Observera att vissa länkar på vår webbplats kan vara affiliatelänkar, vilket innebär att vi får provision på ditt köp. Det låter oss fortsätta skriva artiklar som är gratis att läsa!

Bästa Ridstövlarna 2024 – Stort Test av Ridstövlar

När det kommer till ridning på hästar är korrekta stövlar avgörande för säkerhet och komfort. Inte vilket par gamla stövlar som helst duger.

Lyckligtvis har shoppare en stor mängd val. Många olika typer och stilar av ridstövlar finns tillgängliga på marknaden idag, var och en designad för ett specifikt syfte och typ av ryttare. Som sagt, oavsett om du är nybörjare eller en erfaren ryttare, är det avgörande att veta vad du ska leta efter när du köper ett par nya stövlar.

I den här artikeln kommer vi att diskutera några av de bästa ridstövlarna som finns och ge tips om hur du väljer det bästa paret för dig.

Bild Produkt  
backpac Mountain Horse Veganza
(BÄST I TEST)
Se billigaste pris
backpac QHP Romy Ridstövel Junior
(BÄSTA RIDSTÖVLARNA FÖR BARN)
Se billigaste pris
cordlessblower Källquist Field Boot Mandy Protect
(BÄSTA BILLIGA)
Se billigaste pris
cordlessblower Mountain Horse Sovereign Ridstövlar
(BÄSTA PREMIUMVAL)
Se billigaste pris
cordlessblower Covalliero Vinterridstövel
(BÄSTA RIDSTÖVLARNA FÖR VINTERN)
Se billigaste pris

>> Klicka här för att se fler bra ridstövlar <<

Vad är en ridstövel?

En ridstövel är en typ av sko som är speciellt designad för ridning. De är vanligtvis gjorda av läder eller andra hållbara material och har en tuff gummisula och en robust häl för att ge bra grepp och stabilitet när du rider.

Hur en ridstövel skiljer sig från en vanlig stövel

Ridstövlar skiljer sig från vanliga stövlar i design och material. Som nämnt ovan har vissa typer av ridstövlar gummisulor, vilket säkerställer ett bra grepp om stigbyglarna. Den extra stabiliteten hjälper till att förhindra att din fot glider för att hålla dig säker i sadeln. En hal stövel kan vara farlig eftersom ryttare kan tappa balansen och ramla om foten glider i stigbygeln.

Ridstövlar har en uttalad klack av samma anledning. En lagom stor häl gör att foten inte går genom stigbygeln. Detta är avgörande eftersom när en fot väl glider genom stigbygeln, kan den fastna vid fotleden, vilket innebär att ryttaren kan släpas fram om de faller av hästen.

Skor som uttryckligen är skapade för ryttare är också gjorda av mer hållbara material än stövlar avsedda för vardagskläder, som modestövlar, vilket gör dem bättre lämpade för en ladugård eller hage.

Tänk på att vanliga stövlar är designade för arbete eller promenader, inte för ridning. Att använda rätt utrustning är viktigt i alla sporter, och ridning är inte annorlunda. Ridstövlar gör ryttare säkrare och bekvämare på sadeln.

Olika typer av ridstövlar

Stövlar finns i många former och storlekar. Och olika typer av ridstövlar är avsedda för olika sysselsättningar och ridstilar. Vissa är gjorda för användning i den engelska riddisciplinen, och vissa är avsedda för västerländska ryttare.

Nedan diskuterar vi några av de mest populära stövlarna för ryttare av alla discipliner.

Höga stövlar

Höga stövlar, även känd som långa ridstövlar, är en typ av ridstövlar som sträcker sig upp för ryttarens ben till knäet. De är oftast gjorda av läder eller syntetmaterial och sitter tätt, så de stannar på plats medan ryttaren sitter på sadeln.

Höga ridstövlar ger mer skydd än korta ridstövlar och kan blockera skav i stigbygelområdet för att öka komforten. De håller också förarens ben varmare i kallt klimat och skapar ett långt ben, vilket ger en mycket elegant look.

Finstövlar

Finstövlar bärs ofta för hoppning eller dressyr, eftersom de ger ett mer elegant utseende än andra typer av ridstövlar. De finns generellt i svart, sitter tätt och ger ett formellt intryck. Man skulle kunna kalla dem ridstövlarnas svarta klänning.

Denna dyra stil av ridstövel bärs oftast i utställningsringen. Som sagt, erfarna ryttare brukar bära dem; inte nybörjare.

