Observera att vissa länkar på vår webbplats kan vara affiliatelänkar, vilket innebär att vi får provision på ditt köp. Det låter oss fortsätta skriva artiklar som är gratis att läsa!

Bästa Ridhjälmen 2023 – Stort Test av Ridhjälmar

Att rida hästar kan vara avkopplande eller spännande, beroende på hur du väljer att rida. Hästar kan galoppera i otroliga hastigheter, mycket snabbare än vad vi människor kan uppnå på egen hand. Fullblodshästar kan till exempel nå hastigheter på 70 km i timmen, och quarterhästar är ännu snabbare och kan sprinta i 88 km i timmen. Men även om du rör dig mycket långsammare kan ett fall från en häst få ödesdigra konsekvenser.

Det är välkänt att hjälmar är nödvändiga, eller åtminstone rekommenderas, vid högriskaktiviteter som skateboardåkning, cykling och motorcyklar. Men om du inte visste det så kan hästar vara över två meter höga. Ett fall från den höjden skulle kunna spräcka din hjärna, vilket är anledningen till att hjälmar även tillverkas för ridning.

Ridhjälmar skiljer sig ganska mycket från hjälmar som används inom andra sporter, men hur ska du jämföra ridhjälmar för att hitta rätt passform och egenskaper? För att hjälpa till har vi skrivit detaljerade recensioner där vi jämför fem av de bästa alternativen på marknaden inom olika kategorier, så att du kan avgöra vilken du litar på för att hålla ditt huvud intakt om en olycka skulle inträffa.

En snabb jämförelse av våra favoriter

Bild Produkt  
backpac Back On Track EQ3 Lynx Ridhjälm
(BÄST I TEST)
Se billigaste pris
backpac OneK™ Avance Ridhjälm Se billigaste pris
cordlessblower OneK™ MIPS Avance Ridhjälm
(BÄSTA PREMIUMVAL)
Se billigaste pris
cordlessblower Covalliero Carbonic JR
(BÄSTA RIDHJÄLMEN FÖR BARN)
Se billigaste pris
cordlessblower Hansbo Sport Micro Ridhjälm
(BÄSTA BILLIGA)
Se billigaste pris

Topp 5 bästa ridhjälmarna 2023

1. Back On Track EQ3 Lynx Ridhjälm – Bäst i Test!

Fördelar

 • Har MIPS-systemet
 • Bäst i test 2018 av Försäkringsbolaget Folksam
 • Godkänd på tävlingar

Nackdelar

 • Kan kännas lite tung för vissa
 • Ser inte så lyxig ut

Back On Track EQ3 Lynx är den ridhjälm som är bäst i test 2023. Hjälmen är mycket prisvärd och håller både säkerhet och prestanda på högsta nivå. Back On Track är kända för sin höga säkerhet och är faktiskt det enda svenska företaget inom ridning som erbjuder MIPS på deras hjälmar.

Hjälmen är enkel att ändra storlek och passform på, vilket görs med en skruvfunktion. Den har en innerdel i Coolmax® lätt kan tas av och tvättas för att hålla hygienen i toppskick. VG1-märkningen gör även att den är godkänd att bäras på svenska tävlingar.

Back On Track EQ3 Lynx var även exakt den ridhjälm som vann försäkringsbolaget Folksams test av ridhjälmar 2018. Detta innebar kortfattat att hjälmen uppfyller alla lagstadgade bestämmelser, är 30% bättre än genomsnittshjälmen i testet och ger ett bra skydd.

Denna ridhjälm är samtidigt väldigt prisvärd. Den ligger i medelprisklassen men erbjuder funktioner som inte finns hjälmar som skulle klassas som premiummodeller. Säkerheten är på topp, och den sitter mycket skönt på huvudet. Det här är en ridhjälm vi verkligen rekommenderar, och den som är bäst i test 2023.


2. OneK Avance Ridhjälm

Fördelar

 • Godkänd på svenska tävlingar
 • Lätt att ändra storlek och passform
 • Bra ventilation
 • Snygg

Nackdelar

 • Har ej MIPS-teknologin

OneK™ Avance ridhjälm är en mycket allsidig ridhjälm som har många saker vi gillar. Tyvärr har den inte MIPS-teknologin, vilket är anledningen till att den hamnar lite längre ned på vår lista.

Hjälmen har ett ytterhölje av polykarbonat och ett formpressat ABS-komposit som ger bra skydd vid fall och stora krafter. Dess stötdämpande innerhölje av EPS är även i väldigt hög kvalitet, vilket ger den mycket bra och snabb stötdämpning. Hjälmen har även VG1-märkning, vilket gör att den är godkänd att bära på svenska tävlingar.

