Observera att vissa länkar på vår webbplats kan vara affiliatelänkar, vilket innebär att vi får provision på ditt köp. Det låter oss fortsätta skriva artiklar som är gratis att läsa!

Bästa Hästtäcke 2024 >> Bäst i Test <<

Regntäcken skyddar mot regnet medan vintertäcken ger värme. Ett svalare täcke dämpar kroppstemperaturen och ett stalltäcke förbättrar inomhuskomforten. Men i slutändan är de alla samma basprodukt: ett hästtäcke.

Som sagt, de används alla under olika omständigheter och vid olika tidpunkter. Oavsett vilken typ av täcke du letar efter ska det vara bekvämt och ge värme utan att begränsa rörelser eller orsaka någon form av reaktion från din häst.

Du vill kontrollera materialet, vara säker på att du köper rätt storlek och leta efter täcken som tål väder och vind och regelbunden användning och håller utan att behöva bytas ut med några veckors mellanrum. Vissa kanske också vill kombinera ett hästtäcke med en flughuva. Nedan finns recensioner av fyra av de bästa hästtäckena så att du kan hitta det som bäst uppfyller dina krav.

En snabb jämförelse av våra favoriter

Bild Produkt  
backpac Lippo Kombitäcke Regn- och flugtäcke
(BÄST ÖVERLAG)
Till billigaste butik >
backpac Bucas Freedom Turnout Utetäcke
(BÄSTA VINTERTÄCKE)
Till billigaste butik >
cordlessblower Bucas Buzz-Off Ridtäcke
(BÄSTA FLUGTÄCKE)
Till billigaste butik >
cordlessblower Globus Sport Fleecetäcke
(BÄSTA STALLTÄCKE)
Till billigaste butik >

Topp 4 bästa hästtäcken 2024

1. Lippo Kombitäcke Regn- och flugtäcke – Bäst överlag!

Lippo Kombitäcke Regn- och flugtäcke - Bäst överlag

Lippo kombitäcke är den klara vinnaren bland hästtäcken då det kombinerar regn- och flugtäcke i ett, till ett lågt pris. Täcket har en fräsch design och ger ett lyxigt intryck, samtidigt som det ger ett riktigt bra skydd för hästen.

Det smarta täcket har en fast helhals som knäpps med tre kardborreremmar fram samt tre gjordar. Förutom detta har täcket även extra komponenter såsom bogveck, magplatta, avtagbara benremmar, svansrem med karbinhake och dubbla bogspännen.

Förutom dess snygga design, som är i en fin blå och vit färg, så ger den också ett mycket bra skydd. Det är gjort i nät och är vattentätt tack vare dess högkvalitativa polyestermaterial. Täcket har 600D vilket gör det tåligt men har också en mycket bra förmåga att andas.

Hästtäcket finns i 6 olika storlekar, och tack vare anpassningsfunktionerna så det är lätt att hitta den perfekta för just din häst. Det här täcket ger mycket värde för pengarna och är perfekt för våra oförutsägbara sommardagar då hästen måste skyddas mot både flugor och regn. Helt klart vår favorit på marknaden, och det hästtäcke som är bäst i test 2024!

Fördelar

 • Både regn- och flugtäcke
 • Anpassningsbar
 • Tåligt och andningsbart material
 • Många extra detaljer

Nackdelar

 • Främst lämpad under sommarmånaderna

2. Bucas Freedom Turnout Utetäcke – Bästa vintertäcke!

Bucas Freedom Turnout Utetäcke - Bästa vintertäcke

Bucas Freedom Turnout Utetäcke med Hals är ett vattentätt vintertäcke. Den är gjord av 300 gram isoleringsmaterial och ger hästen ett förvånansvärt bra skydd även när den leker. Silk feel-foderfodret har en vattentät förmåga och andas samtidigt bra. Den har flera spännen, såsom ett bogspänne och ett spänne vid bakbenen, som kan justeras och reglera passformen till optimal nivå. Täcket finns i ett urval av 7 storlekar så det passar garanterat din häst, oavsett hur lång den står. Det finns även kardborreband på täckets bröst för enkel borttagning.

