Observera att vissa länkar på vår webbplats kan vara affiliatelänkar, vilket innebär att vi får provision på ditt köp. Det låter oss fortsätta skriva artiklar som är gratis att läsa!

Bästa Ryktborste 2024 – Stort Test av Ryktborstar

Borstning är en viktig del av skötseln av din häst. Det hjälper till att avlägsna svett och skräp som kan bildas under ridning, och det kan också bidra till att minska risken för sår från sadeln. Det finns dock dussintals märken att tillgå och att välja rätt för din häst kan vara en utmaning. Vi har valt ut sju av de mest populära och allmänt tillgängliga ryktborstarna att granska så att du kan se skillnaden mellan dem. Vi kommer att diskutera för- och nackdelar med var och en av dem och berätta om vår erfarenhet av att använda dem. Vi har även inkluderat en kort köpguide där vi diskuterar vad som gör en ryktborste bättre än en annan och vad du bör titta efter när du handlar.

Följ med oss när vi diskuterar storlek, borst, användningsområden, hållbarhet och mycket mer för att hjälpa dig att göra ett välgrundat köp.

En snabb jämförelse av våra favoriter

Bild Produkt  
backpac Borstiq Supersoft Ryktborste
(BÄST ÖVERLAG)
Se billigaste pris
backpac Waldhausen dubbelsidig Ryktborste
(MEST VÄRDE)
Se billigaste pris
cordlessblower Oster Medium Finishing Brush
(BÄSTA PREMIUMVAL)
Se billigaste pris
cordlessblower Oster Ryktborste Se billigaste pris
cordlessblower Waldhausen ryktskrapa
(BÄSTA BILLIGA)
Se billigaste pris

Topp 5 bästa ryktborstar 2024

1. Borstiq Supersoft Ryktborste – Bäst överlag

Borstiq Supersoft Ryktborste är vår bästa ryktborste. Den här borsten har extra mjuka 70 mm polyesterborsthår som är perfekta för lätt damning och korrigeringar. Den är väl lämpad för att försiktigt borsta nosen samt runt ögon och öron. De syntetiska borstarna är extremt hållbara och kommer att hålla i flera år.

Greppet är mycket bekvämt och gör borsten ergonomiskt för såväl hand som handled. Storleken är också bra och den sitter som en smäck i handen. Trädelen av borsten är tillverkat i bokträ som är ett mycket lent och kvalitativt material.

Vi tyckte om att använda Borstiq Supersoft ryktborste och våra hästar verkade också tycka om den. Den här ryktborsten är tack vare dess extra mjukhet perfekt även för mycket känsliga hästar.

Prismässigt så är den heller inte så dyr. Den ligger i medelprisklassen så den ger extremt mycket borste per krona. Med det sagt är det här den ryktborste som är bäst i test 2024.

Fördelar

 • Extra mjuk
 • 70 mm syntetisk borst
 • Ergonomisk design
 • Hållbara material

Nackdelar

 • Kan anses vara liten för vissa

2. Waldhausen dubbelsidig ryktborste med gelhandtag – Mest värde

Waldhausens ryktborste ger maximalt värde för pengarna med sin dubbelsidiga design. Du får i princip två borstar till priset av en vilket gör det till en mycket prisvär och användbar borste.

Handtaget består av ett gel-liknande material som är väldigt skönt och skonsamt att hålla i. Eftersom borsten har två sidor kan den användas till både man och svans, men även till pälsen. Den har också ett hål i handtaget vilket gör att man lätt kan hänga upp den i stallet utan att tappa bort den.

Priset för den här ryktborsten är inte heller särskilt högt, i alla fall när man inser att den indirekt ger dig två borstar. Med det sagt så är det här definitivt den ryktborste som ger mest värde för pengarna i vårt test.

Fördelar

 • Dubbelsidig
 • Skönt gelgrepp
 • Enkel att hänga upp
 • Mångsidig

Nackdelar

 • Finns inte i så många färger

3. Oster Medium Finishing Brush – Bästa premiumval

Oster Medium Finishing Brush - Bästa premiumval

Oster Medium Finishing Brush ryktborste är en borste för dig som vill ha en premiumborste. Oster är ett bekant varumärke i djurbranschen, och det är således kanske inte helt oväntat att de levererar en fantastisk borste i vårt test. Den här ryktborsten är otroligt läcker och fullkomligt osar kvalitet, både när man tittar på den och håller i den.

