Observera att vissa länkar på vår webbplats kan vara affiliatelänkar, vilket innebär att vi får provision på ditt köp. Det låter oss fortsätta skriva artiklar som är gratis att läsa!

Bästa Impregnering för Hästtäcke 2024: Gör täcket tätt igen!

I den härliga världen av hästskötsel är ett pålitligt hästtäcke en oumbärlig följeslagare för varje hästägare. Oavsett om din fyrbenta vän spenderar sina dagar i hagen eller tränas flitigt på ridbanan, är ett hästtäcke av hög kvalitet en investering som inte bara håller din häst varm och torr utan också frisk och glad.

Men vad händer när tiden tar ut sin rätt på ditt hästtäcke, när vattentätheten börjar blekna och materialet förlorar sin styrka? Det är här impregneringen kommer in i bilden.

I denna guide för 2024 kommer vi att utforska de bästa impregneringsalternativen på marknaden för att återställa ditt hästtäcke till dess före detta glans och vattentäta egenskaper. Så låt oss dyka in i världen av hästtäcken och upptäcka de bästa sätten att göra ditt hästtäcke tätt igen!

Bild Hästtäcke  
backpac Eclipse Biofarmab Impregnering Hästtäcke
(BÄST I TEST)
Se billigaste pris >
backpac Re:claim Impregneringsspray
(BÄSTA PREMIUMVAL)
Se billigaste pris >
cordlessblower Re:claim Wash In Impregneringstvätt
(BÄSTA IMPREGNERINGSTVÄTT)
Se billigaste pris >
cordlessblower Nikwax Rug Proof Impregneringstvätt Se billigaste pris >

Topp 4 bästa impregnering för hästtäcken 2024

1. Eclipse Biofarmab Impregnering Hästtäcke – Bäst i Test!

Eclipse Biofarmab Impregnering Hästtäcke - Bäst i Test

Impregneringen från Eclipse Biofarmab är en enastående produkt som verkligen lever upp till sitt rykte, och är vinnaren i vårt bäst i test 2024. Med en imponerande kapacitet på 400 ml är detta ett kraftfullt skydd för ditt hästtäcke och jacka.

Eclipse Biofarmab har en imponerande bakgrund inom hästvärlden, med över två decennier av erfarenhet inom kosttillskott och vård av lantdjur. Deras expertis inom hästhälsa och välmående har verkligen översatts till denna impregnering.

Det som verkligen utmärker Eclipse Biofarmabs impregnering är dess förmåga att effektivt hålla fukt borta. Oavsett om det är regn, snö eller leriga hagar, kommer ditt hästtäcke eller jacka att förbli torrt och komfortabelt. Dessutom har impregneringen nu en mer miljövänlig formel, vilket är en extra bonus.

Sammanfattningsvis är Eclipse Biofarmabs impregnering ett oumbärligt verktyg för alla hästägare som vill se till att deras hästtäcken och jackor förblir i toppskick. Med deras gedigna erfarenhet och pålitliga produkt är det inte svårt att förstå varför den här impregneringen anses vara bäst i test enligt vår testpanel.


2. Re:claim Impregneringsspray – Bästa premiumval

Re:claim Impregneringsspray - Bästa premiumval

Impregneringen Re:claim Spray är en stolt svensk produkt som verkligen utmanar vår bäst i test-vinnare. Den imponerar med sin unika förmåga att skydda och vårda hästtäcken på ett miljövänligt sätt. Det här är en lite dyrare impregneringsspray, men det finns givetvis skäl till varför det är så.

Denna 500 ml sprayflaska är ett kraftfullt verktyg för att skapa en vattentät barriär på ditt hästtäcke, vilket skyddar det mot smuts och vatten på ett effektivt sätt. Vad som verkligen särskiljer Re:claim från konkurrensen är dess miljömedvetenhet. Som en svensktillverkad produkt, har den blivit certifierad som ”Bra miljöval”, vilket bekräftar dess engagemang för hållbarhet och miljövänlighet.

Användningen av Re:claim Spray är enkelt och kräver inte någon speciell aktivering i värmeskåp eller liknande. Du kan applicera den på ditt hästtäcke med lätthet. Den milda doften gör det också möjligt att använda den inomhus utan problem.

En extra fördel med Re:claim är dess skonsamhet mot reflekterande material, vilket är särskilt viktigt för att bevara säkerheten när du rider i mörka förhållanden.

