Observera att vissa länkar på vår webbplats kan vara affiliatelänkar, vilket innebär att vi får provision på ditt köp. Det låter oss fortsätta skriva artiklar som är gratis att läsa!

Bästa Djävulsklo för Häst 2024 – Stort Test av Djävulsklo

Djävulsklo är en ört som används som ett kosttillskott för hästar, djur och människor. Det används främst för att hjälpa hästar med ledproblem och inflammationer.

Djävulsklo innehåller naturliga antiinflammatoriska ämnen som kan minska smärta och stelhet hos hästar med ledvärk eller artros. Det kan även främja rörligheten och öka komforten för äldre eller idrottsaktiva hästar.

Men vad ska man tänka på när man köper djävulsklo till häst? Och vilka är de bästa?

Snabbval: Bästa Djävulsklo för Häst 2024

Bild Djävulsklo Detaljer  
backpac NAF Devil’s Relief Djävulsklo
(BÄST I TEST)
Innehåll: Djävulsklo, örter och MSM
Prisnivå: Medel
Se billigaste pris >
backpac Djävulsklo Biofarmab 600 g
(BÄSTA PULVER)
Innehåll: Djävulsklo
Prisnivå: Låg
Se billigaste pris >
cordlessblower Eclipse Biofarmab Djävulsklo
(BÄSTA LINIMENT & GEL)
Innehåll: Djävulsklo
Prisnivå: Medel
Se billigaste pris >

Topp 3 bästa djävulsklo för häst 2024

1. NAF Devil’s Relief Djävulsklo – Bäst i Test!

NAF Devil's Relief Djävulsklo - Bäst i Test

Devil’s Relief från NAF ett flytande tillskott som innehåller Djävulsklo, örter och MSM, och har kammat hem förstaplatsen i vårt bäst i test 2024. Detta tillskott är utformat för att ge komfort till hästar med stela leder samt områden som har drabbats av mindre skador, slag eller spänningar.

Det som utmärker det här tillskottet med djävulsklo är just dess berikning med örter och MSM. Detta gör att tillskottet blir mer heltäckande, vilket ytterligare förbättrar hästens hälsa. Örter såsom ingefära, mariatistel, nypon och gurkmeja verkar i symbios för att optimera hästens allmänna hälsan.

NAF är ett riktigt kvalitetsmärke när det gäller tillskott till hästar, och detta med djävulsklo är inget undantag. Med över 30 års erfarenhet är det med trygghet vi kan lita på NAF och deras verksamhet. Vi anser helt klart att det här är det bästa tillskottet med djävulsklo som du kan ge din häst just nu!


2. Djävulsklo Biofarmab 600 g – Bästa pulver

Djävulsklo Biofarmab 600 g - Bästa pulver

För den som letar efter ett pulver med djävulsklo att administrera i hästens foder, så är det här det bästa valet. Biofarmab är ett svenskt företag som grundades 2002 och är specialiserade på just kosttillskott för djur. Att de då presterar bra i vårt bäst i test kanske därför inte är så förvånande.

Det vi gillar med detta fodertillskott är att det endast innehåller djävulsklo. På så sätt finns det inga tillsatser, vilket gör det så rent som möjligt, och djävulsklot kommer från certifierade odlingar.

Men ett mynt har alltid två sidor. Att fodertillskottet är så rent och endast består av djävulsklo innebär att det inte fylls ut med andra vitaminer och mineraler, såsom örter och MSM, vilket gör att prisnivån blir högre. Men för den som vill ha ett så rent tillskott i pulverform med djävulsklo som möjligt, så kan vi inte rekommendera något annat!


3. Eclipse Biofarmab Djävulsklo – Bästa liniment & gel!

Eclipse Biofarmab Djävulsklo - Bästa liniment & gel

Vi har hittat det bästa djävulsklot överlag, och det bästa pulvret, så vad fattas då? Du kanske kan gissa det, liniment och gel! Det här linimentet kommer också från Biofarmab, som verkar hålla en hög nivå på sina tillskott med djävulsklo.