Tack vare hjälmens övre luftutrymmen har den mycket bra ventilation. Ventilationsnätet består av rostfritt stål och går över hela hjälmen: två fram, två på sidan och två längs mitten. Insidan består av vadderat syntetmocka som gör den mycket bekväm att använda även under flera timmar. Det är också enkelt att reglera hur hårt den ska sitta då den har en justerbar rem och ett Fastex-spänne.

Det vi älskar med OneK™ är att man enkelt kan ändra hjälmens storlek och passform med hjälp av olika liners och skal. Dessa finns i ett flertal olika storlekar vilket gör det väldigt enkelt att snabbt ändra hjälmens storlek om man skulle behöva det. Den är också lätt att rengöra.

OneK™ Avance har även andra funktioner som sticker ut. Till exempel så möjliggör dess smarta design enkel montering av solglasögon i hjälmen. Den har också tre magnetiska punkter som gör ökar blodcirkulationen, men också gör det möjligt att göra dess utseende mer personligt.

Sammanfattningsvis är det här en mångsidig ridhjälm som är väldigt anpassningsbar. Dess genomtänkta design som både är estetiskt och praktiskt tilltalande är mycket omtyckt. Vi kan starkt rekommendera den här ridhjälmen.


3. OneK MIPS Avance Ridhjälm – Bästa premiumval

Fördelar

 • Godkänd på svenska tävlingar
 • Snygg solskärm
 • MIPS-system
 • Lyxigt utseende

Nackdelar

 • Dyr

OneK™ MIPS Avance är en premiumhjälm för dig som vill ha en ridhjälm med allt och lite till. Den är väldesignad och ser otroligt lyxig ut samtidigt som den har en stilig solskärm för optimal prestanda under ridningen.

Hjälmen har samma funktioner och design som de övriga OneK™ Avance-hjälmarna, men erbjuder ett mycket högre säkerhetsskydd tack vare MIPS-teknologin som är inbyggd i hjälmen. Kort sagt innebär det att OneK™ Avance-hjälmarna är lätta att ändra storlek och passform på, har bra ventilation samt är godkända för tävlingar. MIPS-systemet ger dig maximal säkerhet då det imiterar kroppens inbyggda säkerhetssystem där hjälmens inre skal roterar vid slag mot huvudet. På så sätt minimeras skadorna vid fall, och inga allvarliga hjärnskador uppstår.

OneK™ MIPS Avance testades även av Folksam år 2018, där den fick betyget 4 av 5 och alltså ansågs vara ett bra val.

Det här är den dyraste ridhjälmen vi har sett, men är du beredd att betala lite extra för att ha en hjälm som maximerar både utseende och säkerhet så är det ditt perfekta val. Även om det är världens dyraste ridhjälm, eller i alla fall i närheten av, så är det något vi rekommenderar att köpa om du har pengar över.


4. Covalliero Carbonic JR – Bästa ridhjälmen för barn

Fördelar

 • Billig
 • Justerbar storlek och passform
 • Lätt vikt
 • Tävlingsgodkänd

Nackdelar

 • Har ej MIPS
 • Spännet kan se billigt ut

Covalliero Carbonic JR är en ridhjälm som är speciellt framtagen för barn. Det gör att den har många bra funktioner och egenskaper som lämpar sig till unga ridare.

Hjälmen har en lätt vikt vilket gör att barnet inte behöver känna värk eller obekväma belastningar vid användning av hjälmen. Dess storlek och passform är också mycket justerbar med tanke på dess spänne som är väldigt anpassningsbart. Tack vare ett flertal ventiler för luftflöde så har hjälmen bra ventilation vilket gör att barnet inte svettas på ett jobbigt sätt när de bär hjälmen.

Storleken på hjälmen är 50-54 cm, vilket är omkretsen runt huvudet. Detta är en relativt liten storlek vilket innebär att hjälmen är anpassad för juniorer. Med tanke på det är det bra att hjälmen är godkänd enligt den nya standarden VG1 och således är godkänd att använda på tävlingar.

Covalliero Carbonic JR är också en billig hjälm som gör att du inte behöver investera särskilt mycket pengar för att kunna få ditt barn att rida.

Sammanfattningsvis är det här en komfortabel och billig ridhjälm som passar utmärkt för barn. Den har låg vikt, bra ventilation, är godkänd för tävlingar och är faktiskt också ganska snygg. Vi anser därför att det här är den ridhjälm som är bäst i test för barn 2023.


5. Hansbo Sport Micro Ridhjälm – Bästa billiga

Fördelar

 • Väldigt billig
 • Klassisk design
 • Många storlekar
 • Godkänd för tävling

Nackdelar

 • Saknar MIPS-systemet
 • Kan bli varm inuti

Hansbo Sport Micro är en ridhjälm som är perfekt för dig som vill hålla nere kostnaden men ändå kunna rida. Hansbo Sport är ett svenskt företag som ofta ligger i framkant när det gäller teknik och komfort för ryttare. Den här hjälmen är tävlingsgodkänd och har en klassisk design vilket gör den perfekt för nybörjare.

