Observera att vissa länkar på vår webbplats kan vara affiliatelänkar, vilket innebär att vi får provision på ditt köp. Det låter oss fortsätta skriva artiklar som är gratis att läsa!

Bästa Klippmaskin för Häst 2023 >> Bäst i Test <<

Under de kalla vintermånaderna kan våra hästar få en imponerande ullig päls på bara några veckor. Om du vill rida din häst regelbundet under denna tid, klipper du antagligen den för att förhindra överdriven svettning, vilket kan få dem att bli sjuka. Att klippa din häst betyder att den inte svettas lika mycket, och det låter dem också svalna snabbare när du väl är tillbaka i ladugården.

Du kan boka in en professionell frisör som kommer och klipper din häst, men beroende på var du bor är det inte alltid praktiskt. Att investera i ett par klippmaskiner att använda själv betyder att du alltid kommer att kunna hålla din häst snygg och stilig.

Det finns ett stort utbud av klippmaskiner att välja mellan, så det kan vara svårt att veta vilka som passar dig och din häst bäst. Vi har samlat de fyra bästa klippmaskinerna, från vårt test, och inkluderat recensioner för var och en med allt du behöver veta, vilket gör det enkelt för dig att välja det par som uppfyller dina behov.

En snabb jämförelse av klippmaskinerna (uppdaterad 2023)

BildProduktDetaljer   
backpacKlippmaskin häst DeLaval HCP65
(BÄST I TEST)
Cirkapris: 5000 kr
Hastighet:
2200 v/min
Ljudnivå:
72 dB
Typ:
Sladd
Se billigaste pris
backpacSladdlös DeLaval CB35
(BÄSTA SLADDLÖSA)
Cirkapris: 5000 kr
Hastighet:
2650 v/min
Ljudnivå:
65 dB
Typ:
Sladdlös
Se billigaste pris
cordlessblowerSladdlös DeLaval Häst C250
(BÄSTA PREMIUMVAL)
Cirkapris: 7000 kr
Hastighet:
2450 v/min
Ljudnivå:
65 dB
Typ:
Sladdlös
Se billigaste pris
cordlessblowerKlippmaskin FarmClipper 4
(BÄSTA BILLIGA)
Cirkapris: 2000 kr
Hastighet:
3000 v/min
Ljudnivå:
85 dB
Typ:
Sladd
Se billigaste pris

Topp 4 bästa klippmaskiner 2023

1. Klippmaskin häst DeLaval HCP65 – Bäst i Test!

Klippmaskin häst DeLaval HCP65 - Bäst i Test

Vinnaren av de bästa klippmaskinerna för hästar går till DeLaval HCP65. Det här är en klippmaskin som har det mesta rätt, inklusive dess design, funktionalitet och kvalitet.

Vi på Häst24 tycker att den här klippmaskinen ger mycket klippmaskin för pengarna. Modellen är professionell, och du behöver inte betala en förmögenhet för att kunna klippa din häst, år efter år. En trevlig detalj är att klippmaskinens handtag är både smalt och mjukt, vilket gör det mycket bekvämt och ergonomiskt att hålla i oberoende av vilken vinkel du klipper i. Den har också en låg vikt på 930 gram vilket gör det bekvämt och lätt att arbeta med den.

En unik egenskap hos denna klippmaskin för hästen är att den har ett patenterat saxhuvud. Detta reducerar slitaget av skären och ökar klippmaskinens hållbarhet. Därtill har den en unik vinkeln på 13° på saxhuvudet vilket förenklar klippningen av mer komplicerade kroppsdelar såsom hästens huvud eller ben.

Säkerheten hos denna maskin är också på topp. Den är programmerad så att maskinen stoppas om skären fastnar i något eller om motorn är på väg att bli överhettad. I övrigt är maskinen helt friktionsfri att använda och smidig på hästens päls.

Kollar man på det tekniska så är vi mycket nöjda där med. Den kör med 2200 slag per minut, och har trots detta en relativt låg ljudnivå på 72 dB. På så sätt kommer, med största sannolikhet, varken du eller din häst bli störd av maskinen. I övrigt har den en lång sladdlängd på 5 meter och en motoreffekt på 80W, vilket vi ser som positivt. Helt klart den bästa klippmaskinen för hästar på marknaden 2023!

