Observera att vissa länkar på vår webbplats kan vara affiliatelänkar, vilket innebär att vi får provision på ditt köp. Det låter oss fortsätta skriva artiklar som är gratis att läsa!

Bästa Flugmedel till Häst 2024: Bäst i Test & Köpguide

Vårens och sommarens nöjen kommer med en utmaning för hästägare: att avskräcka flugor och myggor. Flugmedel är en bekväm produkt att ha till hands för att skydda våra älskade hästar från irriterande flugor. 

Med så många alternativ på marknaden är det viktigt att ha några överväganden i åtanke, som om din häst är känslig för vissa ingredienser – vilket kan göra det svårt att hitta det bästa flugmedlet för din häst. Du vill också se till att välja ett flugmedel som är effektivt mot flugorna i just din miljö.

Som tur är har vi testat marknadens mest populära flugmedel till häst, och gjort en djup guide som förklarar allt som har med flugor på hästar att göra. Vi kommer även ge ett recept på hur du gör ett hemmagjort flugmedel till häst, om du skulle vilja prova det!

Snabbval: Bästa Flugmedel till Häst 2024

Bild Flugmedel  
backpac Absorbine UltraShield Flugmedel
(BÄST I TEST)
Se billigaste pris >
backpac Trikem Renons Mygg & Fästing
(UTMANAREN)
Se billigaste pris >
cordlessblower RENONS Mygg & Fästing
(BÄSTA PREMIUMVAL)
Se billigaste pris >
cordlessblower Effol Flugspray Se billigaste pris >
cordlessblower Neporex 2SG 5 kg
(BÄSTA FÖREBYGGANDE)
Se billigaste pris >

Topp 5 bästa flugmedel för hästar 2024

1. Absorbine UltraShield Flugmedel – Bäst i Test!

Absorbine UltraShield Flugmedel - Bäst i Test

Flugmedlet Absorbine UltraShield är ett effektivt och långtidsverkande flugmedel i form av flugspray som ger hästar skydd mot stickande och bitande insekter upp till 14 dagar. Det är helt klart vår vinnare i bäst i test 2024 då den ger högst kvalitet och funktionalitet till ett rimligt pris.

Produkten börjar verka snabbt och kan minska insektspopulationen kring djur avsevärt. Användare rekommenderar att man applicerar 30-60 ml/dag under de första 2-3 dagarna och upprepar behandlingen var 10-14 dag.

Många kunder har rapporterat om minskad exponering för fästingar och andra insekter, vilket stärker vårt test. Priset kan dock upplevas som högt av vissa användare, men flugmedlet har ett positivt track record och anses vara ett bra komplement för att minska insektsbesvär under sommarsäsongen. Letar du efter det bästa flugmedlet för hästar 2024 så har du det här.


2. Trikem Renons Mygg & Fästing – Utmanaren

Trikem Renons Mygg & Fästing - Utmanaren

Trikem Renons Mygg & Fästing är ett flugmedel som är en högeffektiv och direktverkande spray, och kammar in på andraplatsen i vårt test 2024. Det ger skydd mot en rad bitande insekter såsom mygg, knott, flugor och bromsar, och kan därför också kallas för insektsmedel.

Flugmedlet innehåller det aktiva ämnet Icaridin, som är avstötande för insekter och kan användas på både häst och människa. Det är ett mångsidigt val som är särskilt lämpligt för sommarsäsongen, när flugorna är som mest påtagliga.

Sprayen ska appliceras jämnt över hästens utsatta områden, och vi gillar att sprayen verkar omedelbart. Det är också positivt att flugmedlet även är godkänt för tävlingshästar utan tävlingskarens och kan användas på olika hästkategorier.

Sammantaget är Trikem Renons Mygg & Fästing ett effektivt alternativ med högkvalitativa och fina ingredienser för att minska besvär från insekter som flugor, på både häst och människa.


3. RENONS Mygg & Fästing – Bästa premiumval

RENONS Mygg & Fästing - Bästa premiumval

RENONS Mygg & Fästing från Trikem är ett effektivt insektsmedel med hög koncentration av Icaridin, vilket ger ett långvarigt skydd mot flugor, fästingar och aggressiva insekter.