Fältstövlar

Fältstövlar är en annan vanlig typ av ridstövlar. De är gjorda av smidigt läder och har en relativt lös passform för att kunna bäras över jeans eller andra byxor. Den lösare passformen möjliggör också enkel fotledsrörelse, så att ryttare verkligen kan böja sina fotleder och trycka ner hälarna för optimal stabilitet i sadeln.

Fältstövlar ger bra skydd och hållbarhet och är perfekta för vardagsridning. De är också bra för vissa aktiva tävlingar, som hoppning.

Västerländska stövlar

Westernstövlar är populära inom den västerländska riddisciplinen. De är traditionellt gjorda av läder och har ett högt, smalt skaft som sträcker sig upp till knät. De har ofta en spetsig tå, vilket ger en skarpare look än den som erbjuds av många engelska disciplinstövlar, som vanligtvis har rundade tår.

Västerländska stövlar kommer ibland i vanligt läder. Andra gånger kommer de dekorerade med genomarbetade sömmar och olika mönster. Men de mest intrikata designerna är vanligtvis reserverade för modeskor eller stövlar avsedda för tävling.

Ryttare som tävlar eller slentrianmässigt rider i den västerländska disciplinen och vill ha ett par bra ridstövlar bör söka stövlar i västerländsk stil gjorda för ridning. Det betyder att de behöver en lämplig hälhöjd och en ridfokuserad struktur.

Stöveln ska till exempel inte vara av den tjocka typen som är för tjock för att få plats i stigbygeln. De är mer lämpade för fält- eller jordbruksarbete. Och de ska inte vara tunna designerstövlar. Det ska vara en äkta ridstövel gjord som ridutrustning.

Korta stövlar

Korta stövlar är vanligtvis mer avslappnade än långa stövlar men är fortfarande gjorda för ridning och ladugårdsarbete. Denna typ av stövel föredras ofta av nybörjarryttare och små barn, som ofta till och med kan bära dem i utställningsringen.

Paddockstövlar

En kort paddockstövel är en typ av ridstövel designad för dagligt bruk. De är inte lika robusta som vissa stilar, som hoppstövlar eller dressyrstövlar, men de är perfekta för vardagsbruk och är vanligtvis billigare än andra ridstövlar.

Paddockstövlar är normalt gjorda av en kombination av läder och syntetiska material, och de finns på en mängd olika sätt. Paddockstövelägare som vill ha anpassningsförmåga kan använda dessa stövlar med chaps. Chaps skyddar underbenet som en hög känga och erbjuder en liknande, lite mer formell look.

Jodhpur-stövlar

Om du letar efter en mångsidig stövel för vardagsbruk och ridning, kan en jodhpur-stövel vara idealisk. Jodhpur-stövlar liknar paddock stövlar men är vanligtvis gjorda av läder i högre kvalitet med större hållbarhet. De finns också i ett sortiment av mode, inklusive de som har spetsar eller dragkedjor.

Som namnet på denna stövel antyder är den gjord för användning med jodhpurs, åtsittande ridbyxor som bärs för ridhästar.

Vad du ska leta efter i en ridstövel

Att köpa nya ridstövlar kan visa sig vara svårt, även för erfarna ryttare. Det finns många alternativ och faktorer att ta hänsyn till.

Hälhöjd

De flesta ridstövlar har en klack mellan 2,54 cm och 5,08 cm i höjd. En häl av denna höjd är tillräckligt hög för att hålla ryttarens fot från att glida genom stigbygeln i de flesta fall, men tillräckligt kort för att den inte ska komma i vägen och orsaka problem.

Om hälen på stöveln du tittar på inte faller inom det idealiska höjdintervallet, kanske du vill ompröva köpet. Stöveln kanske inte uppfyller dina behov som ryttare, och kan till och med utsätta dig för fara.

Material

Ridstövlar finns i många olika material. De kan göras med styvt eller mjukt läder, syntetiskt läder, canvas, gummi eller andra material.

Ridstövlar tål många stressiga situationer. Innan du bestämmer dig för en specifik produkt, se till att materialet det är tillverkat av är tillräckligt tåligt för att tåla slitage och ge skydd mot väder och vind. Du vill inte ha blöta fötter eller stövlar som faller sönder efter bara en kort tids användning, särskilt om du köper ett par till ett dyrt pris.

Till exempel är läder i allmänhet det dyraste men populäraste materialet för ridstövlar. Skinnstövlar kräver också mest vård. Å andra sidan behöver syntetiskt läder och gummistövlar mindre uppmärksamhet, kostar mindre och är vanligtvis vattentäta. Men de kanske inte andas så bra, vilket orsakar obehag.

Vanligtvis det billigaste alternativet, så kan stövlar i bomullsduk erbjuda utmärkt komfort och enkelt underhåll. Men de ser avslappnade ut och slits ned snabbast av alla stövlar.

