Observera att vissa länkar på vår webbplats kan vara affiliatelänkar, vilket innebär att vi får provision på ditt köp. Det låter oss fortsätta skriva artiklar som är gratis att läsa!

Bästa Hästsadel 2022 – Stort Test av Hästsadlar

Hästar kräver många tillbehör, vilket kanske inte är så konstigt med tanke på deras storlek. Om du planerar att rida din häst, är en av de viktigaste tillbehören som du behöver en sadel. Om du inte har spenderat mycket tid runt hästar kan du bli förvånad över hur många olika typer av sadlar det finns. Sadlar tillverkas i alla möjliga former, storlekar och utföranden. Vissa är avsedda för grundläggande ridning, andra är specialiserade, avsedda för mycket specifika ridgrenar.

Lyckligtvis behöver det inte vara en svår uppgift att rensa igenom alla dessa sadlar och jämföra dem; vi har redan gjort det svåra åt dig! Följande recensioner kommer att jämföra några av de bästa all-around sadlarna på marknaden, inklusive western, engelska och ponny-hästsadlar. Om du är redo att börja rida, börja läsa, så har du snart hittat den perfekta sadeln för dina behov i våra rekommendationer.

En snabb jämförelse av våra favoriter 2022

Bild Sadel  
backpac vidaXL Westernsadel Äkta läder
(BÄSTA WESTERNSADEL)
Se billigaste pris
backpac  vidaXL Ridsadel Äkta läder
(BÄSTA ENGELSKA SADELN)
Se billigaste pris
cordlessblower vidaXL Sadelset ponny
(BÄST FÖR PONNY) 
Se billigaste pris
cordlessblower  Kerbl Haflinger sadel Se billigaste pris

Topp 4 bästa hästsadlarna 2022

1. vidaXL Westernsadel Äkta läder – Bästa westernsadel

vidaXL Westernsadel Äkta läder - Bästa westernsadel

Det här valet kan vara en av de billigaste sadlarna på marknaden, och med tanke på vad man får för priset så är det här vår testvinnare 2022. Den här västernsadeln i premiumläder från vidaXL är vår favorit-westernsadel av alla modeller vi testat. Det är en högkvalitativ produkt; uppenbart från det förstklassiga hantverket och de förstklassiga materialen som används för att göra den.

Även om sadeln inte delvis består av trä, så är den mycket stabil och hållbar eftersom den är förstärkt i alla stresspunkter för extra hållbarhet. Hela sadeln är gjord av premiumläder och kommer med matchande träns och halsband. Det finns även knytband för att fästa ytterligare tillbehör.

Beroende på vad du behöver kan du köpa denna sadel i storlekar från 13 tum till 17 tum. Du kommer att upptäcka att sadelgjorden är bred och extremt stabilt tack vare den förstärkta konstruktionen. På botten av sadeln finns en väl vadderat mjukt tyg för att hålla din häst bekväm och förhindra glidning. Sammantaget tror vi att du skulle få svårt att hitta en bättre westernsadel eftersom denna både är otroligt billig och otroligt bra.

Fördelar

 • Matchande trän och halsband ingår
 • Äkta läder
 • Otroligt mycket värde för pengarna
 • Finns i många olika storlekar, för både barn och vuxna

Nackdelar

 • Inte den högsta kvaliteten

2. vidaXL Ridsadel Äkta läder – Bästa engelska sadeln

Svart Ridsadel Äkta läder - Bästa engelska sadeln

Det finns många former av ridning, men om du föredrar att rida på en engelsk sadel, så rekommenderar vi detta premiumsvarta läderalternativ från vidaXL till ett mycket lågt pris. Det är vår favorit bland engelska sadlar och vi tycker att det är en av de bästa hästsadlarna för pengarna.

Till skillnad från andra billiga alternativ så är den här sadeln gjord av 100% äkta läder av hög kvalitet, samt har en design som kombinerar estetik med funktion. Sitsen är djup och väl vadderad, vilket gör att din rygg är bekväm på långa turer. Det ingår även 4 tillbehör i form av sadelunderlägg, stigbyglar, sadelremmar och sadelgjord, som är robusta och inte går sönder vid ett viktigt ögonblick. Trots alla kvalitetsfunktioner är detta en otroligt prisvärd sadel som passar de flesta plånböcker.