Produkten kan användas på häst, ryttare, hund, katt och människa. Den är ofärgad och skonsam mot utrustning, med medel som motverkar uttorkning. Icaridin är väl testad och har låg toxiditet samt minimal miljöpåverkan. Den höga koncentrationen av icaridin gör dock att priset per liter av denna flaska blir högre än resterande på marknaden, så det är inget för den prismedvetne.

Med en hög effektivitet och en praktisk liten sprayflaska är det här dock ett väldigt bra flugmedel om man har lite mer pengar att lägga på flugmedel, vilket gör det till vårt bästa premiumval 2024.


4. Effol Flugspray

Effol Flugspray

Effol Flugspray är en högeffektiv insektsspray som innehåller eteriska oljor och är dermatologiskt testad. Den ger skydd mot bitande insekter som bromsar, flugor, myggor och fästingar.

Medlet är bruksfärdigt och ger långvarigt skydd. Produkten är godkänd av Kemikalieinspektionen och lämplig för hästar, även de som är involverade i livsmedelsproduktion efter en 60-dagars period.

Detta är, med god förståelse, ett väldigt populärt och effektivt flugmedel som passar många hästar!


5. Neporex 2SG 5 kg – Bästa förebyggande

Neporex 2SG 5 kg - Bästa förebyggande

För den som söker ett flugmedel i storpack, som kommer räcka under en lång tid framöver, så är Neporex 2SG på 5 kg ett mycket bra val.

Detta flugmedel ger en effektiv flugkontroll som eliminerar fluglarver på ett låggiftigt sätt för människor och djur. Produkten är i granulatform och kan strös ut eller blandas med vatten för applicering, och flugmedlet är särskilt inriktad på att bekämpa fluglarver och visar effekt efter några veckor.

Något som är bra är att Neporex inte har påvisad resistens och används med en andra behandling två veckor efter den första, följt av behandling var 7-8 vecka.

En förpackning på 5 kg täcker en yta på 200 m² och bekämpar endast fluglarver, inte vuxna flugor. Detta gör att den framförallt verkar förebyggande, och inte bara behöver användas på hästen utan också kan användas i stallet.

Med en stor förpackning och ett riktigt effektivt innehåll så kan vi gott konstatera att det här är en användbar produkt för att minska fluglarvernas närvaro på hästar och deras områden.


Varför flugor är dåligt för hästarna

Vissa flugor kan fungera som sjukdomsvektorer, medan andra är irriterande för hästar på grund av deras bitbeteende (1).

Att undvika skadedjursbeteenden hos hästar kan avsevärt påverka andra områden av hästhälsa (2). Till exempel kan upprepade stampningar på flugor lossa skor och skada hovar.

Flugor kan också störa hästar när de tas ut från stallet eller vid ridning. Hästar som försöker fly från insekter kan lätt skada sig själva eller andra.

Typer av flugor

Att förstå vilken typ av flugor som är ansvariga för att irritera hästar kan hjälpa dig att identifiera skadedjur på din fastighet och utveckla en effektiv flugbekämpningsplan.

Vanliga typer av flugor som kan orsaka problem för hästar inkluderar (1):

 • Husfluga: Denna icke-bitande insekt livnär sig på gödsel, sår, ögonutsöndringar och näsblod från hästar.
 • Ansiktsfluga: En annan icke-bitande insekt som liknar husflugor.
 • Stallfluga: Stallflugor är bitande insekter som livnär sig på blod och vanligtvis riktar sig mot hästarnas nedre extremiteter och mage.
 • Hästfluga: Hästflugor är snabba, stora flugor från familjen Tabanidae som har ett smärtsamt bett.
 • Hornfluga: Dessa bitande flugor samlas på ryggen av nötkreatur och hästar, där de livnär sig på blod 20-30 gånger per dag.
 • Mygg: Små bitande insekter som är mest aktiva vid solnedgången. Dessa inkluderar svarta flugor som irriterar hästens öron och medlemmar av familjen Colicoides som livnär sig nära manen, svansen, buken, benen eller ansiktet.