Det som gör att den här sprayen inte kniper förstaplatsen är priset. Med en prislapp som är nästan dubbelt så hög som vår testvinnare, så är det här lite mer av ett premiumval. Om du vill ha en miljöcertifierad produkt och värnar om flora och fauna så har Re:claim försökt göra det med denna produkt.

Sammanfattningsvis är Re:claim Spray ett av de absolut bästa valen för hästägare som värdesätter både effektivitet och miljömedvetenhet. Med sitt svensktillverkade ursprung och ”Bra miljöval”-certifiering är detta impregneringssprayen som verkligen bryr sig om ditt hästtäcke och vår planet.


3. Re:claim Wash In Impregneringstvätt – Bästa impregneringstvätt

Re:claim Wash In Impregneringstvätt - Bästa impregneringstvätt

Här kommer en till impregnering från Re:claim, men nu i form av ett impregneringstvätt. Re:claim Wash In har visat sig vara den bästa impregneringstvätten i vårt test, och det är inte svårt att förstå varför.

Denna miljövänliga produkt är svensktillverkad och erbjuder en mild doft som gör den användbar inomhus utan att störa. Med en generös volym på 1 liter räcker den till att impregnera 3-4 stora hästtäcken, vilket ger utmärkt värde för pengarna.

Re:claim Wash In är mycket mångsidig och fungerar med alla material, samtidigt som den är skonsam mot reflekterande material, vilket är avgörande för säkerheten. Dessutom behöver den inte aktiveras i värmeskåp eller liknande, vilket gör det till ett bekvämt val.

Det är tydligt att användarna också är imponerade. Förutom att använda impregneringen till hästtäcken använder de den till kläder och vantar med utmärkta resultat, och de har fått deras täcken att se ut som nya.

Re:claim Wash In är således det ultimata valet för den som söker en miljövänlig och effektiv impregneringstvätt som kan användas för en mängd olika material och som ger resultat som imponerar. Dess svenska tillverkning och ”Bra miljöval”-certifiering bekräftar ytterligare dess engagemang för både kvalitet och miljömedvetenhet.


4. Nikwax Rug Proof Impregneringstvätt

Nikwax Rug Proof Impregneringstvätt

Nikwax Rug Proof är ytterligare en impregneringstvätt som kammar hem en bra plats i vårt bäst i test, och det är inte svårt att förstå varför. Denna imponerande impregnering ger inte bara ditt hästtäcke en vattentät yta utan återupptar också dess andningsförmåga.

Det som verkligen särskiljer Nikwax Rug Proof från andra produkter är dess innovativa teknik. Molekylerna i impregneringen omsluter varje fiber i ditt täcke, vilket skapar utrymme för svett och överskottsvärme att ventileras ut. Detta innebär att ditt täcke fortfarande kan andas, vilket är särskilt viktigt för täcken med foder som Gore-Tex och Rambo.

Nikwax är även känt för sin miljömedvetenhet, och denna produkt är inget undantag. Den är miljövänlig och ej testad på djur, vilket är en fördel för dem som värdesätter hållbarhet.

En förpackning av Nikwax Rug Proof räcker till ungefär 2-4 tvättar, vilket ger god valuta för pengarna. Användningen är enkel och flexibel, och du kan välja mellan maskintvätt, handtvätt eller påstrykning med tvättsvamp, beroende på ditt behov och preferens.

Sammanfattningsvis är Nikwax Rug Proof en riktigt bra produkt när det gäller impregnering av hästtäcken, som erbjuder både vattentäthet och andningsförmåga. Dess användarvänlighet, miljömedvetenhet och förmåga att bevara kvaliteten på dina hästtäcken gör den till ett utmärkt val för hästägare som bara vill ha det ett av de bästa valen för sina fyrbenta vänner.


Varför ska man impregnera hästtäcken?

Det finns flera anledningar till varför man bör impregnera hästtäcken. Impregnering gör att täcket blir mer vattentätt, vilket skyddar hästen från att bli blöt och kall. Det gör också att täcket blir mer smutsavvisande, vilket gör det lättare att hålla rent. Dessutom kan impregnering förlänga täckets livslängd.