Bucas Freedom Turnout hästtäcke gör ett bra jobb med att passa alla hästens behov, är den precis som nästan alla hästtäcken lite ömtålig och kan gå sönder eller slitas sönder av lekfulla hästar. Om din häst gillar att rulla eller leker med andra hästar i hagen kan du behöva leta efter något ännu tyngre, även om detta täcke klarar det bästa. Den klarar också av att skydda mellan temperaturerna -10 till +8 grader, så du kan behöva skaffa flera hästtäcken för att kunna täcka hästen under alla säsonger.

Priset på täcket är något på den högre sidan, men för ett så högkvalitativt hästtäcke så anser vi absolut det vara värt pengarna. Täcket är både snyggt och praktiskt, och att skydda hästen optimalt under de kalla månaderna är något vi prioriterar högt. Sammantaget är detta det bästa vintertäcket på marknaden just nu.

Fördelar

 • Vattentät och varm
 • Justerbara remmar och spännen
 • Klarar ett brett spann av temperaturer

Nackdelar

 • Något dyr

3. Bucas Buzz-Off Ridtäcke – Bästa flugtäcke!

Bucas Buzz-Off Ridtäcke - Bästa flugtäcke

Det bästa flugtäcket 2024 enligt oss är det här från Bucas Buzz-Off serie. Hästtäcket är ett flugtäcke och lämpar sig framförallt under sommarmånaderna då det skyddar hela hästen otroligt bra mot insekter, flugor och bett under ridturerna.

Hästtäcket ger också ett bra UV-skydd tack vare att det är gjort av ett praktiskt tyg, som också är reflekterande för att inte göra hästen lika varm. En fördel med detta hästtäcke är att det kan användas som två olika typer, dels ett hästtäcke med hals eller som ett ländtäcke.

Den praktiska designen av täcket gör det väldigt bekvämt för hästen. Täcket har ett hål för sadeln, svansskydd och elastiskt pannband som man kan använda om man vill hålla halsdelen uppe. Passformen är också enkel att ställa in då den kan anpassas över både bog och bröstrygg. Vi tycker också att hästtäcket är snyggt och ger ett lyxigt utseende, vilket såklart inte är avgörande men ändå en fördel.

Hästtäcket finns i fyra olika storlekar, och tillsammans med de många anpassningsmöjligheterna kan man få ett perfekt åtsittande täcke till hästen. Priset är inte heller anmärkningsvärt, så det här är helt klart en vinnare som sommartäcke 2024.

Fördelar

 • Har UV-skydd och reflekterar värmen bra
 • Avtagbar hals
 • Kan användas under ridning
 • Justerbar passform
 • Många olika storlekar

Nackdelar

 • Framförallt användbar under sommaren
 • Finns endast i en färg

4. Globus Sport Molly Fleecetäcke – Bästa stalltäcke!

Globus Sport Molly Fleecetäcke - Bästa stalltäcke

Om du letar efter ett stalltäcke till hästen så är det här ditt bästa val. Det här fleecetäcket från Globus Sport är ett täcke som fungerar utmärkt för hästen när den är i stallet tack vare dess moderna och genomtänkta design.

Hästtäcket finns i otroligt många olika färger, och om man beställer får man en slumpvald. Hur spännande är inte det?! Förutom den lilla roliga överraskningen så kanske du överraskas över hur billigt täcket är.

Trots sitt låga pris så håller täcket mycket god kvalitet och funktionalitet. Det har två spännen fram, kryssgjordar med T-spännen och en svansrem. Dessutom är det fleecefodrat vid manken för att ge bästa möjliga komfort till hästen.

Olika färger på hästtäcken

Täcket finns i 4 olika storlekar, vilka är de mest populära storlekarna för hästtäcken. Om du har en mindre eller större häst än genomsnittet så kanske tyvärr inte detta täcke passar. Vill du däremot chansa kan man justera remmar och spännen för att justera passformen något.