Hälsoproblem av flugor

Vissa flugor är vektorer för vissa sjukdomar, medan andra kan orsaka inflammatoriska tillstånd eller allergiska reaktioner.

Hälsoproblem i samband med flugor inkluderar (3):

 • Sommarsår: Parasitiska nematodlarver som överförs av husflugor, ansiktsflugor och stallflugor orsakar kroniska icke-läkande sår runt de fuktiga områdena i näsborrarna, ögonen, könsorganen, munnen eller redan existerande skador.
 • Ögonmask: Ansiktsflugor överför nematodmasken Thelazia lacrymalis till hästarnas ögongångar och körtlar, vilket orsakar infektion och irritation.
 • Duvfeber: Hornflugor, stallflugor och husflugor sprider Corynebacterium pseudotuberculosis-bakterier som är ansvariga för duvfeber. Denna infektion orsakar yttre bölder och kan utvecklas till en allvarlig form av ulcerös lymfangit.
 • Hästinfektionsanemi: Rådjursflugor och hästflugor kan överföra det potentiellt dödliga viruset som orsakar infektiös anemi hos hästar mellan hästar.
 • Överkänslighet: Hästar med insektsöverkänslighet som söt klåda kan utveckla nässelutslag, håravfall, klåda, förtjockning av huden, skrubbsår och hudsår som svar på bett från bitande flugor och knott.
 • Onchocerciasis: Culicoides-arter överför de omogna formerna av Onchocerca cervicalis nematodparasiten till hästens hud. Den vuxna nematoden finns inuti nackens nackligament.
 • Öronplaque: Svarta flugor kan överföra herpesviruset som orsakar vårtor och öronplaque hos hästar.

Flugsäsong

Flugor är mest aktiva under varmare temperaturer från sen vår till tidig höst. Flugor kan inte överleva minusgrader, och de flesta arter tillbringar vintern under jorden i sitt utvecklingsstadium (4).

Hästägare märker vanligtvis en ökad flugnärvaro när marken tinar och temperaturen stiger. Proaktiv flugbekämpning bör börja tidigt på våren för att kontrollera populationer på din gård innan de blir ohanterliga.

Bästa Flugmedel till Häst 2024: Bäst i Test & Köpguide

Hemmagjort flugmedel till häst

Att göra eget flugmedel för hästar kan vara en möjlighet, men det är viktigt att förstå att hemmagjorda lösningar kanske inte är lika effektiva eller pålitliga som kommersiella produkter. Här är ett enkelt recept för hur du gör ditt eget flugmedel till hästen:

Ingredienser (för en stor flaska):

 • 1000 ml äppelcidervinäger
 • 60 droppar eterisk olja (du kan exempelvis blanda lavendelolja, rosmarinolja och pepparmyntsolja med 20 droppar vardera)
 • 2 matskedar flytande olja (olivolja, rapsolja eller mineralolja fungerar)
 • 1 matsked diskmedel
 • Vatten

Instruktioner:

 1. Blanda äppelcidervinäger och vatten i en tom och ren sprayflaska.
 2. Tillsätt eterisk olja för doft och eventuell avskräckande effekt på insekter.
 3. Blanda i den flytande oljan och diskmedlet i lösningen.
 4. Fyll i resterande del av sprayflaskan med vatten.
 5. Skaka väl före användning.
 6. Applicera sprayen på hästens kropp och utsatta områden med hänsyn till ögon och känslig hud. Undvik ögon och slemhinnor.

Tips för att minimera uppkomsten av flugor

Bra stallskötsel är din första försvarslinje mot flugor. Det finns flera strategier som hästägare och ladugårdsägare kan följa för att undvika att locka flugor och hindra dem från att föröka sig.

Gödselhantering

Husflugor och stallflugor förökar sig i gödsel. Effektiv gödselhantering minskar deras avelsmöjligheter och håller gammalt avfall så långt borta från din häst som möjligt (5).

Välj din hästs stall flera gånger dagligen för att undvika att locka flugor in i ladugården. Hagar bör också pickas en gång per dag. Ta bort gödsel till en gödselhög på motsatt sida av din egendom och håll komposthögar täckta med en tung presenning för att skydda dem från flugor.