Här är några av fördelarna med att impregnera hästtäcken:

 • Skydd mot väta: Impregnering gör att täcket blir mer vattentätt, vilket skyddar hästen från att bli blöt och kall. Detta är särskilt viktigt under vintern, när det kan vara kallt och vått ute.
 • Skydd mot smuts: Impregnering gör att täcket blir mer smutsavvisande, vilket gör det lättare att hålla rent. Detta är särskilt viktigt om hästen är ute på bete eller i en miljö där den kan bli smutsig.
 • Förlängd livslängd: Impregnering kan förlänga täckets livslängd. Detta beror på att impregneringen hjälper till att skydda täckets material från skador orsakade av vatten och smuts.
 • Säkerhet: Impregnering kan även vara viktigt för säkerheten, särskilt om täcket har reflekterande material. Många impregneringsprodukter är skonsamma mot dessa material och bevarar deras effektivitet.
 • Bevarar andningsförmåga: Vissa impregneringsmedel, som de som är speciellt utformade för hästtäcken, kan bevara tygets andningsförmåga. Det innebär att hästen fortfarande kan svettas och reglera sin kroppstemperatur även när täcket är impregnerat och vattentätt.

Om du har ett hästtäcke är det viktigt att impregnera det regelbundet. Impregnering bör göras enligt tillverkarens instruktioner.

Bästa Impregnering för Hästtäcke 2024: Gör täcket tätt igen!

Hur man impregnerar hästtäcken: steg för steg

Att impregnera hästtäcken är en relativt enkel process som kräver några grundläggande steg. Här är en generell guide för att impregnera hästtäcken:

Vad du behöver:

 • Impregneringsprodukt specifikt avsedd för hästtäcken (vi rekommenderar något av våra bäst i test-vinnare ovan).
 • Rent hästtäcke.
 • Tvättmedel speciellt utformat för hästtäcken (om hästtäcket är smutsigt).
 • En tvättmaskin, en balja eller en ren yta beroende på hur du vill applicera impregneringen.
 • Plasthandskar (valfritt).

Steg 1: Förbered hästtäcket

Om hästtäcket är smutsigt, tvätta det först enligt tillverkarens anvisningar med ett lämpligt tvättmedel för hästtäcken. Se till att tvätta bort alla tvättmedelsrester noggrant. Låt täcket torka helt genom dropptorkning.

Steg 2: Applicera impregneringen

Följ specifika anvisningar på impregneringsprodukten, inklusive mängd och appliceringsmetod. Generellt sett kommer du att behöva följa något av följande:

 • Maskintvätt: Ta bort gamla tvättmedelsrester från tvättmedelsbehållaren, lägg det rena hästtäcket i tvättmaskinen, och använd den rekommenderade mängden impregneringsprodukt. Vanligtvis behövs det cirka 200 ml impregneringstvätt för ett täcke med ett tvättprogram på 30-40º med sköljning och centrifugering,
 • Handtvätt: Blanda impregneringsprodukten med ljummet vatten enligt anvisningarna. Låt hästtäcket ligga i lösningen i några timmar, rör om då och då. Skölj sedan hästtäcket noggrant i kallt vatten tills vattnet blir klart.
 • Påstrykning med tvättsvamp: Blöt hästtäcket, applicera impregneringen jämnt med en tvättsvamp, och låt det sedan sitta i några minuter innan du sköljer noga med kallt vatten.
 • Impregneringsspray: Spraya ett jämnt lager på hästtäcket på cirka 20 centimeters avstånd.

Steg 3: Torka hästtäcket

Torka hästtäcket enligt tillverkarens rekommendationer. Vissa impregneringsprodukter kräver torkning i låg temperatur, medan andra tillåter lufttorkning. Låt täcket torka igen i minst 12 timmar innan du använder det.

Steg 4: Kontrollera tätheten

Efter impregnering, kontrollera om vatten pärlar sig på ytan av hästtäcket. Om så är fallet, har du lyckats med impregneringen.

Här finns även en video på ett alternativt sätt att tvätta och vattensäkra hästtäcket:

Tips vid impregnering av hästtäcke

 • Det är viktigt att tvätta täcket enligt tvättanvisningen och skölja ur allt tvättmedel innan man impregnerar det. Man kan använda tvättmedel med återimprignering eller impregnera täcket efter det har torkat.
 • Det finns olika typer av impregneringsmedel som man kan använda, till exempel kapellimpregnering eller spray.
 • Man ska spraya eller tvätta ett jämnt lager över täcket och vara extra noggrann vid manke och nacke, där vattnet lätt tränger in.
 • Man ska låta täcket torka i minst 12 timmar efter impregnering innan man använder det.
 • Impregnering kan göra täcket mörkare i färgen, så man bör vara beredd på det.
 • Man bör inte impregnera täcket för ofta, eftersom det kan minska täckets andningsförmåga.
 • Man bör också laga eventuella hål eller sprickor i täcket innan man impregnerar det, för att undvika läckage.
Bästa Impregnering för Hästtäcke 2024: Gör täcket tätt igen!