Rengöring av ridstövlar

Stil

Vilken känga du väljer beror vanligtvis på din riddisciplin. Engelska och västerländska ryttare bär olika typer av stövlar. Stövlarna är utvecklade för att möta behoven för dessa discipliner och tillhörande ridutrustning, såsom sadeltyp.

Om du är nybörjare är det bäst att hålla fast vid en anpassningsbar stil av ridstövlar, som jodphurstövlar, som kan bäras för både engelsk och västerländsk ridning. Alternativt kan ryttare som tävlar i evenemang som hoppning föredra en fältstövel på grund av dess flexibla design, vardagskomfort och acceptabelt formella utseende.

För de som planerar att tävla i dressyr är finstövlar mest lämpliga. Dessa ryttare kan till och med välja en finstövel med spanskt snitt, vilket innebär att utsidan av stöveln är högre och sträcker sig mot förarens knä för att ge stöveln lite extra känsla.

Pris

Ridstövlar kan vara dyra, men köpare bör komma ihåg att de är en investering. Ett par bra stövlar ska hålla i många år och förse ryttaren med skydd och komfort under ridningen.

Och även om kostnaden kan vara relativt hög i genomsnitt, finns ridstövlar tillgängliga till priser som är mottagliga för ett brett utbud av budgetar. Med lite letande borde de flesta shoppare kunna hitta en känga som fungerar bra för deras riddisciplin, även när budgeten är knapp.

Det är bäst att köpa ridstövlar från en ansedd återförsäljare eller webbplats för att säkerställa att du får en kvalitetsprodukt.

De bästa ställena att hitta ridstövlar på

De flesta ryttare köper stövlar online eller i en lokal klädbutik. Onlineshopping har vanligtvis en fördel jämfört med personlig shopping när det kommer till pris. Köpare kan ofta hitta erbjudanden online som kanske inte är tillgängliga i butiker. Dessutom finns det ett mycket bredare utbud att välja mellan online.

När du köper ett par nya stövlar i en fysisk butik är den stora fördelen möjligheten att prova stövlarna. Det är bäst att prova flera olika stilar och märken för att hitta den mest tillfredsställande passformen. Se till att be säljaren om hjälp med att välja rätt storlek och stil för dina behov, och var inte rädd för att ta dem på en provtur.

De bästa ridstövlarna 2024

Nog snackat om vad ridstövlar är för något och vilka olika typer det finns, här är våra rekommendationer 2024.

1. Mountain Horse Veganza – Bäst i Test 2024!

Fördelar

 • Djurvänligt material av hög kvalitet
 • Enkel av- och påtagning
 • Innersula som kan tvättas
 • Bra stabilitet åt hålfoten
 • Mycket prisvärd

Nackdelar

 • Färgen kan nötas bort på insidan

De ridstövlar som är bäst i test just nu är dessa från Mountain Horse. Stövlarna är otroligt snygga och kan användas som dressyrstövlar även om de framförallt används som hoppridsstövlar.

Materialet som ridstövlarna är gjorda av är ett slags veganläder, det vill säga ett syntetiskt läder som liknar läder, och har i princip samma kvalitet och livslängd som vanligt läder. På så sätt kan man med gott samvete köpa dessa ridstövlar med gott samvete då man gör en god gärning för planeten.

Vi tycker också om att stövlarna har en dragkedja baktill som gör att man enkelt och snabbt kan ta på och av skorna. De har dessutom en ergonomisk innersula som är uttagbar och således kan tvättas. En annan trevlig funktion är att ridstövlarna har en inbyggd tempererad stålgelänk vilket ger förbättrad balans och stabilitet kring hålfoten. Den finns också i regular och wide, för att möjliggöra perfekt passform för just ryttarens fötter.

Sammantaget så är det här de bästa ridstövlarna du kan köpa 2024. De har en väldigt hög kvalitet och ger ett väldigt lyxigt intryck, samtidigt som de inte har en alltför hög kostnad och kommer hålla i många, många år.


2. QHP Romy Ridstövel Junior – Bästa ridstövlarna för barn

Fördelar

 • Väldigt anpassningsbar
 • Specialdesign för barn och junior
 • Bra dragkedjafunktion baktill
 • Högkvalitativa material

Nackdelar

 • Kan vara för dyrt för vissa barn

Om du letar efter ridstövlar till barn så är det här ett utmärkt val. De är ett prisvärt alternativ som ger ditt barn mycket unika och personliga stövlar eftersom de kan skräddarsys för individuella behov.