Fördelar

 • Ergonomiskt handtag med lätt vikt
 • Patenterat saxhuvud
 • Mycket hög säkerhet
 • Låg ljudnivå och lång sladd

Nackdelar

 • Kan ej användas utan sladd
 • Ljudnivån kunde ha varit något lägre

2. Klippmaskin Sladdlös DeLaval CB35 – Bästa sladdlösa

Klippmaskin Sladdlös DeLaval CB35 - Bästa sladdlösa

Den här trådlösa klippmaskinen för hästar hamnar inte långt ifrån vår testvinnare i vårt test. Denna maskin är, precis som vår testvinnare, en modell från det välkända märket DeLaval. Vill du ha ett trådlöst alternativ, och således kunna slippa handskas med en sladd (som kanske hänger/ligger i vägen), är detta ett perfekt val.

Den här maskinen drivs av ett batteri, men två högkvalitativa batterier medföljer vilket gör att du kan använda det ena batteriet medan du laddar det andra. En egenskap vi tycker är mycket positiv med denna klippmaskin är att den har ett unikt skärställningssystem som ger samma skärställning över hela skäret. Detta bidrar till mindre slitage på maskinen, men är också vänligare för hästen.

Precis som de flesta av produkterna från DeLaval så är den försedd med ett överbelastningsskydd. Detta ger extra hög säkerhet eftersom om något mot förmodan skulle gå snett, så stannar maskinen. 

En annan sak vi gillade med denna klippmaskin är den tekniska biten. Trots att den drivs av batterier så har den en klipphastighet på 2650 varv / minut. Detta är riktigt snabbt och ger ett mycket effektivt skär under klippningen! Den har också en mycket låg vikt på 420 gram, inklusive batteriet, vilket gör den otroligt enkel att använda. Vi tyckte också att det gick snabbt att ladda upp batteriet, vilket gör att man snabbt kan klippa hästen utan att behöva vänta.

Fördelar

 • Trådlös och mycket lätt vikt
 • Batterierna laddas upp snabbt
 • Optimerad för att minska slitage
 • Överbelastningsskydd för extra säkerhet
 • Hög klipphastighet

Nackdelar

 • Något låg motoreffekt
 • Ett batteri håller 50 minuter

3. Klippmaskin Sladdlös DeLaval Häst C250 – Bästa premiumval

Klippmaskin Sladdlös DeLaval Häst C250 - Bästa premiumval

Om du bara nöjer dig med det bästa av det bästa, så är det här den klippmaskinen du ska köpa till dina hästar. Den är är lite dyrare än våra andra favoriter, men du å andra sidan får du allt du behöver och lite till.

Handtaget på denna klippmaskin har en optimal passform som passar som handen i handsken och ger ett stabilt grepp runt hela handen. Detta skapar en god ergonomi vilket reducerar skaderisken vid användning av maskinen.

Eftersom klippmaskinen är sladdlös och batteridriven så är den väldigt praktisk att använda, och man får maximalt med rörelsefrihet. Man kan på så sätt slippa sladdvindan och dåligt isolerade sladdar – ett jobbigt problem för många. I paketet ingår även 2 batterier, laddare, skärset 21/23 och en praktisk väska att förvara den i, vilket gör att du får allt i ett kit.

Maskinen har även en uppskattad säkerhetsanordning som gör att både häst och klipparen förblir säker. Motorn stannar exempelvis om skären får för mycket motstånd på grund av smuts eller om batteriet nästan är tomt och inte klarar att klippa håret längre.

Med den låga vikten endast 990 gram och den låga ljudnivån på 65 dB så är det en njutning att använda den både för hästen men också för dig som använder den. Låg vikt gör att du kan klippa länge utan att behöva vila, och ljudnivån gör att hästen förblir lugn och att du slipper huvudvärk. Allt som allt är det här Rolls Royce av klippmaskiner för hästar – bättre än så här blir det inte när det gäller klippmaskiner för hästar!

Fördelar

 • Sladdlös och bekväm att manövrera
 • Ett helt kit med alla tillbehör ingår
 • Låg ljudnivå
 • 2 års garanti
 • Lång drifttid på 120 min

Nackdelar

 • Något dyr
 • Endast ett skärset ingår

4. Klippmaskin FarmClipper 4 – Bästa billiga

Klippmaskin FarmClipper 4 - Bästa billiga

Om du är ute efter en billig klippmaskin till hästen så är det här det bästa valet. Den här klippmaskinen har, trots sitt billiga pris, en specialdesign som gör den både enkel och effektiv att använda.

