Observera att vissa länkar på vår webbplats kan vara affiliatelänkar, vilket innebär att vi får provision på ditt köp. Det låter oss fortsätta skriva artiklar som är gratis att läsa!

Bästa Probiotika till Häst 2024 – Stort Test av Probiotika

Vill du ge din häst bästa möjliga vård?

Visste du att ett probiotiskt tillskott kan vara ett bra sätt att bibehålla och stödja en hälsosam matsmältning hos hästar? Probiotika är tillskott av naturliga mikroorganismer som hjälper till att hålla den känsliga balansen av bakterier i deras magar, hjälper till att absorbera näringsämnen och hjälper till att behandla matsmältningsproblem eller stress.

Vi har gjort omfattande forskning om vad är den bästa probiotikan för hästar, så oavsett om du letar efter något som passar en ny häst eller en äldre häst, finns det säkert något perfekt från vårt urval. Produkterna som utsetts som vinnare är speciellt utformade för att ge nyttiga bakterier i mag-tarmkanalen (GI) och förbättra både livslängden och hälsan hos din häst – nu är det kvalitetsvård!

Läs vårt test och därefter vår omfattande köpguide för att upptäcka de bästa probiotika för din häst!

Bästa Probiotika för Häst 2024: Snabbval

Bild Probiotika  
backpac NAF Laminaze Probiotika för häst
(BÄST FÖR FÅNG)
Se billigaste pris >
backpac NAF GastriAid Probiotika för Häst
(MEST VÄRDE FÖR PENGARNA)
Se billigaste pris >
cordlessblower Trikem Harmony Probiotika
(BÄSTA SVENSKTILLVERKADE)
Se billigaste pris >
cordlessblower Swevet OnlyGoodHorse Probiotika för Häst
(BÄSTA TUGGPINNARNA)
Se billigaste pris >
cordlessblower NAF Instant Biotics Shot
(BÄSTA SHOTEN)
Se billigaste pris >

De 5 bästa probiotika för hästar 2024

1. NAF Laminaze Probiotika för häst – Bäst för fång

NAF Laminaze Probiotika för häst - Bäst för fång

NAF Laminaze är ett speciellt fodertillskott som är berikat med både prebiotika och probiotika för att maximera dess hälsoeffekter. Med en unik blandning av naturliga antioxidanter, biotillgängligt svavel och riktade näringsämnen, är produkten utformad för att stödja hästens välmående på flera nivåer, vilket gör den till det bästa valet för hästar med fång.

Antioxidanterna i Laminaze bidrar till att rensa ut eventuella gifter och toxiner i hovbenet, medan biotillgängligt svavel och MSM främjar en god hovtillväxt. Tillsatsen av pre- och probiotika hjälper till att skapa en balanserad och hälsosam magtarmmiljö för hästen.

Produkten har också speciellt anpassats för insulinresistenta (IR) hästar och kan vara en del av en balanserad diet för dessa individer. Laminaze rekommenderas att ges till fångkänsliga hästar innan den första vårens gräs växer fram och kan även användas året runt vid behov.

Sammansättningen av Laminaze inkluderar ingredienser som metylsulfonylmetan (MSM), mynta, veteprotein, ingefära, bryggerijäst, magnesiumoxid och andra växtbaserade ämnen. Tillsatser av zink, vitamin E och andra näringsämnen stödjer hästens välbefinnande.

Sammanfattningsvis, NAF Laminaze är en målinriktad produkt som har utformats för att stödja hästar som är i riskzonen för fång. Genom att erbjuda en kombination av antioxidanter, svavel, näringsämnen och inte minst probiotika är det ett värdefullt tillskott i hästens kost.


2. NAF GastriAid Probiotika för Häst – Mest värde för pengarna

NAF GastriAid Probiotika för Häst - Mest värde för pengarna

NAF GastriAid är ett mångsidigt fodertillskott med probiotika som syftar till att stödja hela magtarmkanalen hos hästar och främja deras allmänna välmående. Produkten erbjuder en omfattande strategi för att optimera matsmältningen och främja magtarmhälsan på flera sätt. Med en förpackning på 1,8 kg till ett jämförbart pris med andra mindre förpackningar med probiotika som testats, så är detta definitivt det mest prisvärda probiotika för hästar som vi ramlat över.