Det praktiska med gel är att det kan administreras var som helst, och möjliggör punktbehandling. Gelen är ett djupverkande liniment som masseras på den muskel som upplevs som stel och öm, vilket möjliggör hög flexibilitet.

Eftersom detta är en gel så behövs också en del andra ingredienser, såsom vatten och gelbas, vilket också drar ned prisnivån något. Vill du därmed applicera gel med djävulsklo som liniment på hästen är det den här som är bäst just nu!


Vad är djävulsklo?

Djävulsklo (Harpagophytum procumbens) växer främst i Kalahariöknen i Sydafrika, Botswana och Namibia. Det vanliga namnet djävulsklo kommer från frukterna, som är täckta med små krokar. De trumpetformade blommorna öppnar sig endast en dag och har en röd till rosa färg och en gulaktig hals.

Som en ökenväxt lagrar djävulsklo vatten och näringsämnen i sitt rotsystem.

Djävulsklo har använts som naturmedicin för olika åkommor, särskilt ledvärk och ledinflammation. Den innehåller ämnen som har smärtstillande, avsvällande och antiinflammatoriska egenskaper.

Djävulsklo finns att köpa som kosttillskott eller växtbaserat läkemedel (1), och kan ges till hästar som ett fodertillskott i pulverform eller som en flytande lösning. Det finns också liniment med djävulsklo som kan användas för utvärtes massage av stora muskelgrupper.

Växten djävulsklo

Fördelarna med djävulsklo för hästar

I århundraden har ursprungsbefolkningen i Sydafrika använt denna växt mot många sjukdomar och krämpor. Hos hästar är det användbart vid inflammation eller smärta orsakad av artrit eller muskelsmärta. Växten kan också vara till hjälp för äldre hästar eller hästar som har en historia av senor eller ligamentskador. Anledningen till detta är att växten innehåller harpogosid, som verkar mot inflammation. Andra komponenter har smärtlindrande egenskaper och det finns även ett antal antioxidanter i, vilket återigen är bra mot inflammation.

Vissa studier har visat att djävulsklo har antiinflammatoriska och smärtlindrande effekter som kan jämföras med NSAID (icke-steroida antiinflammatoriska läkemedel) som fenylbutazon (2). Djävulsklo kan därför vara ett naturligt alternativ till konventionell behandling för hästar med ledbesvär, muskelvärk eller andra smärttillstånd

Djävulsklo är i allmänhet ett säkert läkemedel och tolereras väl när det administreras oralt. Växten är en effektiv ört, speciellt vid akut eller kronisk smärta, och bör därför inte ignoreras när man bestämmer sig för ett behandlingsalternativ för din häst.

Biverkningar av djävulsklo till häst

Djävulsklo har i studier visat sig vara säkert för hästar (3, 4). Djävulsklo kan dock för vissa hästar ge vissa biverkningar och begränsningar som man bör vara medveten om innan man ger det till sin häst. Till exempel (2):

 • Djävulsklo kan orsaka magbesvär, diarré eller kräkningar hos vissa hästar. Det rekommenderas därför att börja med en låg dos och öka gradvis, samt att ge djävulsklo tillsammans med mat.
 • Djävulsklo kan interagera med vissa läkemedel, till exempel blodförtunnande eller blodtryckssänkande mediciner. Det är därför viktigt att rådgöra med en veterinär innan man ger djävulsklo till en häst som redan får någon annan medicinering.
 • Djävulsklo är förbjudet att använda vid tävlingar, eftersom det anses vara ett otillåtet hjälpmedel som kan maskera smärta eller inflammation hos hästen. Det finns metoder för att spåra metaboliter från djävulsklo i hästens urin efter oral administration. Det är därför nödvändigt att följa tävlingskarenserna för djävulsklo, som varierar mellan olika organisationer och länder.
 • Djävulsklo ska inte ges till dräktiga eller digivande ston, eftersom det kan påverka fostrets utveckling eller mjölkproduktionen. Det finns inte tillräckligt med forskning om djävulsklos säkerhet och effektivitet för dessa grupper av hästar.