Formen, vikten på 1190 gram och tyngdpunkten är speciellt utformade för att du ska kunna arbeta så länge som möjligt utan att bli trött. Den har ett ergonomiskt handtag och ger ett stadigt grepp. Klippmaskinen har även en ventilationsteknik som ger kylning av huvudet och bladen.

Modellen har uppgraderats från tidigare och har nu fått nya skär. Den nya tandgeometrin och den speciella konkava slipningen gör att det nedre bladet sjunker ännu lättare ner i hästens päls och orienterar håret optimalt för klippning, vilket gör hela klippningen mycket effektiv. På så sätt blir en päls som även är i värsta skick inget problem för denna maskin!

Trots sitt låga pris så har klippmaskinen har en hög motoreffekt på 200W vilket gör den stark, även mot lite trögare pälsar. En nackdel är dock att maskinen låter en hel del jämfört med de andra klippmaskinerna vi har testat. Den blir också varm vid långvarig körning, vilket inte är optimalt om du har flera hästar som ska klippas.

Med det sagt så är denna billiga klippmaskin för hästen det bästa valet om du vill komma undan så billigt som möjligt men ändå ha en välfungerande klippmaskin.

Fördelar

 • Väldigt billig
 • Klipper väldigt effektivt och snabbt
 • Sladdlös

Nackdelar

 • Låter ganska mycket
 • Blir lite varm vid klippningar som tar lång tid

Varför ska jag klippa min häst?

Under vintern får de flesta hästar en fin tjock päls för att hålla dem välisolerade från det kalla vädret. När vi tränar dem kan detta göra att de överhettas och börjar svettas. För mycket svett kan då leda till att din häst får frossa eftersom den inte kan hålla sig varm och torr med en genomblöt päls.

En lösning är att klippa pälsen, vilket gör att de inte blir överhettade eller börjar svettas. Efter en ridtur kommer då din hästs avklippta päls fortfarande att vara mestadels torr.

När du ska klippa din häst

Helst bör ditt första klipp vara klart när temperaturen börjar sjunka på hösten. Beroende på var du bor kan det vara så tidigt som i september eller så sent som i november. Hästens päls tenderar att växa ganska snabbt över vintern, så du kan behöva klippa dem varje månad.

Det rekommenderas i allmänhet att slutföra ditt sista klipp senast i februari. Efter det kan du störa din hästs sommarpäls som börjar växa fram.

Saker att tänka på vid köp av en klippmaskin för häst

Om du har bestämt dig för att investera i ett par klippmaskiner för att hålla din häst snygg och ren under vintermånaderna, kan det verka som en ganska enkel uppgift. Men en snabb titt på marknaden kommer att avslöja dess komplexitet. Här är en guide som hjälper dig.

Sladdlös eller med sladd

Sladdlösa klippare kommer med ett batteripaket som kan laddas. Vissa ger dig möjlighet att använda dem som klippmaskiner med sladd också. Sladdlösa klippare är bra att använda med nervösa hästar som kan röra sig, så att du inte behöver oroa dig för att de ska stå på strömkabeln. De är vanligtvis också tystare, och som ett resultat är de bättre lämpade för att avsluta områden på din hästs huvud, öron och ansikte.

Klippare med sladd har en strömkabel och måste anslutas till ett eluttag. Dessa kablar är vanligtvis mycket hållbara, men du måste ändå vara försiktig så att din häst inte trampar på dem. Dessa klippare är vanligtvis bättre lämpade för att klippa din hästs kropp än deras ansikte. Deras ökade kraft jämfört med sladdlösa klippmaskiner gör att de vanligtvis inte är lika tysta och vibrerar mer.

I en idealisk värld är det bäst att ha ett par kraftiga klippmaskiner med sladd för att klippa din hästs kropp och ett par lätta sladdlösa klippmaskiner för att avsluta ansiktet eller göra precisionsklippning på kroppen.

Varv per minut

Detta låter dig veta hur snabbt bladen rör sig. Ju fler varv per minut, desto snabbare rör sig bladen. Generellt betyder detta att klipparen kommer att göra ett bättre jobb med att ta itu med grovt hår. Vid ett högre varvtal kommer klippbladen att värmas upp snabbare, så du måste kontrollera att de inte överhettas eller blir obehagligt varma.

