Observera att vissa länkar på vår webbplats kan vara affiliatelänkar, vilket innebär att vi får provision på ditt köp. Det låter oss fortsätta skriva artiklar som är gratis att läsa!

Bästa Foderhäck för Häst 2024 – Stort Test av Höhäckar

Vilken är den bästa foderhäcken för hästar? Det är en viktig och populär fråga … och en som väcker oändliga debatter, både i häststall runt om i världen och på hästforum runt om på internet. Den här artikeln är våra åsikter om ämnet. 

Det är viktigt att notera att detta inte på något sätt är en heltäckande lista över foderhäckar. Det finns alldeles för många foderhäckar på marknaden för att en artikel ska kunna jämföra dem alla.

Vi har försökt att sammanställa en lista över höhäckar som spänner över en rad dimensioner: pris, typ, material, utfodringsplats och mer. För att sammanställa vår lista över de ”bästa” foderhäckarna övervägde vi användarrecensioner, produktinnovation och vår egen professionella åsikt. Vi hoppas att det kommer att ge dig en användbar utgångspunkt när du undersöker den bästa foderhäcken för dina hästar!

Snabb översikt över bästa foderhäckarna 2024

Bild Produkt Detaljer  
backpac Foderhäck Häst Kellfri Gallergrind
(BÄST I TEST)
Antal platser: 8
Tak: Ja (metall)
Botten: Ja
Se billigaste pris
backpac Kellfri Foderhäck Häst Gallergrind
(POPULÄRAST)
Antal platser: 12
Tak: Ja (metall)
Botten: Ja
Se billigaste pris
cordlessblower Cosnet Foderhäck 2 X 3 meter
(BÄSTA PREMIUMVAL)
Antal platser: 14
Tak: Ja (metall)
Botten: Ja
Se billigaste pris
cordlessblower Kellfri Foderhäck 6-kantig Aluminium Tak
(BÄSTA BILLIGA)
Antal platser: 12
Tak: Ja (presenning)
Botten: Nej
Se billigaste pris

Topp 4 bästa foderhäck för häst 2024

1. Foderhäck Häst Kellfri Gallergrind, 8 platser – Bäst i Test!

Foderhäck Häst Kellfri Gallergrind, 8 platser - Bäst i Test

Den foderhäck som är bäst i test på marknaden 2024 är denna från Kellfri. Just Kellfri har kommit att blivit mycket populära inom foderhäckar och höhäckar, och vi förstår verkligen varför. Den här modellen uppvisar god kvalitet och funktionalitet till ett rimligt pris.

Den här foderhäcken har plats för 8 stycken hästar som kan fodras samtidigt. Med hjälp av dess robusta gallergrindar får man god säkerhet bland hästarna men det bidrar också till att höet stannar kvar i häcken. Grindarna är också mycket bekväma att fylla på foder genom, något som görs snabbt och enkelt genom att svänga dem åt sidan.

En trevlig funktion hos denna foderhäck är att den har ett tak som är justerbart i höjd. Detta ger ett optimalt skydd mot nederbörd och du kan anpassa höjden beroende på hur stora dina hästar är. Som pricken över i:et så är hela taket utrustat med en skyddsbåge, vilket ger högsta möjliga säkerhet för hästen.

Dess design är också mycket genomtänkt. Hela konstruktionen är galvaniserad vilket ger en lång livslängd för foderhäcken. En annan genomtänkt funktion är att den har ett integrerat fäste för pallgaffel vilket gör att det inte sticker ut några fästen som kan orsaka skador, men också ger möjlighet till stabil och säker förflyttning.

Allt som allt är detta en utmärkt foderhäck, som ger maximalt med värde för pengarna. Den har allt vi kunnat önska oss, men för dig som har fler än 8 hästar kan det vara nödvändigt att antingen köpa 2 stycken eller köpa en foderhäck för fler hästar. Med det sagt är detta definitivt den bästa foderhäcken för hästar 2024!

Fördelar

 • Lätt att fylla på foder
 • Tak som går att justera i höjdled
 • Lång livslängd
 • Hög säkerhet

Nackdelar

 • Får endast plats med 8 hästar
 • Ofta slut hos leverantören

2. Kellfri Foderhäck Häst Gallergrind, 12 platser – Populärast

Kellfri Foderhäck Häst Gallergrind, 12 platser - Populärast

En mycket populär foderhäck, som också presterar utmärkt i vårt test, är denna från Kellfri. Den här är mycket lik vårt val ovan, men har rum för ytterligare 4 hästar tack vare dess utökade storlek.