Administrering av djävulsklo till häst

Det finns olika sätt att administrera djävulsklo till häst, beroende på om det är i form av ett fodertillskott eller ett liniment (2):

 • Om det är ett fodertillskott, kan det ges till hästen som ett pulver eller en flytande lösning som blandas med maten. Doseringen varierar mellan olika tillverkare, men ett vanligt intervall är 10-30 gram per dag. Effekten uppnås vanligtvis först efter 2-4 veckors användning.
 • Om det är ett liniment, kan det användas för utvärtes massage av stora muskelgrupper. Linimentet är i en segaktig gelform som är lätt och smidig att massera in. Man bör dock vara försiktig med att inte få linimentet på slemhinnor eller öppna sår.

Det är viktigt att observera att djävulsklo har tävlingskarens för hästar, eftersom det anses vara ett otillåtet hjälpmedel som kan maskera smärta eller inflammation hos hästen. Tävlingskarenserna varierar mellan olika organisationer och länder, men ett vanligt intervall är 14-96 timmar.

Administrering av djävulsklo för häst

Vanliga ledbesvär hos hästar

Några av de vanligaste ledbesvären för hästar följande:

 • Fång: En inflammation i hovens lameller som kan orsakas av olika faktorer, till exempel överutfodring, stress eller hormonella störningar. Fång kan leda till kronisk hälta, förändringar i hovens form och nedsatt livskvalitet för hästen (5).
 • Hovböld: En infektion i hovens mjuka vävnader som kan uppstå efter skador, sår eller främmande föremål i hoven. Hovböld ger akut och kraftig hälta, svullnad och ömhet i hoven (6).
 • Artros: En degenerativ sjukdom som drabbar ledbrosket och leden. Artros kan bero på ålder, överbelastning, trauma eller felaktig belastning av leden (6). Artros ger smärta, stelhet och nedsatt rörlighet i leden.

Det finns också andra ledbesvär som kan påverka hästar, till exempel senskador, ledinflammationer och ledinfektioner.

Så förebygger man ledbesvär på hästen

Det finns flera sätt att förebygga ledbesvär hos din häst, beroende på orsaken och typen av besvär. Här är några allmänna tips som kan hjälpa dig att hålla din hästs leder friska och smidiga (5, 7):

 • Värm upp hästen ordentligt före arbete, tävlingar och sådan ridning som är tuff för hästen. Detta minskar risken för ledinflammationer som i sin tur kan leda till artros.
 • Variera träningen och undvik att överbelasta eller felbelasta hästens leder. Anpassa träningen efter hästens ålder, kondition och individuella behov. Undvik att rida på hårda eller ojämna underlag som kan skada hovarna eller ledbanden.
 • Sköt om hovarna och se till att de är rena, torra och fria från skador eller infektioner. Anlita en kunnig hovslagare som kan sko eller verka din häst på ett korrekt sätt. Felaktig skoning kan orsaka felaktig belastning av leden och öka risken för artros.
 • Håll koll på hästens vikt och se till att den får en balanserad och näringsrik kost. Övervikt kan belasta lederna onödigt mycket och orsaka inflammationer. Ge din häst tillräckligt med grovfoder och undvik att överutfodra den med spannmål eller sockerrika fodermedel som kan orsaka fång.
 • Ge din häst regelbunden motion och se till att den har möjlighet att röra sig fritt i hagen eller på lösdrift. Rörelse stimulerar blodcirkulationen i lederna och förser dem med näring. Rörelse underhåller också muskelstyrkan och funktionsdugligheten hos hästen och kan även lindra den smärta och värk som orsakas av mild artros.
 • Tillsätt eventuellt kosttillskott som kan stödja ledernas hälsa och funktion. Det finns olika typer av kosttillskott som innehåller ämnen som probiotika, glukosamin, kondroitin, MSM, omega-3-fettsyror, nypon, havtorn, ramslök, maskros, nässla, rölleka mm. Dessa ämnen kan ha antiinflammatoriska, smärtlindrande, broskbildande eller broskskyddande effekter. Rådgör med din veterinär innan du ger din häst något kosttillskott för att vara säker på att det är lämpligt för din hästs situation.