Stövlarna har en båge i mediumhöjd och lämpar sig för flera typer av ridningsdiscipliner. Det går även att byta ut den dekorerade delen på toppen av stöveln vilket gör att de kan anpassas efter barnets personliga stil.

När det kommer till materialet i stövlarna så är de gjorda i koläder på utsidan och har syntetmaterial på insidan samt en sula i gummi. Det finns även en dragkedja på baksidan som gör de enkla att ta av och på. Runt om dragkedjan finns ett elastiskt material, med en skyddande läderflärp och tryckknapp högst upp.

Framsidan av ridstövlarna är också läcker. De har en dekorativ elastisk snörning som ger ett lyxigt utseende, men också en sporrhållare och en prydlig söm på tån.

Ridstövlarna finns i tre olika modeller: standard, vid eller högt skaft – vilka lämpar sig bra för olika vadstorlekar. Det gör det enklare att hitta den perfekta till just ditt barn om du vet hur ditt barns vad förhåller sig till vanliga stövlar.

Med det sagt är de här stövlarna ett utmärkt val till barn. De ger en stor frihet att anpassa dem och göra dem personliga, vilket gör det roligare för barnet att bära dem. De kommer också att hålla länge då de är gjorda av bland annat läder i hög kvalitet. Vi rekommenderar de helt klart!


3. Källquist Field Boot Mandy Protect – Bästa billiga

Fördelar

 • Billiga
 • Mjukt läder även vid minusgrader
 • Skönt och dämpande sulor
 • Bra andningsförmåga

Nackdelar

 • Finns bara i storlekar upp till 38

Dessa ridstövlar från Källquist är ett billigt par som kommer ge dig maximalt med ridstövel per krona. Stövlarna är främst tillverkade till barn och juniorer, men om du inte har större storlek än 38 så kan du spara mycket pengar på att köpa dessa stövlar.

Materialet på stövlarna är syntetläder, ett billigare och bra substitut mot vanligt läder. Detta läder håller sig mjukt och flexibelt oavsett temperatur, vilket skiljer sig från andra syntetläder som lätt blir stelt vid minusgrader. Stövlarna har dessutom equiläder runt foten som ger stövlarna en fast och stabil struktur.

Därtill så är stövlarna fodrade med foder som har en bra andningsförmåga. De har sköna sulor, i ett så kallad EVA-inlägg, som dessutom är lätta och dämpar stötar bra. Framtill har stövlarna en fräsch och modern snörning som ger ett lyxigare utseende.

Sammanfattningsvis är de här billiga ridstövlarna ett riktigt kap. Tyvärr kan det bli problem om du har storlek över 38, men ska du köpa ridstövlarna till barn eller någon annan som har mindre fötter är de verkligen perfekta. Helt klart de bästa billiga ridstövlarna på marknaden!


4. Mountain Horse Sovereign Ridstövlar – Bästa premiumval

Fördelar

 • Premiumläder
 • Ergonomisk och stötdämpande sula
 • Extra hög stabilitet och balans
 • Två bredder att välja mellan

Nackdelar

 • Kan vara för dyra för de flesta

För dig som inte har någon begränsning när det gäller pengar och söker det bästa av det bästa när det gäller ridstövlar så är det här ett fantastiskt val. Dessa stövlar fullständigt osar lyx och exklusivitet.

Dessa ridstövlar är gjorda av läder i premiumkvalitet som är både mjukt och följsamt. De är perfekta för såväl tävling som träning och passar för många olika typer av ridningsstilar.

Stövlarna har en högkvalitativ dragkedja bak som, förutom att det är en snygg detalj, gör de enkla att sätta av och på. Sulan har en specialdesign som är extra ergonomisk och dämpar stötar extra bra. Det finns också en dold elastisk del längs skaftets baksida som gör att fötterna förblir bekväma i ridstövlarna. Som pricken över i:et har de också en inbyggd tempererad stålgelänk som bidrar till extra stabilitet och balans över hela stöveln.

Ridstövlarna finns i flera olika storlekar och två typer av bredd: regular och narrow (vanlig och smal). Det är således enkelt att hitta den perfekta passformen för just dina fötter. Med det sagt så kan dessa ridstövlar vara för dyra för gemeneman, men vill du verkligen ha de bästa och lyxigaste ridstövlarna så är det de här.


5. Covalliero Vinterridstövel – Bästa ridstövlarna för vintern

Fördelar

 • Utmärkt isoleringsförmåga
 • Vattentät fotdel
 • Kardborrband

Nackdelar

 • Inte den bästa kvaliteten, relativt lätt att slita sönder materialet

Dessa ridstövlar är särskilt lämpade att bäras på vintern då de har en extra bra isoleringsförmåga. Stövlarna är väldigt billiga och gör sig därför perfekt som vinterstövlar som du inte behöver vara så rädd om.