Foderhäcken har, som du kanske anar, plats för 12 hästar att äta på. Den har gallergrindar vilket är bekvämt för både dig och hästen eftersom det möjliggör enkel öppning vid påfyllning av foder. Gallergrindarna gör också att det blir minimalt med foderspill eftersom hästens yta att spilla foder på blir begränsad.

Precis som modellen ovan så har den här foderhäcken även ett justerbart tak. Detta är något vi uppskattar riktigt mycket eftersom det möjliggör hög kontroll över nederbörden på höet, men styr också vilka hästar som kan äta vilket foder. Skyddsbågen över hela taket ger också extra säkerhet.

Därtill är foderhäcken enkel att transportera med hjälp av integrerade fästen för pallgaffel. Att tillverkarna verkligen har tänkt på säkerhet och livslängd är något som märks, eftersom materialvalen och varenda detalj är genomtänkt. Med det sagt så är det här en toppenbra foderhäck om du behöver lite mer yta för fler hästar!

Fördelar

 • Plats för 12 hästar
 • Lätt att fylla på med foder
 • Lågt spill
 • Justerbart tak
 • Säkerhetstänk

Nackdelar

 • Ofta slut hos leverantören

3. Cosnet Foderhäck 2 X 3 meter – Bästa premiumval

Cosnet Foderhäck 2 X 3 meter - Bästa premiumval

För dig som känner att du verkligen vill investera i en bra foderhäck, och inte har något emot att spendera lite extra för det, bör verkligen överväga denna höhäck från Cosnet. Cosnet är för många ett okänt företag i Sverige, men faktum är att de tillhör de absolut främsta i Europa inom utveckling och tillverkning av boskapsutrustning i metall. Deras tillverkningen, med högteknologiska verktyg, sker i Frankrike.

Just den här foderhäcken är både stor och praktisk. Den har en storlek på 2×3 meter vilket gör att hela 14 stycken hästar får plats att äta på en och samma gång. Vi tycker att det är praktiskt att öppna sidorna för att fylla på foderhäcken, vilket görs utan verktyg genom att öppna tre av sidorna. Den har även 3-punkts upphängning vilket gör det enkelt att flytta foderhäcken med redskap.

Med själva foderhäcken får man en hel del tillbehör. Det ingår tak, förstärkt botten och avtagbar lyftbom. Höhäcken är också väldigt justerbar, vilket gör den enkel att passa till just dina hästar. Man kan exempelvis justera halsöppningen.

Kvaliteten på foderhäcken är hög eftersom den är tillverkad i varmgalvaniserat stål med fångstgrind i Frankrike. Det enda negativa vi har att säga om den här foderhäcken är prislappen, som för många kan vara lite för hög. Men om du har många hästar och verkligen vill investera i kvalitet så är detta ditt bästa val av foderhäck!

Fördelar

 • Tillverkning i hög kvalitet i Frankrike
 • 14 stycken hästar får plats att äta
 • Smidig att fylla på i
 • Användarvänlig att transportera
 • Trevliga extra tillbehör

Nackdelar

 • Kan vara för dyr för vissa

4. Kellfri Foderhäck 6-kantig Aluminium med tak – Bästa billiga

Kellfri Foderhäck 6-kantig Aluminium med tak - Bästa billiga

Om du letar efter en billig foderhäck så är den här från Kellfri ett riktigt bra val. Den ger otroligt mycket värde för pengarna och passar utmärkt för dig med en låg budget.

Foderhäcken har hela 12 platser, vilket gör det möjligt att på ett billigt sätt fodra dina hästar utan att det kostar skjortan. Den har dessutom ett tak, vilket gör att den skyddar mot regn och andra väderfenomen som kan skada fodret. Taket är dock i presenning, vilket inte är lika hållbart och robust som exempelvis metall.

Vi tycker att den här foderhäcken är otroligt bekväm att fylla på. Tack vare dess 6-kantiga design så är det enda man behöver göra är att fylla foderhäcken och ställa ner den över balen. En nackdel med att den inte har någon botten är dock att fodret riskerar att bli blött om det är fuktigt i marken.

