Observera att vissa länkar på vår webbplats kan vara affiliatelänkar, vilket innebär att vi får provision på ditt köp. Det låter oss fortsätta skriva artiklar som är gratis att läsa!

Bästa Ledtillskott för Hästar 2024: Bäst i Test & Köpguide

God ledhälsa är avgörande för hästar i alla åldrar och aktivitetsnivåer. Om du vill stödja din hästs leder är ledtillskott ofta ett bra alternativ.

I den här artikeln kommer vi att granska de bästa ledtillskotten som finns på marknaden för närvarande och diskutera nyckelfunktionerna och fördelarna med var och en. Vi kommer att täcka viktiga ämnen som ingredienser, doseringsvägledning, kundfeedback, säkerhet, effektivitet och mer.

Med dessa omfattande recensioner kan du känna dig säker när du väljer det perfekta ledtillskottet för din hästs behov.

Bästa Ledtillskotten för Hästar 2024: Snabbval

Bild Ledtillskott  
backpac NAF PRO Superflex Ledtillskott
(BÄST I TEST)
Se billigaste pris >
backpac Trikem Joint ReBuild Ledtillskott
(UTMANAREN)
Se billigaste pris >
cordlessblower Eclipse Biofarmab Jointbuilder
(TREDJEPLATS)
Se billigaste pris >
cordlessblower NAF Glukosamin Plus MSM
(BÄSTA BILLIGA)
Se billigaste pris >
cordlessblower Back on Track Ekologiska Nyponpellets
(BÄSTA PELLETS)
Se billigaste pris >

De 5 bästa ledtillskotten för hästar 2024

1. NAF PRO Superflex Ledtillskott – Bäst i Test!

NAF PRO Superflex Ledtillskott - Bäst i Test

NAF PRO Superflex Pulver är ett avancerat tillskott som främjar hälsosamma leder hos hästar, och är den självklara vinnaren i vårt bäst i test 2024. Med en noggrant utvald blandning av näringsämnen och antioxidanter är detta tillskott utformat för att stödja optimal ledhälsa och prestation hos hästar som är involverade i träning och tävling.

En av dess framstående egenskaper är dess förmåga att underhålla rena och aktiva leder. Tillskottet innehåller bland annat Metylsulfonylmetan (MSM), Gurkmeja, Spirulina-alger, Kondroitinsulfat och Grönläppad mussla, som alla bidrar till att främja ledfunktionen och minska eventuell stelhet eller obehag.

NAF PRO Superflex Pulver kan ges dagligen och har en doseringsguide som varierar beroende på hästens behov. För känsliga hästar rekommenderas en gradvis introduktion av produkten. Startdoseringen sträcker sig över 3-10 dagar med 34 g per dag (6 mått), följt av en underhållsdos på 17 g per dag (3 mått). För de som behöver mindre stöd finns också en låg underhållsdos på 5,6-11 g per dag (1-2 mått).

En positiv aspekt är även att NAF PRO Superflex Pulver har tagit hänsyn till tävlingsregler och infört en tävlingskarens på 96 timmar från och med 1 mars 2023. Detta gör det enklare för tävlingshästar att dra nytta av tillskottet samtidigt som de överensstämmer med tävlingskraven.

Tillskottet har en väl genomtänkt sammansättning och innehåller även värdefulla ingredienser som Svartpeppar och Hyaluronsyra för att stödja den övergripande ledhälsan. Analytiska beståndsdelar visar en balanserad kombination av råprotein, råfetter och oljor samt växttråd och vätska, vilket visar på en komplett näringsprofil.


2. Trikem Joint ReBuild Ledtillskott – Utmanaren

Trikem Joint ReBuild Ledtillskott - Utmanaren

Trikem Joint ReBuild är riktigt bra ledtillskott till hästar som verkligen utmanar vår bäst-i-test-vinnare från NAF. Detta är ett ledtillskott som erbjuder en balanserad sammansättning av komponenter för att stödja normal ledfunktion hos hästar. Med Glukosamin som främjar ledbroskåterskapande, Chondroitinsulfat som minskar nedbrytning av ledbrosk vid skada, och MSM som stödjer cellbyggnad och näringstillförsel, är detta tillskott utformat för att hjälpa hästar som genomgått skador, inflammation eller ökad belastning.