Om du misstänker att din häst har något ledbesvär bör du alltid kontakta en veterinär för en noggrann undersökning och behandling. Ledbesvär kan vara svåra att upptäcka i ett tidigt skede och kan förvärras om de inte behandlas i tid. Var därför uppmärksam på eventuella tecken på haltning, stelhet, svullnad eller värme i lederna hos din häst. Det är viktigt att ta hand om hästen!

Vad finns det för alternativ till djävulsklo?

Det finns flera alternativ till djävulsklo för att lindra smärta och inflammation hos hästar, beroende på orsaken och graden av besvären. Här är några exempel på olika metoder som kan användas (8, 9, 10):

 • Antiinflammatoriska och smärtstillande läkemedel: Dessa kan ges antingen oralt, intravenöst, intramuskulärt eller direkt i leden. De kan minska svullnad, rodnad, värme och smärta i det drabbade området. Exempel på sådana läkemedel är fenylbutazon, flunixin meglumin, ketoprofen, kortison och hyaluronsyra.
 • Fysioterapi: Detta innebär att man använder olika former av fysisk stimulering för att främja blodcirkulationen, muskelstyrkan, rörligheten och läkningen i det skadade området. Exempel på fysioterapi är massage, stretching, värmebehandling, kyla, laser, ultraljud och elektrisk stimulering.
 • Alternativ medicin: Detta innebär att man använder olika former av naturliga eller komplementära behandlingar för att lindra smärta och inflammation hos hästar. Exempel på alternativ medicin är akupunktur, akupressur, homeopati, örter, aromaterapi och bachblomster.
 • Kirurgi: Detta innebär att man opererar bort eller reparerar det skadade vävnaden eller leden. Detta kan vara nödvändigt i vissa fall där andra metoder inte har gett tillräcklig effekt eller där det finns en risk för allvarliga komplikationer. Exempel på kirurgiska ingrepp är artroskopi, ledprotes och ledtransplantation.

Oavsett vilken metod man väljer för att lindra smärta och inflammation hos hästar, är det viktigt att följa veterinärens råd och anvisningar noga. Man bör också övervaka hästens tillstånd och beteende regelbundet och rapportera eventuella förändringar eller biverkningar till veterinären. Man bör också anpassa hästens träning, skötsel och foder efter dess behov och förmåga.

Vanliga frågor om djävulsklo för häst

Hur snabbt verkar djävulsklo?

Tiden för att se resultat när du ger din häst djävulsklo kan variera, men förbättringar kan märkas inom några veckor till månader med regelbunden användning. Det är viktigt att vara tålmodig och kontinuerligt övervaka hästens hälsotillstånd.

Vad innehåller djävulsklo?

Djävulsklo innehåller en mängd olika aktiva ingredienser, bland annat harpagosid, procumbidin och 8-prenylnaringin. Dessa ämnen har antiinflammatoriska, smärtstillande och antioxidanta egenskaper.

Var kan jag köpa djävulsklo till hästar?

Djävulsklo till hästar kan köpas på de flesta större djurbutiker och apotek. Detta inkluderar exempelvis Apotea, Granngården, Apoteket, Bole och Petster.

Vi strävar alltid efter att identifiera de mest prisvärda produkterna inom varje segment; du kan läsa mer om vår recensionsprocess här.

Lämna en kommentar

blogglista.se DMCA.com Protection Status