Om du sprider gammal gödsel, sprid den tunt på en hage som inte betar, så torkar den snabbt.

Minimera fukt

Flera flugarter häckar i våta områden. Minimera fukt och lera på din egendom och rensa upp stagnerat vatten. Lämna inte ut oanvända hinkar eller andra föremål som kan bli oavsiktliga vattenbehållare (4).

Ändra bås, hagar och bevattningssystem så mycket som möjligt för att undvika pölar. Leriga områden med blandad gödsel, smuts och vatten är främsta flughäckningsplatser.

Foder och hö

Flugor använder fuktigt, smutsigt hö som ett annat häckningsområde. Exponerad spannmål kan också locka flugor, så förvara allt foder i behållare med lufttäta lock. Om du mäter måltider i förväg, använd hinkskydd eller en handduk för att täcka de beredda ransonerna.

Du bör rengöra foderhäckar noggrant efter måltider för att ta bort spannmål och kosttillskott som inte blivit uppätet. Att sopa upp fuktigt hö hindrar det från att mögla och locka flugor till bås och vändningsplatser.

Att hålla ladugården ren och sopa spilld spannmål kommer också att begränsa flugorna i ladugården. Allt skräp ska förvaras i gnagarsäkra behållare.

Biologisk kontroll

Biologiska metoder för flugbekämpning kan vara ett effektivt sätt att minska flugpopulationer. Dessa metoder använder naturliga rovdjur av flugor, såsom små parasitgetingar som livnär sig på fluglarver. Getingarna lägger sina ägg inuti flugägg, som dödar pupporna innan de mognar (6).

Biologisk bekämpning påverkar miljön mindre än kemiska repellenter. Du måste dock strikt följa tillverkarens föreslagna schema för bästa chans att lyckas.

Gardiner, skärm och fläktar

Forskning visar att installation av stora fläktar i dina hästars levnadsområden kan avsevärt minska antalet bitande insekter (7). Skuggiga, luftiga områden gör också att flugorna inte trivs där.

Fluggardiner eller myggnät kan förhindra insekter från hela byggnader utan att stänga av luftflödet. Materialet liknar flugtäcken och fungerar som en skärm. Ägare kan hänga dessa gardiner vid ingången till inkörda skjul eller ladugårdsdörrar.

Flugfällor och insektsmedel

Flugfällor är ett prisvärt sätt att minska antalet flugor i ditt stallområde. Betesfällor lockar flugor och fångar dem för enkel bortskaffande. Använd inte flugfällor inne i ladugården, annars kan du dra insekterna närmare dina hästar.

Kemiska insektsmedel är användbara runt ladugårdens omkretsar. Vissa ladugårdar har också flugspraydimsystem som automatiskt sprejar ladugården och hästarna med flug- och insektsmedel flera gånger per dag.

Bästa Flugmedel till Häst 2024: Bäst i Test & Köpguide

Så använder du flugmedel på hästen

Flugmedel i form av flugspray är den vanligaste formen av flugbekämpning som används av hästägare. Studier om effektiviteten av flugmedel har dock gett blandade resultat (8).

Vilken typ av flugmedel du använder och hur du använder den påverkar hur den fungerar. För att få bästa resultat från flugmedel, följ dessa tips:

 1. Mät och blanda koncentrerade produkter enligt anvisningar från tillverkaren.
 2. Ansa din häst innan du applicerar flugsprayen. Produkten kan falla av en smutsig häst med för mycket lera och damm.
 3. Applicera systematiskt flugmedel för att undvika att lämna områden där flugor kan samlas.
 4. Använd tillräckligt med flugmedel för att ge en avvisande effekt, vilket framgår på förpackningen.
 5. Förvara flugmedlet borta från direkt solljus för att bevara den kemiska integriteten.

Ingredienser i flugmedel

Flugmedel använder insekticider och avvisande ingredienser. Insekticider dödar flugor, medan repellenter bara avskräcker flugorna från att landa på hästen.