Ridhjälmen består av mikrofiber som är mjukt och lent att bära. Den har ett stort nackstycke för att skydda nacken bra vid eventuella fal och innerfodret är avtagbart så att du enkelt kan tvätta det. På hjälmens främre del finns två stålskenor som ventilerar hjälmen. Det är inte det bästa och mest effektiva ventileringen, men det duger gott och väl.

Det finns flera storlekar att välja mellan, allt från 52 till 61 cm i omkrets. På så sätt passar den såväl barn som vuxen beroende på vilken storlek man väljer.

Med det sagt är det här en perfekt ridhjälm om du vill ha en billig hjälm som ändå låter dig rida utan problem. Den kan då passa utmärkt exempelvis under nybörjarstadiet när du vill upptäcka om ridning verkligen är något för dig. Det är svårt att hitta någon ridhjälm som ger så mycket hjälm per krona som den här.


Saker att tänka på vid köp av en ridhjälm

Som du kan se finns det verkligen ingen brist på alternativ när det gäller ridhjälmar. Det finns många här att välja mellan. Frågan är bara hur man jämför dem. Vad är det som gör att en hjälm är överlägsen en annan? Varför skulle en hjälm vara ett bättre val än någon annan?

Om du har svårt att svara på dessa frågor vill vi hjälpa till att klargöra dem i den här köpguiden. Vi kommer att diskutera de viktigaste egenskaperna och funktionerna som du måste ta hänsyn till när du jämför olika modeller. Förhoppningsvis känner du dig i slutet av den här köpguiden bättre rustad för att göra ditt val.

Storlek och justerbarhet

Oavsett hur bra hjälmen är, om den inte passar dig korrekt kommer den inte att ge dig en bra upplevelse. Hjälmen måste sitta bra utan att vara för stram. Den får inte röra sig på något ställe, men den får inte heller ge dig huvudvärk. Samtidigt som den klarar av att sitta tätt måste den också vara bekväm, annars kommer du inte att vilja bära den.

Vissa hjälmar erbjuder stor justerbarhet; oftast i form av en justeringsratt som drar åt eller lossar hjälmen när du vrider på den. Andra hjälmar, till och med mycket dyra hjälmar, erbjuder ingen justeringsmöjlighet. Med dessa hjälmar är det viktigt att du beställer rätt storlek, annars får du ingen bra passform. Se till att mäta ditt huvud noggrant innan du beställer. Även om hjälmen i rätt storlek kan du aldrig få den perfekta passformen om du inte har någon justeringsmöjlighet.

Ventilation

Ridning sker i allmänhet utomhus. Även om du kanske har några svala månader då du rider, kommer de flesta av oss att behöva rida i ganska varmt väder så småningom. Värmen bör inte hindra dig från att rida, men den kan definitivt göra dig obekväm. Korrekt ventilation i din hjälm kan göra mycket för att förbättra din komfort under varma turer. Flera ventilationsöppningar ger ett gott luftflöde för att hålla huvudet svalt, så leta efter en hjälm med gott om ventilation.

Säkerhet

I slutändan är den viktigaste faktorn för alla hjälmar säkerhet, eftersom du bär den för att skydda ditt huvud. Det finns två viktiga styrande organ som övervakar säkerhetscertifieringar, nämligen ASTM och SEI. Bra hjälmar är i allmänhet certifierade av båda. Om en hjälm bara är certifierad av en betyder det inte nödvändigtvis att det är en dålig hjälm, men vi känner oss generellt sett säkrare om båda certifieringarna anges. Vissa av de bästa hjälmarna certifieras även av organ utomlands, till exempel CE-certifiering enligt europeiska EN-standarder.

I svenska hjälmar ser man vanligtvis certifieringarna EN 1384 och VG1. Detta är en tilläggsmärkning som visar att produkten, hjälmen, prövats efter en fastslagen standard. Hjälmen ska, förutom tilläggsmärkningarna, också ha CE-märkning för att vara säker att använda, enligt bestämmelser från 2014.

Utseende

Även om säkerheten är av största vikt vill du ändå inte se dum ut i din hjälm! Även om de flesta ridhjälmar ser bra ut är de oftast ganska enkla och tråkiga. Ändå finns vissa hjälmar i flera färger och mönster, vilket gör att du kan uttrycka dig på ett annat sätt. Om det är viktigt för dig kan du leta efter en hjälm som erbjuder dessa extra designalternativ.

Utseende på ridhjälm

MIPS-teknologin i ridhjälmar

MIPS hjälm-teknologi

MIPS (Multi-Directional Impact Protection System) är ett ytterligare system för att skydda hjärnan.