Tillskottet rekommenderas under intensiva träningsperioder, för äldre hästar med början till ledstelhet samt för rehabilitering av ledskador. Med en doseringsguide som riktar sig till både stora hästar och ponnyer, kan det anpassas efter individuella behov. En noterbar egenskap är att den precis som testvinnaren har en tävlingskarens på 96 timmar enligt svenska regler, vilket möjliggör användning inom tävlingssammanhang.

Trikem Joint ReBuild innehåller en välavvägd kombination av näringsämnen, inklusive Glucosamine, Chondroitinsulfate, MSM och spårämnen som Mangan och Boric Acid. Analytiska beståndsdelar visar dess näringsprofil med bland annat råprotein, råolja-fett, och råaska.

Detta fodertillskott, som en del av Trikems produktsortiment, erbjuder ett alternativ för hästägare som önskar stödja hästens ledfunktion på ett balanserat sätt. Med en tydlig användningsguide och betoning på specifika användningsscenarier som tävling, träning, äldre hästar och rehabilitering, är Trikem Joint ReBuild ett utmärkt tillskott för hästar med ledrelaterade behov.


3. Eclipse Biofarmab Jointbuilder – Tredjeplats

Eclipse Biofarmab Jointbuilder - Tredjeplats

Eclipse Biofarmab Jointbuilder kvalificerar in på tredjeplats bland de bästa ledtillskotten för hästar. Dess sammansättning inkluderar en mix av näringsämnen såsom kollagen, MSM, kondroitinsulfat, grönläppad mussla och hyaluronsyra. Denna blandning är utformad för att stödja och främja viktiga komponenter inom bindväven och samtidigt påskynda muskelåterhämtningen.

Tillskottet innehåller även glukosamin med hög biologisk upptagningsförmåga och är fri från socker. För användning rekommenderas en dosering baserad på hästens vikt. För hästar upp till 600 kg är det en dosmått morgon och kväll, medan hästar över 600 kg kräver 1,5 dosmått morgon och kväll. Mindre ponnyer, som C-ponnyer (mankhöjd 130-140 cm), rekommenderas 0,5 dosmått morgon och kväll.

Eclipse Biofarmab Jointbuilder betonar närvaron av viktiga näringsämnen som Mangan och Vitamin C i dess tillsatser, tillsammans med Metionin. Analytiska beståndsdelar visar en balanserad profil med råprotein, råfetter, växttråd och råaska.

Som en del av Eclipse Biofarmabs sortiment erbjuder Jointbuilder en målinriktad strategi för ledstöd, särskilt för hästar med speciella behov som ålder, intensiv träning eller ansträngning. Produkten förespråkar användning i samband med kraftfodergiva och vi tycker överlag att det här är ett väldigt bra ledtillskott för hästar 2024.


4. NAF Glukosamin Plus MSM – Bästa billiga

NAF Glukosamin Plus MSM - Bästa billiga

NAF Glukosamin 10.000 Plus med MSM är ett populärt fodertillskott som riktar sig till hästar med målet att främja och underhålla friska leder. Det erbjuder rekommenderade nivåer av glukosaminsulfat tillsammans med ett extra stöd av MSM. Denna sammansättning är utformad för att stödja hästens ledfunktion och främja rörlighet.

Tillskottet är ett riktigt prisvärt val för dem som söker dagligt stöd för hästens leder. Den rekommenderade doseringen baseras på hästens vikt och kan anpassas beroende på behov. Tävlingskarensen är på 96 timmar, precis som de andra ledtillskotten, och följer både svenska och NEMAC-regler.

Ingredienserna inkluderar bland annat glukosaminsulfat, MSM och andra ämnen som Metylsulfonylmetan (MSM) och rapsolja. Analytiska beståndsdelar avslöjar en balanserad näringsprofil med råprotein, råoljor och fetter, växttråd och råaska.

NAF, som företag, är välkänt för sina naturliga ingredienser och deras engagemang i FEI Clean Sport-initiativet. Produkten har mottagit positiva recensioner från användare som upplever fördelar såsom förbättrad rörlighet och smaklighet för hästen.

Sammanfattningsvis är NAF Glukosamin 10.000 Plus med MSM en kostnadseffektiv lösning för ägare som vill ge sina hästar extra stöd för ledfunktion och rörlighet i vardagen. Med en tydlig doseringsguide och överensstämmelse med tävlingsregler kan detta tillskott vara en fördel för hästar i olika situationer, från äldre hästar till de som är i hård träning.