Genom en noggrant utvald sammansättning, inklusive psylliumfröskal, natriumbikarbonat och kalciumkarbonat, stödjer GastriAid balansen i pH-nivåerna och främjar en intakt slemhinna längs med magtarmkanalen. Fodertillskottet innehåller även levande jästkulturer och biotika för att nära tarmfloran och grovtarmen, där hästens viktiga fiberfermentering äger rum.

En central aspekt av GastriAid är Five Star BioG, en unik kombination av probiotiska kulturer, prebiotika FOS och MOS samt postbiotiska metaboliter. Denna synergistiska blandning arbetar i samklang med tillskottets övriga ingredienser för att stödja hästens mikrobiom över hela magtarmkanalen och bidra till en effektiv matsmältning och allmänt välbefinnande.

Med fokus på hästar med stressrelaterade magtarmproblem, erbjuder NAF GastriAid en helhetslösning för att främja optimal magtarmhälsa och välmående.

Summan av kardemumman är att NAF GastriAid en balanserad och omfattande produkt som riktar sig till hästar med stressrelaterade magtarmproblem. Med sin unika kombination av ingredienser och fokus på att främja både pH-balans, mikrobiom och tarmfunktion kan detta fodertillskott ge ett mervärde för hästens magtarmhälsa och allmänna välbefinnande.


3. Trikem Harmony Probiotika – Bästa svensktillverkade probiotika för hästar

Trikem Harmony Probiotika - Bästa svensktillverkade probiotika för hästar

Trikem Harmony är ett svensktillverkat fodertillskott som riktar sig mot att främja en balanserad och hälsosam tarmflora hos hästar. Med sitt fokus på tarmhälsa och magtarmkanalens funktion, erbjuder Harmony en synbiotisk blandning av pre- och probiotika för att stödja hästens välbefinnande på flera nivåer.

Det framhävs att Trikem Harmony kan hjälpa till att stabilisera grovtarmens mikroflora och öka smältbarheten av fodret. Genom att kombinera probiotisk levande jästkultur av arten Saccharomyces cerevisiae med jästcellväggar, arbetar produkten för att främja en sund magtarmhälsa och bidra till ett mer effektivt näringsupptag.

Fodertillskottet är särskilt användbart för hästar med obalans i tarmen, vid foderbyte, under miljöombyten eller resor, samt för hästar med hudproblem som eksem och mugg samt dålig hovkvalitet. Med en noggrant utvald sammansättning av vitaminer, spårämnen och smältbarhetsförstärkare, syftar Harmony till att skapa en positiv inverkan på hästens matsmältning och tarmhälsa.

Sammanfattningsvis, Trikem Harmony är en svensktillverkad produkt som erbjuder en synbiotisk lösning för att främja en balanserad tarmflora och stödja hästens allmänna välbefinnande. Genom att kombinera pre- och probiotika med noggrant utvalda näringsämnen, kan detta fodertillskott vara en värdefull tillsats för hästar som behöver extra stöd för en hälsosam magtarmkanal och effektiv matsmältning.


4. Swevet OnlyGoodHorse Probiotika för Häst – Bästa tuggpinnarna

Swevet OnlyGoodHorse Probiotika för Häst - Bästa tuggpinnarna

OnlyGoodHorse® erbjuder daglig probiotika för hästar i form av tuggpinnar. Denna praktiska förpackning innehåller 15 sticks, var och en fylld med gynnsamma bakterier för att främja hästens välbefinnande. Tuggpinnarna är anpassade för hästar i alla storlekar, raser och åldrar och syftar till att ge optimalt stöd till magtarmhälsan.

Det framgår att OnlyGoodHorse® probiotika har utvecklats i samarbete med veterinärer och bygger på ledande svensk forskning och produktutveckling inom området djurprobiotika. Produkten är särskilt utformad för att ge det bästa för hästarna och har dokumenterad effektivitet.