Vissa klippmaskiner erbjuder en klipphastighet som du kan justera, medan andra inte går att ändra. En klippmaskin med färre varv per minut kan vara användbar för att klippa ömtåliga områden, som din hästs ansikte och öron. Fler varv per minut är å andra sidan användbart för att klippa kroppar och ben med grövre eller tätare hår.

Klippskär

Det finns tre huvudtyper av klippskär som finns på klippmaskiner för hästar:

 • Justerbara klippskär. Dessa har en spak vid sidan av bladet, vilket gör att du kan justera klipplängden. Vissa klippare med justerbara blad kommer även med plastskydd som gör att du kan justera klipplängden ytterligare.
 • Fasta klippskär. Dessa skruvas på plats; även om du kan ta bort dem för att använda ett annat klippskär, kan detta vara lite knepigt. Vissa klippmaskiner med fasta klippskär bör endast användas med en som är i standardmått, så se till att kontrollera det innan du byter ut din. Klippmaskiner med fasta klippskär kommer också ibland med plastskydd för att justera längden som de skär i.
 • Löstagbara klippskär. Dessa knäpps på och av, så att du kan byta dem snabbt med minimalt krångel. De kanske inte är lika robusta som de andra två alternativen, så de kan vara bättre för lätta trimningar snarare än en hel klippning.

Den vanligaste längden på skäret som kommer med klippmaskiner för hästar är 21/23. Detta är ett skär som gör pälsen medellång.

Om du bor i ett kallt klimat kan du välja att använda ett skär som är längre så att din häst har lite mer täckning, eller köpa ett hästtäcke. Det är mycket vanligt att klippta hästar bär ett hästtäcke, både dag och natt.

Om du bor i ett varmare område och din häst tenderar att få en tjock päls, kan du använda ett kortare snitt så att du inte behöver klippa så ofta. 

Hur du förbereder hästen för klippning

När du har köpt dina klippmaskiner och bestämt dig för ditt valda klippskär är det dags att göra dig redo!

Förbereda hästen

 • Klippning är lättast på en ren häst, så ge din häst ett bad dagen innan. Deras päls måste vara torr.
 • Se till att din häst är bunden i ett välbekant område, med ett hönät för att hålla dem sysselsatta.
 • Klippning i ett väl upplyst område där det inte blåser rekommenderas.
 • Använd krita för att markera där du ska klippa. Vissa erfarna klippare kan göra detta på fri hand, men att använda krita rekommenderas om du inte är säker på att få båda sidorna jämna.
 • Sätt förband på eller förbind din hästs svans och fläta upp manen för att se till att de inte fastnar av misstag.
 • Ha en ryktborste till hands för att lyfta bort avklippta hårstrån så att du lätt kan se var du ska klippa.
 • Ha ett hästtäcke redo att sätta på din häst efter att den har klippts, och kom ihåg att den måste hållas varmare än vanligt den första veckan för att den ska kunna anpassa sig till att ha mindre hår!

Förbereda klippmaskinen

 • Kontrollera spänningen av bladen enligt tillverkarens rekommendationer.
 • Ha klipparens olja och en liten borste (båda dessa kommer ibland med klippare) till hands för att hålla dina klippmaskiner smorda och rena.
 • Om du använder klippmaskin som inte har någon säkerhetsanordning, använd en strömbrytare för säkerhets skull.
 • Om du är orolig för att din häst ska stå på strömkabeln, fäst den löst i taket i ladugården med en ögla av balsnöre.
 • Det är tillrådligt att få dina klippmaskiner på service en gång om året, inklusive skärpning av knivar.
 • Ha en extra uppsättning skär till hands, speciellt om du gör ett helkroppsklipp eller klipper flera hästar.

Hur man klipper hästen

 1. Börja med att placera klipparen på din hästs axel.
 2. Vila den på din häst så att de kan känna vibrationerna innan du börjar klippa.
 3. Följ den eventuella linjen du ritat upp med rita i ditt klippmönster med långa drag som överlappar varandra med ungefär en fjärdedel.
 4. Använd din lediga hand för att hålla bort din hästs övriga hår.
 5. Kontrollera med jämna mellanrum temperaturen på klippskäret genom att testa det på din hand.
 6. Ändra riktningen som du flyttar klippmaskinen i på områden där din hästs hår ändrar riktning.
 7. Var 10:e minut, stäng av din klippmaskin, borsta bort ansamlat hår och olja in bladen.