5. Back on Track Ekologiska Nyponpellets – Bästa ledtillskott som pellets

Back on Track Ekologiska Nyponpellets - Bästa ledtillskott som pellets

Back On Track Nyponpellets EKO är ett naturligt fodertillskott i form av pellets, tillverkat av 100% ekologiska nypon av sorten Rosa Canina. Produkten har som syfte att stödja hästens leder genom att tillhandahålla en rik källa av näringsämnen såsom C-vitamin, E-vitamin, lykopen, beta-karoten, galaktolipider och flavonoider. Denna tillsats ges särskilt till hästar med slitna eller hårt belastade leder, vilket är vanligt hos både äldre hästar och de som är i hård träning.

Nyponprodukterna är framställda av ekologiska och obesprutade nypon som handplockats i Chile på hög höjd och sedan torkats i ugn för att bevara deras höga kvalitet och näringsinnehåll. Produkten består till 98% av nyponskal, vilket maximerar näringsvärdet. Back On Track Nyponpellets EKO är fri från tillsatser och erbjuds i praktisk pelletsform, lämplig att ges som fodertillskott eller som belöning.

Doseringen varierar beroende på hästens aktivitetsnivå, där standarddoseringen är 5 g per 100 kg häst och ökad dosering rekommenderas för hårt tävlande eller tränande hästar. En dubbel dos under en månad kan påskynda resultatet. Tävlingskarensen följer både svenska och NEMAC-regler, vilket innebär att produkten kan användas utan karens inför tävling (woho, karensfritt!).

Med det sagt är Back On Track Nyponpellets EKO ett ekologiskt och näringsrikt tillskott som är utformat för att stödja hästens ledfunktion och välbefinnande, särskilt för de som är äldre eller hårt arbetande. Produkten erbjuder en naturlig källa av viktiga näringsämnen och är enkelt att administrera, tack vare formen pellets, som en del av hästens dagliga rutin.


Varför ledtillskott behövs för hästar

En integrerad del av träningsregimen för alla hästar är att upprätthålla hästens hälsa och kondition och att säkerställa att hästen förblir frisk. Ledhälsa är avgörande för hästidrottare; starka, stabila leder behövs för att maximera prestationsförmågan.

Konkurrens på hög nivå och slitage i samband med åldrande kan påverka hästens ledhälsa negativt. Ibland leder allvarliga ledskador, såsom en ledinfektion eller svår osteokondros (OCD), i snabb försämring av ledhälsan. Ledbesvär kan visa sig som stelhet, nedsatt prestationsförmåga, förkortat steg, svullnad och öppen hälta. Att upprätthålla hälsosamma leder bör alltså vara av högsta prioritet för en ambitiös hästägare.

Svårigheten för hästägaren är att bestämma vilka, om några, ingrepp som är lämpliga för sin häst. Klinisk eller långvarig hälta hos din häst bör undersökas för bakomliggande orsaker av en veterinär. Dyra och banbrytande tekniker som ledinjektioner, biologiska antiinflammatoriska medel och stamcellsterapi kan din veterinär erbjuda efter omfattande undersökningar. Däremot kommer hästar ofta att förlita sig på antiinflammatoriska behandlingar för att dölja smärtan av ledproblem, vilket gör att hästen kan fortsätta i arbete. Dessa antiinflammatoriska medel åtgärdar inte den ledförsämring som uppstår. Eftersom ledhälsa är så viktigt för sporthästar och hälta är en stor bidragande orsak till dålig prestation är det inte förvånande att det finns många experter som ägnar sig åt att undersöka, diagnostisera, behandla, förbättra och förebygga ledskador.

Receptfria ledtillskott ökar i popularitet, som ett komplement till veterinärmedicinska läkemedel, som ägaringripande eller som ett förebyggande medel hos unga tävlande hästar. Att bibehålla ledhälsa genom ledtillskott kan förbättra prestationsförmågan och förlänga hästens atletiska liv. Valet inom detta område av tillskott är stort, och ägare gör klokt i att utbilda sig själva om de olika produkterna som erbjuds och deras sammansättning.

Hur fungerar hästens leder?

Lederna är starka, rörliga områden i skelettet, där två ben möts. Ändarna av varje ben är täckta med ledbrosk och ledutrymmet är fyllt med ledvätska. Brosket fungerar som en kudde eller stötdämpare, medan ledvätskan fungerar som ett smörjmedel. Brosk skapas av kondrocyter och består av vatten bundet till glykosaminoglykaner (GAG) och stark kollagen bindväv. 