Även om den här sadeln passar de flesta av våra hästar bra, går den inte lika bra med smala hästar. Det är mer idealiskt för dem med en tjockare konformation. Ändå, med det rätta sadelunderlaget kan du få det att fungera med nästan vilken häst som helst.

Fördelar

 • Fyra tillbehör som följer med
 • Tillverkad av äkta läder (100%)
 • Vadderat säte för komfort både för häst och ridaren
 • Mycket prisvärd

Nackdelar

 • Passar eventuellt inte alla smala hästar

3. vidaXL Sadelset ponny – Bästa för ponny

vidaXL Sadelset ponny - Bästa för ponny

Vissa hästar och ryttare är för små för traditionella sadlar. Vi pratar om ponnyer och miniatyrhästar och de yngre ryttarna som får plats på dem. Dessa ryttare och hästar behöver också sadlar, och vidaXL Sadelset ponny är en som vi känner oss säkra på att rekommendera för alla mindre hästar och ryttare.

Så fort du tittar på den här sadeln är den här vackra sadeln uppenbar. Även om det är avsett för barn, så är det inte märkbart att det är en barnprodukt. Det är snarare en högkvalitativ sadel med elegant arbete. I och med att den är relativt lätt, så lägger den inte heller särskilt mycket vikt på din hästs rygg. Sadelfilten består av polyester, vilket gör den komfortabel för hästen och enkel att rengöra.

Denna sadel är som sagt idealisk för barn, eftersom sitsens mått är 10 tum (25,4 cm). Stigbyglarna är mycket justerbara för att passa växande ben. Och den här sadeln är byggd för att hålla, så det kommer att vara den enda sadeln ditt barn behöver tills det växer ur den. Det kommer naturligtvis inte att passa några vuxna eller hästar i standardstorlek, men om du har en minihäst, ponny eller ett barn bör den passa perfekt.

Fördelar

 • Idealisk för ponnyer och miniatyrhästar
 • Har en lätt vikt
 • Hög hållbarhet
 • Vänlig för plånboken

Nackdelar

 • Passar inte vuxna eller hästar av standardstorlek

4. Kerbl Haflinger sadel

Kerbl Haflinger sadel

Kerbl Haflinger sadel är en hästsadel som både ser bra ut och är skön att rida på. Den har en bred och komfortabel sits med en kanal i medelstorlek. Sadeln är tillverkad av läder , vilket gör den hållbar och välbyggd. Vi tyckte att den var bekväm att sitta på, och den kanske framförallt är perfekt för Haflinger, precis som namnet antyder. Men den är något dyrare än de flesta andra sadlar vi testade. 

Du får några extra tillbehör inkluderat med denna sadel, inklusive byglar, bygelremmar och en sadelgjord. Den har möjligtvis också något högre kvalitet och lite bättre estetik än våra övriga modeller i testet, beroende på vilken smak du har. Det är en bra sadel, så om du gillar designen är det helt klart ett bra köp!

Fördelar

 • Bekväm
 • Snygg design
 • Komfortabel sits

Nackdelar

 • Något dyrare än övriga modeller i testet

Köpguide för bästa ridsadeln

Även när du får en lista med sadelmöjligheter kan det vara mycket svårt att sålla igenom dem och avgöra vilken som är rätt för dig. Om du fortfarande har problem med att välja en sadel, är den här köpguiden avsedd att hjälpa dig.

Att välja rätt sadel

Det finns många olika funktioner du kan jämföra sadlar på. Efter att ha testat så många av dem har vi funnit att följande sex punkter är bra ställen att börja med dina jämförelser.

Sadeltyp

Vilken typ av sadel behöver du? Ska du köra western- eller engelskridning? Varje sadel är bäst för olika typer av ridningar och skillnaderna mellan dem kan göra den ena till ett bättre alternativ för dig än den andra.

Western-sadlar är större och tyngre och sprider din vikt över ett större område över ryggen på din häst. Detta gör att både du och hästen kan vara mer bekväma när du tillbringar många timmar i sadeln.

Engelska sadlar är designade för att ge dig mer koppling till hästen. De är små, lätta och tunna, vilket ger dig bättre kontakt med din hästs rygg.