Doseringen av OnlyGoodHorse® tuggpinnar är tydligt angiven, med en startdos för olika storlekar och underhållsdos för kontinuerligt stöd. Startdosen rekommenderas att ges under en period på 5 dagar, och produkten kan enkelt blandas med hästens övriga foder i krubban.

För att summera vårt omdöme så erbjuder tuggpinnarna från OnlyGoodHorse® en bekväm och välbalanserad daglig probiotika för hästar. Med en betoning på vetenskapligt samarbete och dokumenterad effektivitet, kan dessa tuggpinnar vara ett värdefullt tillskott för hästägare som söker en smidig lösning i form av tuggpinnar för att främja hästens magtarmhälsa och allmänna välbefinnande.


5. NAF Instant Biotics Shot – Bästa shoten

NAF Instant Biotics Shot - Bästa shoten

NAF Instant Biotics Shot är ett effektivt och praktiskt sätt att snabbt stabilisera tarmkanalen hos hästar. Den här skjutsen med pre- och probiotika har utformats för oralt bruk och kan vara till nytta i en rad olika situationer, inklusive vid stress, földiarré eller när en omstart av mikrobiotan behövs. Produkten är också lämplig att använda efter avmaskning eller antibiotikabehandling.

Det betonas att NAF Instant Biotics Shot fungerar genom att agera både prebiotiskt och probiotiskt, vilket bidrar till att stödja en balanserad tarmflora. Denna skjuts kan vara särskilt användbar inför stressiga situationer eller under påfrestning, och den erbjuder en smidig möjlighet att ge en boost till hästens tarmhälsa.

Med sin sammansättning som inkluderar ingredienser som sojabönsolja, vasslepulver, FOS (frukto-oligosackarider), MOS (jästprodukt), och Saccharomyces Cerevisiae, har produkten potentialen att snabbt och effektivt ge det extra stöd som hästen behöver.

Sammanfattningsvis, NAF Instant Biotics Shot erbjuder en praktisk och snabbverkande lösning för att stabilisera tarmkanalen hos hästar. Genom att kombinera pre- och probiotika i en lättadministrerad skjuts, kan produkten vara en pålitlig resurs för hästägare som söker ett snabbt och effektivt sätt att främja hästens mag- och tarmhälsa i olika situationer.


Köpguide: Så väljer du den bästa probiotikan för hästen

Att säkerställa din hästs välbefinnande är en prioritet för varje ansvarsfull hästägare, och en viktig faktor för att uppnå detta är att upprätthålla en hälsosam mag- och tarmhälsa.

Denna köpguide är avsedd att hjälpa dig att fatta ett informerat beslut när du väljer den bästa probiotikan för din häst.

Syfte och användingsområde

Innan du köper probiotika, identifiera syftet med användningen. Behöver din häst hjälp med magproblem, återhämtning efter antibiotikabehandling eller för att hantera stress? Olika probiotikaprodukter kan vara utformade för specifika ändamål, så välj en som passar din hästs behov.

Sammansättning och ingredienser

Granska noggrant produkternas sammansättning och ingredienser. Kvalitetsprobiotika bör innehålla en balanserad mix av prebiotika och probiotika. Prebiotika är ämnen som gynnar tillväxten av goda bakterier, medan probiotika är de aktuella goda bakterierna.

Leta efter vetenskaplig grund

Välj produkter som har en vetenskaplig grund och som har genomgått forskning och testning. Produkter med dokumenterad effektivitet och som har utvecklats i samarbete med veterinärer eller experter inom området ger ökat förtroende.

Administrationsform

Probiotika finns i olika administrationsformer, inklusive pellets, pinnar, pulver och flytande lösningar. Välj den form som är mest praktisk och lämplig för din häst. Tänk på att vissa hästar kan vara kräsna med smaker och konsistenser, och du är säkerligen den som känner dina hästar bäst.

Beredskap för stress

Om din häst ofta utsätts för stressiga situationer, som tävlingar eller resor, välj en probiotika som specifikt stöder tarmhälsan under sådana perioder.