Summan av kardemumman är att det här är ett förvånansvärt bra hästtäcke som framförallt är lämpat för stallet, som också är otroligt prisvärt och finns i en massa roliga färger. Gå in och beställ ditt täcke idag, och se vilken spännande färg som dyker upp hemma hos dig!

Fördelar

 • Många färger
 • Väldigt lågt pris
 • Mjukt och bekvämt för hästen
 • Flera spännen

Nackdelar

 • Kvaliteten inte den bästa, kan gå sönder inom några år

Köpguide för hästtäcke

Att täcka din häst beror på många faktorer, inklusive väder och levnadsförhållanden, men också åldern och skicket på din häst.

Du kan ge hästen extra värme när den är inomhus, ett vattentätt täcke när din häst är i hagen, eller en kombination av dessa. Nedan hittar du en guide för att välja det bästa täcket för din häst, inklusive information om de olika typerna och stilarna av täcken, vilket material du ska välja och information om saker som denier och hur många deniers som krävs för att ett täcke ska vara tillräckligt motståndskraftigt.

Med hjälp av den här guiden kan du avgöra vilket täcke som är bäst för din häst under nuvarande förhållanden eftersom det inte finns något sådant som det bästa hästtäcket under alla förhållanden.

Typer av hästtäcken

Vi börjar med en titt på några av de olika typerna av hästtäcken som finns:

 • Stalltäcken – Stalltäcken är relativt enkla täcken som bärs av din häst när den är inomhus, i komforten, värmen, torrheten och säkerheten i ett stall. Dessa täcken behöver inte vara vattentäta och en medelstark filt bör ge tillräckligt skydd under dessa förhållanden. Det är vanligt att hästägare har flera vikter och stilar av täcken. Detta gör att du kan byta från ett täcke till ett annat när vädret blir allt kallare, till exempel, men det låter dig också byta täcke om ett råkar bli smutsigt och kräver rengöring.
 • Vintertäcken – Vintertäcket är ett täcke som bärs av din häst när den är utanför stallet. Typiskt hänvisar detta namn till täcken som har en varm fyllning och ett vattentätt yttre, så de används vanligtvis under årets kallaste och hårdaste månader. Många ägare väljer att båda köpa ett mellanvikts- och tungviktstäcke så att de kan välja och anpassa efter förhållandena. Återigen, detta gör att du kan erbjuda lämpligt väder- och temperaturskydd beroende på årstiden.
 • Regntäcken – Regntäcket är specialdesignade att skydda mot regn, och det skyddar utifrån antagandet att det inte behöver vara iskallt när det regnar. Ett regntäcke kan också användas för att lägga till ett vattentätt lager på din hästs befintliga täcken. Eftersom den är lätt att greppa och kasta över din häst, är den idealisk för de tider på året som plågas av oförutsägbart väder och oväntade regnskurar.
 • Fleece- och ulltäcken – Medan ett regntäcke är utformat för att skydda mot regn, är fleece- och ulltäcken utformat för att skydda mot hård kyla. Ull anses vara det bättre valet av material eftersom det naturligt leder bort fukt från hästens kropp samtidigt som den håller hästen varm. Ett fleece- eller ulltäcke kommer inte att ha en vattentät beläggning och kan kombineras med ett regntäcke för att ge fullt skydd vid behov.
 • Ländtäcken – Du hittar också ländtäcken. Dessa täcker nedre delen av ryggen och bakdelen av din häst och används i kallt väder för att skydda och värma upp musklerna när du tar bort stalltäcken. Din hästs muskler måste värmas upp för att de ska vara effektiva, så om du rider din häst under kalla förhållanden, lägg på ländtäcket när du tar av stalltäcket.

Vikt

Täckets totala vikt kan påverka allt från täckets värme till nivån av komfort eller obehag det ger din häst.