På grund av dessa skillnader i design kommer du att rida på olika sätt i varje typ av sadel, så se till att välja den som passar ditt sätt att rida.

Färg

Ridsadlar finns i olika färger, vanligtvis brunt eller svart. Vilken av dessa färger som du gillar mest är upp till dig, men det kan vara snyggt att passa dem med din övriga ridutrustning såsom ridstövlar, ridhjälmar och ridväst, vilket ger ett mer professionellt intryck.

Material

Sadlar är vanligtvis gjorda av naturligt läder eller ett syntetiskt alternativ som Cordura. Ingen av dem är nödvändigtvis bättre; de har alla för- och nackdelar.

Syntetiska sadlar tenderar att vara lättare än lädersadlar. De är också billigare eftersom materialen är billigare. Men dessa material är billigare delvis eftersom de är mycket mindre hållbara.

Lädersadlar erbjuder överlägsen hållbarhet jämfört med syntetiska sadlar. Deras nackdel är dock att de är tyngre och dyrare. Men om du bara behöver köpa en lädersadel och det går två syntetiska sadlar på samma livslängd, kan lädersadlar vara billigare i längden.

Bekvämlighet

Varje sadel kommer att passa dig annorlunda, och vilken sadel som är bäst för dig beror bland annat på din kroppsvikt. Du måste hitta en som passar dig bekvämt. Ofta inkluderar tillverkare flera lager på sätet för att göra det mjukare och ge mer kudde. Om du upptäcker att ridhästar tenderar att kännas obekväma för din baksida, kanske du vill leta efter de sadlar som erbjuder mest stoppning i sätet. Att ha en felaktig sadel för din kropp kan göra att du skadar dig om du rider länge.

Tillbehör som ingår

Att rida en häst kräver mycket mer tillbehör än bara en sadel. Att ta reda på alla ytterligare föremål du behöver kan ta lite tid och forskning, eftersom du måste spendera mer pengar på att skaffa dessa föremål. Eller så kan du hitta en sadel som kommer med alla tillbehör du behöver. Detta förenklar hela processen och sparar samtidigt pengar. Dessutom innebär detta vanligtvis att din sadel och tillbehör matchar, vilket alltid ser snyggt ut.

Problemet är att många sadlar inte innehåller några tillbehör. Om du redan har allt annat du behöver, kanske detta inte spelar någon roll för dig. Men om du precis har börjat med ridning, kan det vara en stor bekvämlighet att få de tillbehören med din sadel. Om två sadlar är lika prissatta men den ena kommer med en uppsättning extra tillbehör, så ger i allmänhet den med extra tillbehör ett bättre värde för någon som precis kommit igång.

Sadel
Bild från: DonnaSenzaFiato, pixabay

Pris

Om du lyckas hitta flera sadlar som uppfyller dina kriterier i kategorierna ovan, måste du jämföra dem baserat på pris. Kom ihåg att du egentligen inte jämför priset på klistermärken utan värdet på produkterna. Det är därför saker som byggkvalitet, hållbarhet och medföljande tillbehör betyder så mycket. En mer hållbar sadel håller längre, vilket ökar dess värde. Medföljande tillbehör sparar pengar och tid eftersom du inte behöver leta efter allt du behöver och hitta alla föremål individuellt.

Dessa typer av saker tillför ett värde till produkten som du måste tänka på när du jämför priser. Kom ihåg att du inte alltid får vad du betalar för, men om något verkar för bra för att vara sant så är det förmodligen det.

Delar på en hästsadel

Hästsadlar har många delar, och man brukar framförallt säga att den består av:

 • Sits
 • Bakvalv
 • Framvalv
 • Bossa
 • Stigläderhållare
 • Framvulster
 • Sadelkåpa
 • Stigläder
 • Stigbygel

Tillsammans bildar dessa delar en bekväm, funktionell och hållbar sits för ridning. Även om sadelmakare rekommenderar att man byter sadel efter två år, kan en högkvalitativ lädersadel hålla livet ut. 