Föredrar du videoformat? En detaljerad genomgång om hur du klipper hästen finns här:

Vanliga frågor om klippmaskiner för hästar

Hur sent kan man klippa en häst?

Du kan klippa en häst när som helst på året. Som sagt, om du kroppsklipper en häst under vintermånaderna är det säkert lättare att börja tidigt. Om du väntar till mitten av vintern med full vinterpäls, kommer det att bli ett stort och tidskrävande jobb. Det är också lättare att börja tidigt när det fortfarande är tillräckligt varmt för ett förklippningsbad.

Hur gör man en häst okänslig för klippmaskiner?

Tid och tålamod! Börja långsamt, belöna små framsteg och förvänta dig inte en helt samarbetsvillig häst den första dagen. Låt din häst se och nosa på klipparen (medan du är av!). Slå på de på avstånd, men där de kan ses, och arbeta dig gradvis närmare och närmare.

Vissa hästar kan behöva lite extra hjälp – då finns det vissa geler som är milt lugnande för att hjälpa under vissa, extra svåra omständigheter.

Ska man klippa en häst med regnskållor?

Regnskållor, eller streptotrikos, är en hudinfektion som orsakas av bakterier. Under våta förhållanden skapar bakterierna en inflammatorisk reaktion på din hästs hud som resulterar i lesioner.

Om din häst har en tjock eller lång päls och vädret blir varmare kan klippning vara ett bra sätt att minska fukt och förhindra eller bota regnskållor.

Om regnskållor har funnits där ett tag kan dock din hästs hud vara för känslig för att hantera klippmaskinen, så behandla regnskållor aggressivt med schampo och utspädd äppelcidervinäger först. När det förbättras (eller försvinner), klipp bort!

Kan man klippa en häst med klippmaskin för hundar?

Med rätt klippmaskin, absolut! Vissa av de hundtrimmer som finns på marknaden kanske inte kan hantera den arbetsbelastning som ett större djur, som en häst, kräver, men det finns gott om mångsidiga klippmaskiner som kan.

Problemet är inte alltid skillnaden i pälsen, utan det är storleken på djuret. En professionell klippmaskin kan klippa en stor hund på cirka trettio minuter, medan en häst kan ta minst en timme. Det kanske inte verkar vara så stor skillnad, men det räcker för att vissa skär kommer att överhettas och sakta ner processen.

Slutsats

Att klippa hästen själv med en klippmaskin är varken svårt eller särskilt dyrt när du har investerat i en klippmaskin. Det är några saker att tänka på första gången, men man lär sig snabbt hur man gör och vad som är bäst för olika hästar.

De bästa klippmaskinen för hästar är DeLaval HCP65 som har mycket hög kvalitet, är sval och förhållandevis tyst att köra. Det är lätt att klippa, så din häst ser snart ut att vara redo för utställningsringen.

När det gäller sladdlös klippmaskin rekommenderar vi starkt DeLaval CB35. Denna sladdlösa klippmaskin kommer med två batterier som kan hålla i upp till 50 minuter. De är bäst lämpade för att avsluta områden som din hästs ansikte, öron och tränsbana.

För dig som har lite pengar över och inte nöjer dig med något annat än det bästa av det bästa så är DeLaval C250 för dig. Det här är ett premiumval och har allt man skulle kunna önska i en klippmaskin – den är sladdlös, tyst och otroligt skonsam mot såväl häst som den som klipper hästen.

Vill du hålla priset nere så är den bästa billiga klippmaskinen för hästen FarmClipper 4. Den ger otroligt mycket klippmaskin för pengarna och tack vare dess effektiva skär så får du en friktionsfri klippning som ger maximalt med värde för pengarna


Att hitta de bästa klippmaskinerna för hästen kan kännas som en uppförsbacke när det finns så många där ute att välja mellan. Vi har gjort allt det hårda arbetet för dig genom att recensera våra favoriter. Nu borde du veta exakt vilka som passar din häst bäst!

Vi strävar alltid efter att identifiera de mest prisvärda produkterna inom varje segment; du kan läsa mer om vår recensionsprocess här.

Lämna en kommentar

blogglista.se DMCA.com Protection Status