Det är vanligtvis täckets fyllnadsvikt som visas, och den mäts i gram. Ett täcke med en fyllnadsvikt på cirka 100 gram brukar beskrivas som lätt, medan ett mellanviktstäcke är cirka 200 gram och en tungviktare är cirka 360 gram och tyngre.

Det är värt att notera att fyllnadsvikten inte är den enda faktorn som avgör hur varmt ett täcke är eller vilket skydd det erbjuder. Vissa fyllnadsmaterial är av bättre kvalitet än andra och kan göra ett liknande jobb med mindre vikt.

Tjocklek

Ett annat vanligt mått är täckets tjocklek. Detta mäts i denier och kan visas som D, till exempel har ett täcke med 600D en tjocklek på 600 denier.

Tjockleken på täcket avgör vanligtvis hur starkt och hårt, eller hur hållbart, täcket är.

Ett tjockare täcke klarar stötar och repor bättre än till exempel ett tunt täcke. Både utomhus- och inomhustäcken kommer vanligtvis att behöva utstå någon grad av grov behandling, och om din häst gillar att leka med andra, eller om den är i en hage med mer aggressiva hästar, kommer den att behöva ett tjockare täcke. De vanligaste tjocklekarna är 600D eller 1200D. Precis som med vikt är deniermåttet inte den enda faktorn som avgör robusthet.

Materialet, och även sömmen eller mönstret på materialet, avgör också hur väl det tål tuff användning.

Storlek

Du måste mäta din häst för att säkerställa att du får rätt storlek om du inte redan har exakta mått. Processen är mycket lättare med ett tygmåttband och en person som kan hjälpa dig att mäta.

Placera ena änden av måttbandet vid din hästs bröstkorg och lägg den runt den bredaste delen av axlarna och mot den längsta delen av hästens rumpa. Mät runt till svansbasen, och du bör få den storlek på täcket som din häst behöver.

Välj den större storleken om din häst är mellan två olika storlekar.

Justerbara remmar

Ett täcke ska fästas ordentligt utan att vara för hårt. Även om du storleksanpassar noggrant och säkerställer att du köper rätt storlek på täcket, kommer du att tjäna på att kunna anpassa täcket till din hästs exakta mått.

Justerbara remmar och band gör att du kan göra just detta. Leta efter justerbara spännen fram om du vill säkerställa en åtsittande passform. Justerbara spännen kan vara snabbspännen, som är lätta att använda men är en annan del av täcket som kan gå sönder, eller standard, som kräver båda händerna och mer arbete för att justera men som är mindre benägna att skadas eller gå sönder.

Bogspännen anses vara ett alternativ till justerbara spännen. Dessa är fasta ringar, och de kan inte justeras. Om din häst är relativt normal i storleken och har standardmått, eller om du känner till de exakta måtten på ett visst täcke, kan dessa fungera bra.

Ytterligare komponenter

 • Svansskydd – Ett svansskydd är en flik som sitter över din hästs svans. Den är designad för att inte bara skydda svansen, utan också för att förhindra att vinden blåser av täcket bakifrån. Den tvådelade designen gör att din häst bekvämt kan flytta runt svansen. Svansskydd finns vanligtvis som i både standard och stora storlekar. Stora svansskydd ger bättre skydd men kan komma i vägen för en mindre häst.
 • Benband – Benband fäster täcket på hästens ben. Detta förhindrar att den roterar runt hästen och blir vriden. Ett tvinnat täcke ger inte det skydd den borde, och det kan bli mycket obehagligt för hästen. Ett alternativ till benband är en svanssnöre, som löper under svansen och förbinder täckets ändar. Båda utför samma funktion men du eller din häst kan ha en preferens för den ena eller den andra stilen.
 • Sadelgjord – En annan metod som används för att förhindra rotation och klämning av täcket är en sadelgjord. Det finns vanligtvis två eller tre av dessa komponenter på undersidan av täcket och de kan vara mycket effektiva för att förhindra att hästar flyr från sina täcken.