Användarrecensioner och erfarenheter

Det är också bra att läsa användarrecensioner och erfarenheter från andra hästägare, eftersom detta fungerar som oberoende omdömen till skillnad från företagen själva som hävdar att deras produkt är den bästa. Deras feedback kan också ge värdefull insikt i hur produkten fungerar i praktiken, eller specifika detaljer som du kanske inte tänkt skulle vara bra eller dåliga med probiotikan.

Håll dig till kända varumärken

Det finns många olika varumärken att välja mellan, så för att enklare hitta rätt i djungeln bör man hålla sig till kända varumärken som håller hög kvalitet genom alla tider. Högkvalitativa och välrenommerade varumärken inom tillskott för hästar är exempelvis NAF, Trikem och Swevet.

Bästa Probiotika till Häst 2024 - Stort Test av Probiotika

Vad är probiotika?

Probiotika är nyttiga bakteriestammar som lever i mag-tarmkanalen. Dessa mikroorganismer finns tillsammans med de patogena bakterierna (eller ”ovänliga” bakterier) som är kända för att orsaka infektion och störningar i mag-tarmkanalen.

I en frisk mag-tarmkanal finns det fler kolonier av nyttiga bakterier än patogena bakterier.

Hos hästar finns tusentals mikrobiella arter; stammarna som används i probiotiska kosttillskott och foder representerar en liten minoritet av de kolonier som finns i mag-tarmkanalen. Mikrobiell mångfald är avgörande för mag-tarmkanalens hälsa.

Exempel på nyttiga bakterier

De vanligaste nyttiga mikroorganismerna som används i probiotiska kosttillskott och foder för hästar är:

 • Lactobacillus
 • Enterokocker
 • Bifidus
 • Saccharomyces cerevisiae
 • Saccharomyces boulardii
 • Aspergillus oryzae 

De tre sista mikroorganismerna som listas ovan är vanliga jäststammar.

Alla probiotika för hästar är inte lika

Jästprobiotika för hästar verkar främst i baktarmen och hjälper till med jäsningen av fibrer från hö och foder.

De flesta mjölkbaserade probiotika för hästar – Lactobacillus , Enterococcus och Bifidus – verkar övervägande i tunntarmen, medan vissa specifika stammar verkar i luftvägarna. Flera Lactobacillus -stammar finns också i magen.

Jordbaserade probiotika, Bacillus-stammar, finns i friska jordar. Hästar utsätts för dessa nyttiga bakterier när de äter gräs och rullar sig i smutsen. Bacillus- stammar är tåliga och kan överleva passage genom magen till tunntarmen och tjocktarmen.

Levande eller livskraftiga probiotika för hästar är märkta med CFU (kolonibildande enheter), precis som yoghurt och kefir. Levande probiotika kan kolonisera.

Probiotiska stammar i kosttillskott och foder som inte är märkta med CFU ger inte levande eller livskraftiga nyttiga bakterier.

Till exempel: ”Probiotika från jästkultur”, som vanligtvis finns i kommersiellt foder och vissa kosttillskott, är inte levande och kan därför inte kolonisera i mag-tarmkanalen.

Det betyder inte att det inte finns några fördelar. Probiotika som inte är levande kan fortfarande fungera som prebiotika i mag-tarmkanalen, eftersom de fungerar som föda för de levande, nyttiga mikroorganismer som redan har bildat kolonier där.

Bästa Probiotika till Häst 2024 - Stort Test av Probiotika

Hur man utvärderar probiotisk styrka

Mängden CFU i ett probiotiskt tillskott är viktigt eftersom mag-tarmsystemet består av tiotals biljoner mikroorganismer.

En etikett som säger ”100 miljoner CFUs” låter imponerande, men jämfört med biljonerna i tarmen kommer det inte att räcka för att fungera på en terapeutisk nivå.

Ett levande probiotikum som kan kolonisera bör leverera minst 100 miljarder CFU. Det är ett minimikrav; vissa forskare pekar på behovet av 400 miljarder CFU i de fall där akut probiotiskt stöd behövs.