Vanliga ingredienser i flugmedel inkluderar (8):

 • Pyrethrin: Pyrethrin är en naturlig insekticid som kommer från krysantemum. Denna ingrediens bryts ner i solljus, så de flesta pyretrinformler inkluderar synergister för att öka effektiviteten.
 • Pyretroider: Dessa är syntetiska former av pyretrin som inte bryts ner lika snabbt. Vanliga pyretroider som används i flugspray inkluderar permetrin, cypermetrin och resmetrin.
 • Piperonylbutoxid: Denna ingrediens är en vanlig synergist. Det hämmar enzymer i insektens kroppar, vilket ger pyretrinerna mer tid att arbeta.
 • Picaridin: Detta syntetiska insektsmedel efterliknar piperidin, en kemikalie som finns i vissa växtarter och som blockerar insektens förmåga att känna av hästen.

Naturliga flugmedel använder oljor som citronella, teträd, lavendelolja och cederträ för att stöta bort insekter. Studier visar att citronellaspray minskar observerbart skadedjursbeteende hos hästar (8).

Vissa ägare använder naturliga flugmedel eftersom deras hästar reagerar på kemiska insekticider. Andra hästar kan dock vara mer känsliga för oljorna som används i dessa formler. Var noga uppmärksam på ingredienserna i ditt flugmedel om du har en häst med känslig hud.

Andra flugskydd för hästar

Bärbara flugskydd sätter en fysisk barriär mellan skadedjur och din häst. Flugtäcken, flugmasker och flugstövlar erbjuder vanligtvis bättre skydd än enbart flugmedel.

Dessa föremål är vanligtvis gjorda av andningsbart nätmaterial för att förhindra att din häst överhettas på sommaren. Det bästa materialet för flugskydd ger också UV-skydd, vilket kan hjälpa till att förhindra att pälsen bleknar och förhindra farlig solexponering.

Flugtäcke

Flugtäcken är andningsbara täcken designade för att förhindra flugor från att bita din häst. De kan bäras i varmt väder och har ofta lätt UV-skyddande material. Täckningsalternativ med en magomslutning och fästad hals ger det bästa skyddet.

Som alla hästtäcken bör du regelbundet ta bort din hästs flugtäcke för att hålla det rent och förhindra att den skaver.

Flugmask

Flugmasker håller flugor borta från känsliga strukturer i din hästs ansikte och har olika design för att skydda ögon, öron och näsa. Hästar kan lätt se genom nätmaterialet.

Denna flugutrustning förhindrar att din hästs ögon blir vattniga och svullna av upprepad irritation av flugor. Masker med fästa näsor kan också skydda vita näsor från solbränna.

Flugstövlar

Flugstövlar täcker underbenet med nätmaterial från toppen av hoven till botten av knät. Dessa stövlar kan hjälpa om flugor får din häst att stampa med fötterna.

Studier visar att flugstövlar är effektivare än enbart flugspray för att minska stampbeteendet hos hästar som irriteras av flugor (8).

Vanliga frågor om flugmedel till häst

Vad är skillnaden mellan oljebaserade och vattenbaserade flugmedel?

Flugmedel finns i två varianter: oljebaserade och vattenbaserade.

Oljebaserade flugmedel använder oljiga ingredienser för att bromsa avdunstning så att de håller längre. Dessa medel kan dock lämna kvar en klibbig rest eller torka ut huden. De kan också förstärka solens strålar som en solarieolja och orsaka brännskador.

Vattenbaserade flugmedel är skonsammare mot din hästs hud men håller inte lika länge.

Hur lång tid kan jag förvänta mig att ett flugmedel ger skydd på min häst?

Effekten av ett flugmedel varierar, men många produkter ger vanligtvis skydd i upp till flera dagar. Läs på flaskan för att veta exakt hur länge ditt flugmedel håller.

Kan jag använda samma flugmedel på både häst och ryttare?

Ja, vissa flugmedel kan användas både på häst och ryttare och det framgår då på den specifika förpackningen.

Vi strävar alltid efter att identifiera de mest prisvärda produkterna inom varje segment; du kan läsa mer om vår recensionsprocess här.

Lämna en kommentar

blogglista.se DMCA.com Protection Status