Leden är omgiven av en seg fibrös vävnadskapsel (ledkapsel) som isolerar och håller ihop ledstrukturen. Även om brosk är mycket motståndskraftigt och segt, kan det inte repareras snabbt om det skadas. Det är därför lederna är särskilt benägna att försämras, när den reparation som krävs överträffas av skadorna som uppstår i leden. Processen med leddegeneration leder till inflammation, vilket främjar degeneration och en cykel av försämring uppstår.

Bästa Ledtillskottet för Hästar 2024: Bäst i Test & Köpguide

Saker att tänka på vid köp av ledtillskott för häst

Det är svårt att sortera bland alla ledtillskott på marknaden, så att bestämma sig för vad man letar efter är en god idé. Vid köp av ledtillskott för häst bör du överväga följande faktorer för att hitta det bästa för just dig och din häst:

Ingredienser

Granska noggrant tillskottets ingredienslista och säkerställ att det innehåller ämnen som är kända för att stödja ledhälsa, som glukosamin, kondroitinsulfat, MSM och liknande.

Kvalitet

Välj produkter från pålitliga tillverkare såsom NAF, Trikem, Eclipse Biofarmab och Back On Track, som har gott rykte och kvalitetskontroller för att säkerställa att tillskottet är säkert och effektivt.

Doseringsanvändning

Se till att doseringsinstruktionerna är tydliga och enkla att följa. Produkten bör vara lätt att administrera enligt hästens behov så att du slipper få huvudvärk och gärna spendera så lite tid som möjligt på denna (inte så roliga) aktivitet.

Tävlingsbegränsningar

Kontrollera om tillskottet innehåller ämnen som kan påverka tävlingskarensen enligt tävlingsreglerna. Många ledtillskott har en karenstid på 96 timmar, vilket är i linje med de senaste kraven. Vissa tillskott är dock karensfria, vilket kan vara användbart om de behöver intas nära inpå tävling.

Recensioner och erfarenheter

Läs recensioner och erfarenheter från andra hästägare för att få en bättre uppfattning om produkten och dess effektivitet. Har du kompisar som provat något ledtillskott? Fråga dem! Man lär sig mycket genom varandra, och man får ofta olika perspektiv på olika ledtillskott vilket ger en mer nyanserad bild.

Pris

Jämför priser och beakta produkternas innehåll och kvalitet för att få bästa möjliga värde. Högst relevant är oftast att jämföra priset per dosering, eftersom doseringarna oftast är olika beroende på vilket ledtillskott du väljer. En mindre förpackning kan då visa sig vara billigare, trots att den såg mindre ut, eftersom den håller längre. Oftast är det dock tvärtom – ju mer du köper desto billigare blir det.

Tillgänglighet och leverans

Säkerställ att produkten är lätt att köpa och att leveransalternativet passar dina behov. Idag erbjuder de flesta butikerna hemleverans, men i värsta fall får man hämta ledtillskottet på något paketombud. Bor du ute på landet så kan det vara en bit att åka, vilket kan kännas onödigt. Passa då på att beställa mycket på en gång (kanske även andra saker till hästen såsom klippmaskin, hästschampo eller pannlampa för ridning) för att spara både tid och pengar, då det generellt sett är billigare att beställa online än att köpa i butik.

Bästa Ledtillskottet för Hästar 2024: Bäst i Test & Köpguide

Vanliga ingredienser i ledtillskott för hästar

Vanligtvis innehåller ledtillskott ett antal ingredienser såsom: glukosamin, kondroitinsulfat, hyaluronsyra, MSM, vitamin C eller omega-3. Ytterligare information om funktionen hos dessa molekyler ges nedan.

Glukosamin

Glukosamin är en prekursor till disackaridenheten bunden till glykosaminoglykaner (GAG). Dessa disackaridmolekyler är en del av broskets kärnstruktur och deras frånvaro begränsar den hastighet med vilken brosk kan tillverkas av kroppen. Glukosaminupptaget från tarmen tros vara bra hos hästar. Enligt ett arbete saknas det dock evidens för om glukosamin verkligen ger något för hästens leder.

Kondroitinsulfat

Kondroitinsulfat är den primära glykosaminoglykanen (GAG) som finns i ledbrosk. Det är den centrala molekylen som ger broskets struktur och bidrar till broskets dämpande funktion. Kondroitinsulfat härrör från haj eller nötkreatursbrosk och kan listas som ”marint kollagen” eller ”fiskbensmjöl” i sammansättningsdelen av ett ledtillskott.