Fördelar med ett hästtäcke

Det primära syftet med att täcka en häst är att skydda den från svåra väderförhållanden. De håller hästarna varma i kylan och torra i regnet. De bör betraktas som väsentliga om din häst har blivit klippt och den blir kall, även om den står i stall.

Vissa hävdar att hästar inte behöver täcken på vintern eftersom hästen, som ras, har spridit sig över världen och anpassat sig till olika väderförhållanden vart de än går. Det är också sant att många hästar överlever utmärkt i kalla och våta förhållanden.

Din häst har dock inte anpassat sig till de yttre förhållanden den lever i. Detta gäller särskilt om du äger en häst som inte är hemmahörande i området där du bor. Det är också sant om du bor i kalla miljöer där temperaturen rutinmässigt passerar under -10º Celsius-märket.

Med det sagt är det i slutändan upp till dig som hästägare att avgöra om din kräver extra skydd av ett täcke under kallt eller blött väder.

Några forskare i Norge har även visat att man kan lära hästen att signalera när den vill ha ett hästtäcke eller inte. På så sätt kan du lära hästen att visa när den vill bära det, vilket gör att du verkligen tar hand om din häst på ett otroligt omtänksamt sätt!

Hur man täcker hästen

Är du osäker på hur du använder ett hästtäcke? Kolla in nedanstående videogenomgång från Kramfors Ridklubb:

Vanliga frågor om hästtäcken

När ska jag täcka min äldre häst?

Det är värt att överväga ett täcke för en äldre häst, särskilt om den har gått ner i vikt och ser tunnare ut. Om din häst huttrar är det ett gott tecken att den skulle må bra av att ha ett täcke. Du kan lägga flera täcken på lager för att ge den nivå av isolering som din häst behöver, så börja med ett tunt täcke, byt till ett vintertäcke om vädret blir riktigt kallt och ha ett regntäcke till hands i händelse av oväntade skyfall.

Ska man täcka en våt häst?

Det finns inget enkelt eller enskilt svar på denna fråga. I vissa fall bör det gå bra att täcka en blöt häst. Innan du gör det, se till att täcket har ett inre foder som andas. Om den gör det bör den transportera bort fukt på ett säkert sätt från kroppen. Använd ett fleecetäcke, eftersom dessa också naturligt leder bort fukt och därför främjar torrhet för din häst. Ull torkar när den gör detta, men fleece förblir våt, så det är inte ett bra alternativ i det här fallet.

Om dina täcken inte har en insida som andas och inte är gjorda av fukttransporterande material som ull, måste du torka din häst innan du sätter på täcket, annars förblir den blöt.

Hur länge håller hästtäcken?

Hur länge ett hästtäcke håller beror på täckets typ och kvalitet, samt hur väl de behandlas och hur ofta de används. Ett bra regntäcke ska kunna hålla ett år. Detta kan dock variera och några kan användas i två år, men det kan ofta visa sig billigare och enklare att byta ut täcket mot ett nytt regntäcke.

De hästtäcken som inte är vattentäta kan hålla längre, speciellt om din häst är skonsam med det och du tar väl hand om det mellan användningarna.

Slutsats

Förhoppningsvis har våra recensioner hjälpt dig att hitta det bästa hästtäcket för dina behov.

Även om det idealiska täcket kommer att variera beroende på faktorer som hur stor hästen är och rådande väderförhållanden, fann vi att Lippo Kombitäcke Regn- och flugtäcke var det bästa täcket totalt sett. Den har foder insvept i ett 600D vattentät polyestermaterial och har ett rimligt pris som är värt att investera i för att få ett täcke av bra kvalitet. Globus Sport Molly Fleecetäcke är ett billigare alternativ som effektivt ger skydd, men framförallt är lämpat för stallet.

Vi strävar alltid efter att identifiera de mest prisvärda produkterna inom varje segment; du kan läsa mer om vår recensionsprocess här.

Lämna en kommentar

blogglista.se DMCA.com Protection Status