Tips för att förlänga livslängden på din sadel

 • Torka av sadeln och rengör den ordentligt med sadeltvål.
 • Applicera läderbalsam för extra skydd
 • Låt lädret torka naturligt.
 • Förvara din sadel på en sval, torr plats på ett sadelställ. Om du förvarar din sadel på en dammig plats som de flesta lador, täck den med ett lakan eller sadelskydd.

Vanliga frågor om hästsadlar

Hur mycket kostar en hästsadel?

I genomsnitt kommer en hästsadel att kosta runt 5000 kronor. Men, precis som allt annat, så påverkas priset på hästsadlar av många faktorer, så det kan variera mycket från en sadel till en annan.

Medan vissa sadlar kommer att kosta så lite som 1000 kronor, kan andra kosta så mycket som 80 000 kronor eller mer. Priset korrelerar dock inte alltid med kvaliteten, så man bör alltid undersöka vad man får för pengarna innan man investerar i en hästsadel.

Ska man köpa en begagnad eller ny hästsadel?

Att välja om man ska köpa nytt eller begagnat är ett viktigt beslut. Du kan få en bättre kvalitet på din budget genom att köpa en begagnad sadel, snarare än en lägre kvalitet när du köper ny. Saker att tänka på är saker som nedvärderingar. En sadel, som alla varor som köps ny, kommer att förlora cirka 20% av sitt värde direkt när du har köpt den. Det betyder att om du spenderar 10 000 kronor på en helt ny sadel, och bara sitter på den 3 gånger, kommer du bara att kunna sälja den för 8000 kronor (om du har tur). Varför? Eftersom någon annan som är villig att betala så mycket kommer också att välja att köpa nytt. De som är på marknaden för en begagnad sadel kommer att vilja betala mycket mindre och nöjer sig gärna med en sadel som är ett år eller äldre. Men om du är någon som kanske är en perfektionist och gillar att hålla dina sadlar i toppskick så kan det vara något för dig att köpa nya,

Men å andra sidan kan en begagnad sadel, om den köps från en ansedd återförsäljare, vara det mest ekonomiskt fördelaktiga sättet att köpa en sadel. Du kommer inte att förlora pengar som du skulle ha gjort när den tappar i värde när den köps ny, och du har också en prov- eller returperiod. Så om sadeln är olämplig kan du lämna tillbaka den. Om du köper den från en annan privatperson kommer du inte att kunna lämna tillbaka sadeln om den inte passar. Så det finns både för- och nackdelar med båda alternativen.

Är westernsadlar säkrare än engelska ridsadlar?

Westernsadlar är säkrare för nybörjare eftersom de är större och lättare för ryttare att hålla balansen på än en engelsk sadel. Plus den västerländska sadelns horn ger en nybörjare något att hålla fast vid.

Slutsats

Hästsadlar finns i alla storlekar, former, mönster och material. De är avsedda för ridning i olika grenar och kan göras för barn eller vuxna. Om du precis har börjat med ridning behöver du inte överkomplicera saker och ting. Du behöver bara en kvalitetssadel som passar dig och din häst ordentligt så att du kan slippa leta efter extra tillbehör och börja rida. Förhoppningsvis har våra recensioner hjälpt dig att hitta det, men för säkerhets skull kommer vi att sammanfatta våra rekommendationer en gång till.

Om du letar efter en westernsadel till ett lågt pris kan du inte gå fel med vidaXL Westernsadel Äkta läder. Den har en bra och användarvänlig design till ett lågt pris, som sannolikt kommer hålla i många år.

För dem som föredrar en engelsk sadel är vår bästa rekommendation vidaXL Ridsadel Äkta läder. Den är gjord på ett mycket smart sätt med ett djupt vadderat säte för komfort samt robusta tillbehör; allt till ett överkomligt pris.

Barn och minihästar har också tur med vidaXL Sadelset ponny. Idealisk för ponnyer, miniatyrhästar och barn i åldern 5-10 år, denna kvalitetssadel är byggd för att hålla med vackert utförande och kvalitetsmaterial.

***

Har du provat någon av hästsadlarna ovan, eller har du någon annan favorit? Dela gärna med dig av dina erfarenheter i kommentarerna!

Vi strävar alltid efter att identifiera de mest prisvärda produkterna inom varje segment; du kan läsa mer om vår recensionsprocess här.

Lämna en kommentar

blogglista.se DMCA.com Protection Status