våra sadlar, stövlar, skor, plagg, accessoarer och utrustning måste vi lära oss rätt teknik och innehållet i rengöringsprodukterna som vi sätter på dem. Visserligen är vi inte alla kemister men det fritar oss inte från ansvaret som följer med att äga och samla in läderprodukter.

En del av utmaningen med att hitta den bästa sadelsåpan är att bekanta oss med produktens formel och hur den fungerar på olika typer av läder. När du väl har fått en god förståelse för hur ingredienserna fungerar kommer du att kunna välja rätt produkt för att rengöra, underhålla eller återuppliva såväl sadlar som andra lädertillbehör!

Vi strävar alltid efter att identifiera de mest prisvärda produkterna inom varje segment; du kan läsa mer om vår recensionsprocess här.

Lämna en kommentar

blogglista.se DMCA.com Protection Status