Med det sagt bör probiotika för hästar ge minst 100 miljarder CFU per portion.

Många probiotiska kosttillskott kommer aldrig förbi magen

Syrorna i en hästs mage kan fräta metall, så föreställ dig vad magsyror gör med probiotiska stammar som ges oralt.

När du väljer probiotika för hästar, leta efter stammar som får en enterisk beläggning eller är ”mikroinkapslade”. Detta innebär att de är skyddade från magsyror; de kan röra sig genom magen på ett säkert sätt, där de sedan kan arbeta i tunntarmen och baktarmen.

Bacillusstammarna är en av få stammar som inte behöver mikroinkapsling.

Hälsofördelar med probiotika för hästar

Fördelar med probiotika för hästar har undersökts i olika studier med varierande resultat. Forskningen har framhävt följande potentiella fördelar:

 • Behandling av gastrointestinala problem hos människa: Probiotika har visat sig vara effektiva vid behandling av infektiös diarré, antibiotika- och C. difficile-associerad diarré, ulcerös kolit, irritable bowel syndrome (IBS) och inflammatory bowel disease (IBD) hos människor (Wilkins & Sequoia, 2017).
 • Varierande resultat vid enterokolit hos hästar: Studier om probiotikas effekt på vuxna hästar med enterokolit har gett blandade resultat. Vissa studier visar mildare symtom och minskad sjukhusvistelse, medan andra inte visar signifikanta skillnader (Boyle et al., 2013; Desrochers et al., 2005).
 • Eventuell minskad salmonellautsöndring: Vissa studier indikerar att probiotika kan minska utsöndringen av salmonellabakterier hos hästar, medan andra inte finner signifikanta resultat (Ward et al., 2004; Kim et al., 2001).
 • Varierande resultat vid földiarré: Studier om probiotikas effekt på föl med diarré har gett varierande resultat, med vissa som visar negativa effekter och ökad sjukdomsfrekvens, medan andra visar minskad incidens av diarré och bättre viktökning (Weese & Rousseau, 2005; Schoster et al., 2015; Yuyama et al., 2004; Tanabe et al., 2014).
 • Potentiell effekt på sandkolik: Probiotika, tillsammans med prebiotika, har visat potential att hjälpa till att undvika sandinpackning i tarmen och fungera som profylax vid risk för sandkolik (Landes et al., 2008).
 • Positiva effekter på foderutnyttjande: Studier har föreslagit att probiotika, som Saccharomyces cerevisiae, kan förbättra foderutnyttjandet genom att stimulera digestionen av cellulosa och öka mikrobiell populationsdensitet (Medina et al., 2002; Jouany et al., 2008, 2009; Salem et al., 2016).
 • Fekal mikrobiell transplantation (FMT): Forskning intresserar sig för FMT som en metod att förändra hästens mikrobiom, liknande metoder som har varit effektiva för att behandla gastrointestinala problem hos människor (Costa & Weese, 2018).

Sammanfattningsvis visar forskningen att probiotika har potential att påverka hästens magtarmkanal och hälsa positivt, men det bör också nämnas att resultaten varierar beroende på specifika tillstånd och provtagningssätt.

Vanliga frågor om probiotika för hästar

Behöver alla hästar probiotika?

För en frisk häst kan probiotika vara fördelaktigt när det utfodras efter behov för att hjälpa till att stödja tarmhälsa och tarmproblem. Men om din häst är äldre eller har en historia av matsmältningsproblem, kan daglig tillskott av probiotika vara fördelaktigt för att upprätthålla en hälsosam tarmflora.

Förhindrar probiotika kolik hos hästar?

De kan inte helt förhindra kolik hos hästar, men de kan bidra till att minska risken. Att tillsätta ditt djur regelbundet kan hjälpa till att säkerställa att dess matsmältningssystem fungerar korrekt och minska sannolikheten för att utveckla någon typ av mag-tarmproblem.

Vi strävar alltid efter att identifiera de mest prisvärda produkterna inom varje segment; du kan läsa mer om vår recensionsprocess här.

Lämna en kommentar

blogglista.se DMCA.com Protection Status