MIPS-systemet uppfanns 1996 i Sverige av Hans von Holst, neurokirurg, och Peter Halldin, forskare vid Kungliga tekniska högskolan.

MIPS är utformat för att ge ytterligare skydd mot rotationsrörelser (eller kinematik) som överförs till hjärnan från vinklade slag mot huvudet, vilket är det sätt på vilket de flesta som rider faller.

Rotationsrörelse är en kombination av rotationsenergi (vinkelhastighet) och rotationskrafter från vinkelacceleration som både påverkar hjärnan och ökar risken för lindriga och allvarliga hjärnskador.

Det har visat sig att det extra skyddssystemet MIPS minskar rotationsrörelsen när det används i en hjälm genom att omdirigera energier och krafter som annars skulle överföras till hjärnan.

Hur MIPS fungerar

MIPS är ett extra foder som är integrerat i ridhjälmen.

Detta lager med låg friktion gör att huvudet kan röra sig 10-15 mm i alla riktningar, vilket har visat sig minska rotationsrörelsen mot hjärnan och därmed skador (särskilt hjärnskakning och traumatisk hjärnskada).

Kärnidén bakom MIPS är att simulera och förstärka hjärnans eget skyddssystem, som använder samma princip som innebär att hjärnan kan glida en liten bit mot skallen.

Hur MIPS skyddar din hjärna

Hur MIPS ridningshjälmar fungerar

Här är en video som belyser de krafter som man kan utsättas för när man rider och faller, samt hur MIPS hjälmar hjälper till att minimera krafterna.

Vanliga frågor om ridhjälmar

Vilken storlek på ridhjälm behöver jag?

Det bästa sättet att ta reda på vilken storlek på ridhjälmen du ska ha är genom att mäta omkretsen på ditt huvud med ett måttband. De flesta storleksguiderna på hjälmar kommer att vara angivna antingen efter huvudets omkrets, eller så kommer de att ha ett diagram som anger vilket antal tum som motsvarar vilken storlek.

Denna steg-för-steg-video visar hur det går till:

Vad är ridhjälmar vanligtvis gjorda av?

Ridhjälmar är vanligtvis ett lager av stötdämpande skum, täckt med ett skal av plast, harts (äldre hjälmar) eller kevlar.

Ska jag köpa en begagnad hjälm?

Definitivt inte!

Hjälmar måste bytas ut varje gång en ryttare slår huvudet, eller vart femte år. Med en begagnad hjälm finns det helt enkelt inget sätt att säga vilken stress den kan ha ådragit sig. Även om kosmetiska skador inte är synliga kan de vara strukturellt osunda.

Hur ska jag ta hand om min hjälm?

Oftast behöver hjälmar bara förvaras i en temperaturreglerad miljö och dammas då och då.

Vad gör en hjälm lämplig för året runt-bruk?

De flesta hjälmar är designade för användning i alla väder, men de kan bli lite kyliga på vintern. Att bära en tunn mössa eller halsduk under hjälmen kan hjälpa till att hålla öronen varma under vintermånaderna.

Sammanfattning

Det är inte svårt att hitta lämpliga ridhjälmar; det finns många lämpliga kandidater. Det svåra är att sortera bland dem och bestämma sig för vilken hjälm man ska köpa! Förhoppningsvis har våra recensioner varit till hjälp. För att hålla dem färska i ditt minne ska vi snabbt sammanfatta våra rekommendationer en gång till.

Back On Track EQ3 Lynx ridhjälm är vårt främsta val överlag. Den har en innerdel i Coolmax® och tvättbart foder i en lätt, andningsbar design med en enkel justering för en snygg och bekväm passform. Den har också MIPS-teknologin som gör den mycket säkrare.

Om du letar efter den bästa ridhjälmen för barn är det ridhjälmen Covalliero Carbonic JR. Trots sitt låga pris har den en lätt vikt, ett mycket andningsbar design och bra ventilation som också är VG1-certifierad.

Och om du är dödligt seriös när det gäller din ridning och inte har något emot att lägga ut extra pengar för en riktigt förstklassig ridhjälm, rekommenderar vi OneK™ MIPS Avance-hjälmen. Den har ett avancerat formsprutat ytterskal i polycarbonat och ABS komposit, kombinerat med en EPS liner. Stötdämpningen är mycket bra och MIPS-systemet gör att en del av den energi som annars kan orsaka skador på hjärnan vid sneda islag absorberas av hjälmen. Den finns i många storlekar och med hjälp av liner, som är fukttransporterande samt tvättbara, kan du finjustera hjälmen till den ultimata passformen.

Vi strävar alltid efter att identifiera de mest prisvärda produkterna inom varje segment; du kan läsa mer om vår recensionsprocess här.

Lämna en kommentar

blogglista.se DMCA.com Protection Status