Saker att tänka på vid köp av impregnering för hästtäcken

Typ av impregnering

Det finns olika typer av impregnering som du kan använda för att skydda dina regntäcken mot smuts och vatten:

 • Impregneringsspray: Det är en spray som du applicerar på det rena och torra täcket. Du ska spraya på ett jämnt lager över hela ytan som ska impregneras, med ett avstånd på ca 20-30 cm. Det finns flera märken av impregneringsspray, till exempel Re:Claim, Eclipse Biofarmab och Bucas.
 • Impregneringstvätt: Det är ett flytande medel som du har i tvättmaskinen i stället för tvättmedel. Du kan tvätta och impregnera flera täcken samtidigt med detta medel. Ett exempel på impregneringstvätt är Re:claim Wash In Impregneringstvätt.

Om du har många täcken eller använder dem ofta kan det vara mer ekonomiskt att köpa impregneringstvätt än spray.

Vilket typ av hästtäcke du har

Innan du köper impregnering för hästtäcke bör du kontrollera att impregneringsmedlet är lämpligt för det specifika materialet i ditt hästtäcke. Det finns olika typer av täcken, inklusive nylon, polyester och bomullsblandningar, och de kan kräva olika typer av impregneringsprodukter.

Miljövetenhet

Om du är miljömedveten kan du överväga att använda miljövänliga impregneringsprodukter som är biologiskt nedbrytbara och inte innehåller skadliga kemikalier. Dessa har vanligtvis certifieringen ”Bra Miljöval”, vilket åtminstone en vinnare i vårt test hade.

Pris

Jämför priser mellan olika impregneringsprodukter, men kom ihåg att den billigaste produkten inte alltid är den bästa. För att kunna jämföra olika impregneringar för hästtäcken mellan varandra så bör du kolla på priset per tvätt, istället för priset per liter eller kg. Detta då olika impregneringsprodukter har olika doseringar vilket kan göra ett pris missvisande.

Vi rekommenderar också att investera lite mer i en högkvalitativ produkt som ger bra skydd och varar längre, snarare än en billig produkt som ändå gör att du måste köpa ytterligare produkter för att göra hästtäckena täta igen.

Vanliga frågor om impregnering för hästtäcken

Varför behöver jag impregnera mitt hästtäcke?

Impregnering av hästtäcken hjälper till att skydda dem mot regn, smuts och annat slitage. Det förlänger täckets livslängd och håller din häst torr och bekväm.

Hur ofta bör jag impregnera mitt hästtäcke?

Frekvensen beror på hur mycket täcket används och i vilka förhållanden. Generellt sett rekommenderas det att impregnera täcket när det förlorar sin vattenavstötande förmåga. Det kan vara en eller två gånger per säsong eller oftare om det behövs.

Kan jag tvätta mitt hästtäcke efter impregnering?

Ja, du kan tvätta ditt hästtäcke om det blir mycket smutsigt. Se till att använda ett tvättmedel som är lämpligt för hästtäcken och undvik att tvätta det för ofta, eftersom detta kan minska impregneringens effektivitet.

Ska jag impregnera både yttersidan och insidan av hästtäcket?

Impregnering är främst avsedd för yttersidan av täcket för att göra det vattentätt och smutsavvisande. Insidan av täcket behöver normalt inte impregneras.

Hur vet jag när det är dags att byta ut mitt hästtäcke istället för att impregnera det?

Om ditt hästtäcke har allvarliga skador som inte kan repareras eller om det inte längre ger tillräcklig skydd, kan det vara dags att byta ut det. Impregnering hjälper till att förlänga täckets livslängd, men det kan inte reparera omfattande skador.

Vi strävar alltid efter att identifiera de mest prisvärda produkterna inom varje segment; du kan läsa mer om vår recensionsprocess här.

Lämna en kommentar

blogglista.se DMCA.com Protection Status