Fötterna är vattentäta vilket gör de mycket väderbeständiga. De spänns enkelt fast med kardborreband vilket går väldigt snabbt. Dessa ridstövlar är väldigt populära och de finns i storlekar från 28 till 42 vilket gör att de passar såväl barn som vuxen.

Med tanke på priset och populariteten så är det här definitivt de bästa ridstövlarna för vintern. De är otroligt prisvärda och fungerar utmärkt som stövlar du inte behöver vara så rädd om.


Att få rätt passform på ridstövlar

När du ska välja ett par ridstövlar är det viktigt att få rätt passform. Stövlar som är för tighta kommer att vara obekväma, och för lösa stövlar kan glida av eller komma i vägen medan ryttaren sitter på sadeln.

Mät omkretsen på vaden på den bredaste punkten för att få en bra passform med höga ridstövlar. Detta hjälper dig att välja ett par stövlar som är rätt storlek för dina ben. De flesta stöveltillverkare ber dig också att mäta din längd och känna till din normala skostorlek för att få den bästa passformen för fin- eller fältstövlar.

När du har all nödvändig information kan du använda tillverkarens tabell för att beställa den exakta storleken åt dig.

Denna storlek för korta stövlar är vanligtvis mycket enklare. Du behöver oftast bara veta din vanliga skostorlek när du köper korta stövlar.

När du har fått de nya stövlarna tar du på dig dem och går runt. Se till att stövlarna sitter bekvämt. De ska sitta tätt men inte för tätt och inte klämma eller gnugga på några områden. Det är också viktigt att ta en provtur i stövlarna för att se till att de fungerar bra för det avsedda syftet.

Hur man tar hand om en ridstövel

Ridstövlar kan hålla i många år om de tas om hand och skötseltekniker varierar beroende på material i stöveln. Tänk på att omsorgen är en viktig faktor när du väljer de bästa ridstövlarna för dig.

Läderstövlar

För att hålla dina ridstövlar i gott skick, se till att rengöra och polera dem regelbundet, ge dem särskild uppmärksamhet efter varje ridning. Använd en tagelborste, svamp eller trasa för att ta bort smuts eller damm och applicera sedan ett oljefritt läderrengöringsmedel som är speciellt framtaget för rengöring av ridstövlar. Ta bort rengöringsmedlet försiktigt med vatten.

Om lädret håller på att torka ut, kan du också behöva använda stövelbalsam i läder. Ett enstaka lager kan också hjälpa till att skydda stövlarna från fukt och smuts samtidigt som de ser glänsande och nya ut.

Syntetiska stövlar

Syntetiskt läder och andra material måste hålla sig rena och torra när det är möjligt, precis som läderstövlar. Om dina syntetiska ridstövlar blir leriga eller smutsiga, torka bort skräpet för hand med varmt vatten och en mjuk borste, trasa eller svamp.

Se till att stövlarna är ordentligt torkade efter all rengöring och innan de bärs.

Gummistövlar

Gummistövlar är i allmänhet lätta att ta hand om eftersom de inte är mottagliga för vattenskador. Ta helt enkelt bort all smuts eller lera från stövlarna efter att ha använt dem på en tur eller utomhus med en ren trasa och lite vatten.

Ändå kan gummi torka ut med tiden, som läder. Så förutom regelbunden rengöring kan du behöva använda ett gummibalsam för att hålla dina stövlar i bra form i torrt klimat eller soliga områden.

Du bör alltid följa tillverkarens råd när du rengör och underhåller dina ridstövlar, oavsett om du har köpt exklusiva dressyrstövlar, grova och färdiga fältstövlar eller korta paddockstövlar för användning i ladan.

Jakten på de bästa stövlarna

Att hitta perfekta ridstövlar som uppfyller alla dina kriterier kan verka som en skrämmande uppgift. Det finns många typer av stövlar att välja mellan, och de har alla olika egenskaper som gör dem bäst lämpade för särskilda ändamål eller ridstilar. Men med lite forskning och övervägande kan de flesta ryttare hitta ett par bra stövlar som passar deras behov.

För att göra sökningen mer tilltalande, kom ihåg att bra ridstövlar är en utmärkt investering för många ryttare. De är avgörande för säkerheten, främjar komforten och kan till och med bidra till bättre prestanda i tävlingar.

Vi strävar alltid efter att identifiera de mest prisvärda produkterna inom varje segment; du kan läsa mer om vår recensionsprocess här.

Lämna en kommentar

blogglista.se DMCA.com Protection Status