Hyaluronsyra

Hyaluronsyra (HA) eller hyaluronat, är en stor molekyl som består av en sträng av glukosaminmolekyler bundna tillsammans, som attraherar och binder vatten. Hyaluronsyra finns i ledbrosket och är särskilt koncentrerad ledvätska, där den fungerar för att smörja leden.

MSM

MSM är en källa till svavel som används i disulfidbindningar. Disulfidbindningar tvärbinder kollagensträngar, vilket ger brosk styrka. Svavel krävs också för kroppens produktion av kondroitinsulfat. MSM har enligt en rapport positiva effekter för hästens prestation, och att MSM fungerar som en antioxidant.

C-vitamin

Vitamin C är viktigt för kollagen och broskbildning, det är också en antioxidant som fungerar för att inaktivera fria radikaler, men kan enligt en studie också minska hästens stress kortvarigt.

Omega-3

Omega-3 är en essentiell fettsyra (EFA), som finns i fiskolja, linolja och karronolja. Omega-3 är i allmänhet uppskattade för sina antiinflammatoriska effekter när de tas i kosten. Mänskliga studier har visat en förbättring av artrit när Omega 3-tillskott togs.

Andra sätt att stödja hästens leder

För att stödja din hästs leder kan du:

  • Se till att hästen har en balanserad och näringsrik kost.
  • Ge tillräckligt med rörelse och träning anpassat efter hästens fysiska förmåga.
  • Erbjuda lämplig vila och återhämtning efter ansträngande aktiviteter.
  • Se till att hästen har en bekväm och ergonomiskt utformad stall- och betesmiljö med bra foderhäckar.
  • Använd korrekt utrustning som passar hästen för att undvika onödig belastning på leder.
  • Regelbundet trimma hovar för att säkerställa balans och korrekt biomekanik.
  • Övervaka hästens vikt för att minska belastningen på lederna.
  • Rådgöra med en veterinär för regelbundna kontroller och eventuellt röntgenundersökningar för att upptäcka eventuella problem i tid.

Sammanfattningsvis är en holistisk strategi som inkluderar korrekt vård, träning och kost viktigt för att stödja din hästs leder på bästa sätt.

Vanliga frågor om ledtillskott för hästar

Hur fungerar ledtillskott?

Leddillskott för hästar innehåller näringsämnen som glukosamin, kondroitin, MSM och andra ämnen som bidrar till att stärka och underhålla leder, brosk och bindväv. Dessa ämnen kan hjälpa till att minska inflammation, främja vävnadsreparation och bibehålla ledernas hälsa, särskilt vid hård träning, ålderdom och belastning.

Hur ofta och hur länge ska jag ge tillskottet?

Doseringen och varaktigheten av ledtillskott beror på hästens behov och produkten. Följ tillverkarens rekommendationer för dosering och rådfråga veterinären för individuella riktlinjer. Generellt sett ges tillskott dagligen under en initial period och kan sedan minska till en underhållsdos.

Vad innehåller ett bra ledtillskott för hästar?

Ett bra ledtillskott för hästar innehåller vanligtvis ämnen som glukosamin, kondroitin, MSM, omega-3 fettsyror, antioxidanter och vitaminer som främjar ledhälsa, minskar inflammation och stödjer brosk- och vävnadsreparation.

När bör jag börja ge min häst ledtillskott?

Du bör överväga att ge din häst ledtillskott när den visar tecken på ökad stelhet, minskad rörlighet eller vid ålderdom, men det är bäst att rådfråga en veterinär för rekommendationer baserat på din hästs individuella behov.

Påverkar ledtillskott min hästs tävlingskarens?

Vissa ledtillskott kan påverka tävlingskarensen, särskilt om de innehåller ämnen som är förbjudna enligt tävlingsreglerna. På ledtillskotten står det i sådana fall, så kontrollera noggrant tillskottets förpackning innehåll eller rådfråga din veterinär eller tävlingsmyndigheten om du är osäker, för att säkerställa att det inte påverkar tävlingskarensen.

Vi strävar alltid efter att identifiera de mest prisvärda produkterna inom varje segment; du kan läsa mer om vår recensionsprocess här.

Lämna en kommentar

blogglista.se DMCA.com Protection Status