Osters ryktborste är otroligt bekväm och ergonomisk i handen. Det är ett genomtänkt och väldesignat handtag, med Rubber control-touch på sidorna, vilket gör det ännu enklare att hålla den med bra grepp.

Det känns verkligen att den har hög kvalitet och kommer hålla i flera månader, om inte år. Den kan vara lite dyrare än övriga ryktborstar på marknaden, men vill du ha den allra finaste borsten så är det här den du ska välja.

Fördelar

 • Hög kvalitet
 • Bra material
 • Skön att använda
 • Välkänt varumärke

Nackdelar

 • Något dyr

4. Oster Ryktborste

Oster ryktborste är en ryktborste som ger relativt mycket värde för pengarna. Den har en ergonomisk design som är bekväm att hålla i och lätt att manövrera över din häst. Plastborsten med gummispetsar är skonsam och säker att använda på ansikte och öron, och dess form hjälper till att massera din häst när du borstar.

Den enda nackdelen vi upplevde när vi använde denna ryktborste från Oster var att plastborstarna gick sönder. Detta dröjde dock flera veckor av intensivt användande, så den har trots sitt pris en hög kvalitet.

Fördelar

 • Skönt grepp
 • Praktisk design

Nackdelar

 • Plastborstarna går sönder efter några veckor

5. Waldhausen ryktskrapa – Bästa billiga

Waldhausen ryktskrapa är en otroligt billig borste som ger dig väldigt mycket för pengarna. Den är trots sitt pris väldigt stilren och modern samtidigt som den gör sitt jobb bra.

Borsten, eller rättare sagt ryktskrapan, har en rund form på toppen vilket gör den bekväm att hålla i. Den består av piggar som borst vilket gör den effektiv för smutsborttagning, exempelvis när hästen fäller.

Trots sitt extremt billiga pris så håller den relativt god kvalitet. Piggarna kan lossna efter några veckor till månaders användning, men det händer med även de bästa ryktborstarna. Med det sagt så är det svårt att hitta en modell som ger så mycket ryktborste för pengarna som den här.

Fördelar

 • Otroligt billig
 • Stilren
 • Effektiv smutsborttagning

Nackdelar

 • Inte den bästa kvaliteten

Att tänka på när man köper en ryktborste

Låt oss titta på några av de viktigaste sakerna att tänka på när du väljer ryktborste för hästen.

Ryktskrapa

Vilken typ av ryktborste du köper beror på vilken typ av arbete du ska utföra. Den första borsttypen vi ska titta på är ryktskrapan. Ryktskrapor blir ett mer och mer populärt sätt att trimma både hundar, katter och hästar. Dessa enheter har fasta borst som plockar upp och håller kvar hår från ett djur som fäller hår. När borsten är full kan du vrida på handtaget eller trycka på en knapp, och borstarna dras tillbaka så att håret kan falla ner i soporna.

Ryktborstar är ett effektivt sätt att ta bort löst hår, massera hästen och avlägsna smuts, men borstarna kan vara för hårda för att användas i ansiktet, och mindre dyra modeller kan också repa och skada hästen med hårda borst. Hårlösningsfunktionen kan också vara tunn på billiga modeller och kan då lätt gå sönder.

När du väljer en ryktskrapa ska du välja en med styva men inte hårda borst för att bryta upp smuts och ta bort hårstrån utan att skada eller irritera hästen. Längre borst är mjukare än kortare, men de kanske inte masserar lika bra.

Användning av ryktborste på häst

Dandyborste

Dandyborstar är en annan typ av ryktborstar som ofta använder naturfibrer men även plast eller nylon. Dandyborstar är vanligtvis långa och smala och skiljer sig inte så mycket från en kvast utan handtag. Dessa borstar är ofta böjda i mitten, vilket gör dem lättare att hålla och arbeta över din häst. Dyrare modeller kan ha en bättre ergonomisk utformning, och vissa har till och med remmar som du sätter handen genom för maximal kontroll.

Dandyborstar är till för att ta bort smuts, och du bör skaffa en med styvare borst om din häst ofta är lerig. Du kan skaffa något lite mjukare om din häst i allmänhet håller sig ren eller har invändningar mot den hårdare borsten. Plastborstar håller mycket längre och är billigare än de som använder naturfibrer, som kräver särskild skötsel. Handtaget är ofta av trä eller plast, och återigen håller plastversionen längre, men många föredrar känslan av trä.