Designen är skonsam mot hästarna eftersom den inte har några mellanrum mellan sektionerna och vassa kanter som djuren kan skada sig på. På den negativa sidan kan hästarna, på grund av den sexkantiga formen, krocka med varandra när det är lite foder kvar. Detta var dock inget som hände i vårt test och inget som några användare har rapporterat än.

I det stora hela är denna foderhäck ett jättebra val för dig som vill ha en billig foderhäck. Den har tak, har en stabil och robust konstruktion samt är vänlig för både hästar och hästskötare att använda. Vi rekommenderar starkt denna foderhäck!

Fördelar

 • Väldigt billig
 • 12 foderplatser
 • Bekväm att fylla på
 • Ingen skaderisk för hästarna

Nackdelar

 • Fodret kan bli blött om marken är fuktig
 • Hästar kan krocka med varandra när det är lite foder kvar
 • Inte så robust tak

Typer av foderhäckar

Höställ

Ett höställ är ett trådställ som kan hängas på ett staket eller en del av en ladugård eller stall. Den kan bära höbalar och är lätt att transportera. Ett höställ är bra för stall med mer än en häst.

Hönät

Ett hönät är en långsam fodermatare. Hönät har vanligtvis mindre hål, så din häst kan inte ta för mycket på en gång. Dessa är också mer bärbara än ett höställ och lättare.

Majoriteten av matarna vi rekommenderar nedan i denna artikel är hönät, eftersom de är tillräckligt stora för att hålla en hel rundbal.

Fastsatt foderhäck

En fastsatt foderhäck är mindre bärbar eftersom den, som namnet antyder, är fastsatt i marken, men den tillåter att mindre avfall produceras och eventuellt överskott av hö fångas.

Saker att tänka på vid köp av foderhäck

Det finns några saker att tänka på som hästägare innan man köper en foderhäck.

Antal hästar

Tänk på hur många hästar du har i din ladugård, stall, hage eller åker. Om du har flera, kommer du att behöva en större matare som kan hålla mer hö, annars måste du hela tiden fylla på den. Du kanske också vill ha mer än en foderhäck, och du måste överväga det utrymme du har för att placera dessa foderhäckar.

Storlek på hästarna

Storleken på din(a) häst(ar) kommer att påverka hur mycket de äter. En stor hästras kommer att äta mycket mer än en liten hästras, så tänk på hur mycket din häst brukar äta innan du köper en foderhäck. Återigen kan du behöva köpa mer än en, särskilt om du har mer än en stor häst.

Foderhäckens storlek

De flesta höhäckar kan bara få plats med en viss mängd hö inuti, så det är viktigt att tänka på hur stor din rundbal är innan du köper. Vissa där ute är tillräckligt stora för att få plats med en hel bal, vilket ofta är önskvärt.

Enkel rengöring

Hästar kan vara smutsiga, och detta förs över till deras foderhäck. Då och då kommer du behöva rengöra och tvätta den för att bli av med bakterier, hästsaliv och den gamla hödoften. Om du använder en ryktborste innan hästarna ska äta så kanske smutsen minskar, men det är väldigt tidskrävande att hålla på så. Att köpa en foderhäck som är lätt att rengöra kommer att göra ditt liv mycket enklare!

Enkel användning

Som vi nämnde ovan kan vissa hästar behöva transporteras då och då, så en portabel foderhäck är fördelaktig. Detta betyder också att du vill att din foderhäck ska vara enkel att sätta upp och ta ner igen, annars kan du spendera timmar på att göra detta varje gång du behöver flytta din häst.

Fördelar med foderhäck för häst

Fördelarna med foderhäck för häst är många och forskare har genom en rad studier undersökt dess effekt på hästar.

Hästen får bättre beteenden

En studie från 2017 fann att även fast foderhäckarna var förknippade med en ökning av frustrationsbeteenden, så minskade dem ”oönskade” beteenden hos hästen. Den minskade stereotypa beteenden och ökade ”vänligheten” mot människor.

Mindre svinn och ekonomisk förlust

En stor fördel med att använda en foderhäck är att den minskar mängden hö som går förlorad på grund av avfall. En studie utförd vid University of Minnesota fann att användning av foderhäckar resulterar i betydligt mindre hö som slösas bort av hästar. Detta gjorde till och med att foderhäckarna betalade av sig ekonomiskt på 1-20 månader, när man övervägde mängden hö som skulle ha gått förlorad utan användning av foderhäcken.