Du måste också kontrollera hur borstarna är fastsatta när du väljer en dandyborste. De flesta företag limmar in borstarna i borsten, och även om detta kan leda till att hårstrån faller ut, är många moderna typer av lim bättre och håller stråna i en livstid. Andra borstar använder en tråddragningsteknik där strängarna dras igenom och fästs på plats. Om du noterar små skruvar i din borste använder den troligen tråddragningsmetoden och kommer att hålla livet ut. Den enda nackdelen med tråddragna borstar är att de är dyrare.

Mjuka borstar

Mjuka borstar utgör majoriteten av modellerna på vår lista. Dessa använder ofta syntetiska borst, men de dyrare modellerna använder äkta hästhår, och de är väl lämpade för att sköta hästens känsligare områden, som ansikte och öron. De har samma grundform som dandyborstarna men är mer flexibla. Denna borste är perfekt för att ta bort damm och andra små partiklar utan att irritera hästen på grund av att borstarna sitter så nära varandra. Längre hårstrån blir snabbare igensatta och kräver frekvent rengöring. Flickborstar är mjuka borstar med extra långa hårstrån som med korta, snabba rörelser flimrar bort dammet från hästen. Mjuka borsthår kommer att vara limmade eller tråddragna, precis som i dandyborstar.

Kroppsborstar

Kroppsborste är en annan typ av mjuk borste, men med korta, tätt packade borsthår. Dessa borstar har ofta en rem för att göra det lättare att hålla dem när du arbetar in dem i pälsen. Den hjälper till att massera hästen när den tar bort damm och hjälper till att stimulera huden att frigöra skyddande oljor, vilket leder till en glänsande päls. Naturfibrer fungerar oftast bättre än plast eftersom de håller oljorna bättre och kan sprida dem jämnt över kroppen. Dessa borstar har plast- och träryggar, men många experter rekommenderar en flexibel läderrygg för bästa resultat.

Kammar

Hästkammen kan vara av plast, metall eller gummi, och även om alla ser likadana ut kan små skillnader i tändernas form göra en stor skillnad i effektivitet, och vissa kammar till och med sönder håret när du använder den. Kammar är bra för att få bort trassel och knutar ur manen och svansen, men du måste vara försiktig eftersom det är lätt att dra i håret medan du reder ut det, vilket gör hästen arg och mindre benägen att stå still.

Andra tips

 • Var uppmärksam på din häst, så kommer den att berätta vilka borstar den inte gillar.
 • Om du märker skador på håret, använd en borste med bredare borst.
 • Många experter rekommenderar att du inte använder en borste på svansen för att hålla den i toppskick. Istället måste du gå igenom den med fingrarna för att få loss trassel och lösa hårstrån.
 • Även borstar i samma klass kan vara mycket olika, så du måste prova flera av varje för att hitta den som din häst tycker bäst om.
 • Du kommer förmodligen att behöva mer än en borste för olika uppgifter för att hålla din häst så ren och glad som möjligt.

Sammanfattning

När du väljer din nästa ryktborste rekommenderar vi starkt vårt val av den som är bäst i test. Borstiq Supersoft Ryktborste är mjuk och säker att använda i hästens ansikte. Vi tyckte att den var utmärkt för att ta bort damm utan att irritera hästen, och den är extremt hållbar och kommer troligen att räcka i många år innan du behöver byta ut den.

Ett annat smart val är vårt val som ger mest värde för pengarna. Waldhausen dubbelsidig ryktborste är en mycket prisvärd men hållbar borste med två sidor med olika borstar. Du kan använda den för att ta bort damm från kroppen och den är tillräckligt mjuk för att användas i ansiktet.

Slutligen har William Leistner Pik As ryktborste en otroligt lyxig design och är perfekt för den stilmedvetne. Den fungerar perfekt som ryktborste men kan också vara en inredningsdetalj i stallet medan den inte används.

Vi hoppas att du har tyckt om att läsa igenom dessa recensioner och hittat några borstar som du vill prova. Om vi har hjälpt dig att få en ren och glansig päls, dela gärna dessa bästa hästborstar på Facebook och Twitter.

Behöver du mer utrustning till din häst? Läs vårt test av ridhjälmar.

Vi strävar alltid efter att identifiera de mest prisvärda produkterna inom varje segment; du kan läsa mer om vår recensionsprocess här.

Lämna en kommentar

blogglista.se DMCA.com Protection Status