En annan studie vid University of Minnesota fann att när hö matades i fyrkantiga foderhäckar skedde mindre höspill (1-5 % slöseri) jämfört med när hästar matades med hö på marken (13%). Eftersom hö (och pengar) sparades med hjälp av alla typer av fyrkantiga foderhäckar, blev det mer ekonomiskt redan efter 9-12 månader. Det är alltså tydligt att foderhäcken kan minska slöseriet med hö i dina betesmarker och torra partier, och förbättra ekonomin.

Förbättrad fysisk hälsa hos hästen

Användningen av foderhäckar sparar inte bara pengar utan de kan också minska risken för att hästar konsumerar för mycket hö, vilket kan orsaka problem med mag-tarmkanalen. Detta gäller särskilt när man matar från stora balar utomhus. När hästar äter från höbalar placerade direkt på marken utan foderhäckar är mängden höavfall hög eftersom hästar kommer att dra stora mängder från balarna och sedan släppa en del av det på marken. Höet blir då nedtrampat och förorenat med urin och gödsel. Om de konsumeras kan hästar uppleva matsmältningsbesvär och andra hälsorelaterade problem. Kombinationen av hästavföring och höavfall kan också skapa en idealisk miljö för utveckling av flugor, vilket ökar antalet flugor på den hästgården. Man kan då behöva investera i ytterligare produkter såsom flughuva eller hästtäcke, vilket ökar kostnaderna. Dessutom är flugor inte är så uppskattat av de flesta hästägare.

Att inte skydda höet i en foderhäck med tak kan dessutom göra att höet utsätts för regn och fukt, vilket kan uppmuntra mögeltillväxt. Att konsumera mögligt hö kan leda till ett antal andnings- och matsmältningsproblem hos hästar, vilket man slipper om man har foderhäck med tak.

Vanliga frågor om foderhäckar

Kan man bygga en egen foderhäck för hästen?

Ja, det är inga problem att bygga en egen foderhäck för hästen. Det kan dock ta en hel del tid och energi, och i slutändan kanske du ändå inte blir nöjd med ditt bygge. Samtidigt behöver du investera i material såsom trä, metall, presenning eller andra material du tänkt bygga med. Det kostar alltså både tid och pengar att bygga en foderhäck, men om du gör det av rent nöje och är en händig snickare så är det förstås inga problem!

Varför ska man ha tak på en foderhäck?

Det finns flera fördelar med att ha tak på en foderhäck.

För det första så kommer nederbörd, snö och andra väderförhållanden inte påverka fodret på samma sätt. Det kommer inte bli blött eller blåsa upp i vinden under storm, vilket både är bra ekonomiskt och tidsmässigt för dig.

En annan anledning är att man kan justera höjden på vissa foderhäckar, vilket gör det möjligt att begränsa vilka hästar som kan äta av vilket foder. Detta möjliggör exempelvis för stora hästar att äta där det är högt tak, och små hästar vid ett lågt tak.

Hur mycket kostar det att köpa en foderhäck?

Kostnaden för en foderhäck för hästar beror väldigt mycket på dina behov, men generellt sett kan man räkna med 5000-35000 kronor. De billigaste har oftast färre platser, medan de dyrare rymmer fler hästar. Foderhäckarna som kostar lite mer brukar även ha bättre materialval och en mer robust konstruktion jämfört med de billigare. Att bygga en egen foderhäck är förstås billigast, förutsatt att du har kunskaperna som krävs.

Sammanfattning

En foderhäck för häst är mycket fördelaktig av flera anledningar. De ger dig inte bara en plats att förvara din hästs hö, utan de kan hjälpa till att kontrollera mängden din häst äter, förhindra viktökning och matsmältningsproblem, samt att de innehåller hö så att det blir mindre röra varje gång din häst är hungrig. Kom ihåg att ta hänsyn till antalet hästar du har, samt storleken på din häst och storleken på dina höbalar. 

***

Vilken foderhäck tycker du verkar bäst, och har du själv provat någon av foderhäckarna på denna lista? Låt oss veta i kommentarerna!

Vi strävar alltid efter att identifiera de mest prisvärda produkterna inom varje segment; du kan läsa mer om vår recensionsprocess här.

Lämna en kommentar

blogglista.se DMCA.com Protection Status